STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2007

Koliko zaslužimo strojniki - 2007

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a wajtapu » 26.5.2008 6:31

kafer1 napisal/-a:LP

Mene pa zanima še malo druga plat teh že skoraj evropskih plač. Sam sem kot študent in še prej dijak vse proste dni delal cca 12 ur na dan kot mehanik. Nato sem si našel "super" službo z urnikom 12 - 15 ur na dan. Nato so se poleg stresa pojavile zdrastvene težave. Sedaj imam službo kjer so nadure bolj izjema kot pravilo. Seveda je plača tudi primerno nizka bolj v JASNINEM rangu, zato včasih naredim še kaj na črno, veliko časa mi vzame tudi kmetija ter gradnja stanovanja, pa tudi kak hobi projekt se zgodi vsake tolko časa.
No bistvo ki sem ga hotel vprašati, kaj imate še poleg službe od življenja tisti, ki delate veliko nadur + privat projekte ter kaj ima od vas vaša družina - ali ste to bolj samotarski tipi ki živite v blokih (ne mislim v žaljivem pomenu...). Meni se zdijo plače od 1500 naprej zadovoljive, vendar ne za vsako ceno. Ko berem tele poste se mi zdi kot hvalospevi naduram in delu na črno, samo prav ti elementi nam v bistvu nižajo vrednost - sicer vem da brez njih skoraj ne gre več...

Se pridružujem tvojemu mnenju. Ne moreš živet sam za službo pa evre.... :)
wajtapu
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kin » 26.5.2008 21:10

Zdravo!

študentka 3.letnika VSŠ smeri proizvodno strojništvo, plača (delo preko štud.servisa) okoli 900€/mesec z nadurami plus potni stroški, malica zastojn. Delo je bilo kar zahtevno, nadure vsak dan pač dokler ni bilo narejeno, stresno.

Delo je bilo v nabavi v gradbeni in ne strojni firmi v dolenjski regiji, plačo sem si mogla izpogajati na zelo oster in direkten način ker je šlo za delo med prakso za katero je bil določen znesek 270€/mesec. :evil:

Zanima me kakšna naj bo po vašem mnenju plača začetnika dipl. inženirja? Koliko € netto/ mesec je primerno za začetnika, ki je pripravljen delati nadure, aktivno zna angl.jezik (certifikati)in je fleksibilen?

Ker če so plače dipl.inž.strojništva za ženske res take kot je omenila Jasna, potem brez pomisleka menjam profesijo ker od ljubezni do poklica se ne more plačevati položnic.
kin
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a TigerTank » 26.5.2008 21:17

Če boš začela z 900 neto (osnova brez nadur seveda)bo kar v redu, več raje ne pričakuj ker boš verjetno razočarana.

lp
TigerTank
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kin » 26.5.2008 21:30

koliko pa nanese tujina in kako prideš do dela v tujini? v mislih imam angleško govoreče države.
kin
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a TigerTank » 26.5.2008 21:52

Najbolj aktualna je Avstrija in pa Italija za štajerce in primorce. V Večini avstrijskih podjetij govorijo angleško, Italija pa bolj tako ztako, moraš znat makaronarsko govorit. Plače so pa tako, recimo x1.5 do x2 za isto delo kot pri nas, več ne pričakuj. Poleg tega tam tudi ni zraven prevoznih stroškov, pa zračunaj si čas ko si na cesti....

Da bi šel kak strojnik v Anglijo ali Ameriko ga pa ne poznam
TigerTank
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bush81 » 27.5.2008 6:43

Pozdravljeni.
Sem opazil, da je nekdo iz mojega podjetja (Iskra Avtoelektrika d.d.) napisal svoje prihodke. Sam bi rad povedal,da so plače ljudi, ki delajo kjer sem jaz (tehnologija) revne. Opravljam delo projektanta tehnologije (univerzitetna izobrazba fakultete za strojništvo) in osnovna neto plača znaša nekje 800€. Z dodatki (stimulacija, malica) pride nekje makismalno 1000 €, največkrat okrog 900. Seveda imam manj kot 1 leto delovne dobe....toda iz izkušenj starejših sodelavcev vem kaka bo plača v prihodnosti....podobno nizka. Torej dobra reklama za omenjeno podjetje....in seveda problem, premalo premalo strokovnega kadra. Razlogov za to ni najbrž težko najti? :)
bush81
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a deai » 27.5.2008 13:24

kafer1 napisal/-a:LP

Mene pa zanima še malo druga plat teh že skoraj evropskih plač. Sam sem kot študent in še prej dijak vse proste dni delal cca 12 ur na dan kot mehanik. Nato sem si našel "super" službo z urnikom 12 - 15 ur na dan. Nato so se poleg stresa pojavile zdrastvene težave. Sedaj imam službo kjer so nadure bolj izjema kot pravilo. Seveda je plača tudi primerno nizka bolj v JASNINEM rangu, zato včasih naredim še kaj na črno, veliko časa mi vzame tudi kmetija ter gradnja stanovanja, pa tudi kak hobi projekt se zgodi vsake tolko časa.
No bistvo ki sem ga hotel vprašati, kaj imate še poleg službe od življenja tisti, ki delate veliko nadur + privat projekte ter kaj ima od vas vaša družina - ali ste to bolj samotarski tipi ki živite v blokih (ne mislim v žaljivem pomenu...). Meni se zdijo plače od 1500 naprej zadovoljive, vendar ne za vsako ceno. Ko berem tele poste se mi zdi kot hvalospevi naduram in delu na črno, samo prav ti elementi nam v bistvu nižajo vrednost - sicer vem da brez njih skoraj ne gre več...

Takole je to... Ce se odlocis delati po 12 ur na dan vstajaj ob 3-4h zjutraj... sicer potem ob 21h spis kot dojencek ampak vecino popoldneva si lahko s svojimi... Prav tako so tu sobotni in nedeljski izleti (kateri tudi veliko stanejo) ampak so vredni vsakega centa... Ce si tudi v službi dokaj odprt človek, potem je (vsaj pri meni) tudi delo dokaj uživantsko... tudi stresno, ampak če se s sodelavci zastopiš ti tiste ure v službi niso odveč (seveda ti mora biti tudi delo všeč)... Na splošno bi lahko rekel da je kvaliteta življenja v mojem primeru dokaj visoka, pa še (skoraj) nikoli se ti ni treba nobeni stvari odreči...

lp
deai
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a nejkica » 2.6.2008 9:09

TigerTank napisal/-a:Najbolj aktualna je Avstrija in pa Italija za štajerce in primorce. V Večini avstrijskih podjetij govorijo angleško, Italija pa bolj tako ztako, moraš znat makaronarsko govorit. Plače so pa tako, recimo x1.5 do x2 za isto delo kot pri nas, več ne pričakuj. Poleg tega tam tudi ni zraven prevoznih stroškov, pa zračunaj si čas ko si na cesti....

Da bi šel kak strojnik v Anglijo ali Ameriko ga pa ne poznam

Vem, da nemške firme precej iščejo nove sodelavce. V nemčiji je zelo dobro, ker je angleščina dovolj. Sam sem delal v Berlinu pol leta preko Leonardo Da Vinci programa. To je program financiranja EU za mlade. Torej si lahko študent, ali imaš končan študij ali pa si mehanik ...

Glede iskanja je pa takole; Sam si moraš iskati. In potem ko najdeš potencialnega delodajalca, se obrneš na naše agencije za te evropske programe. Potem greš tja z neko nizkocenovno letalsko družbo na en kratek razgovor. Ker podjetje ne staneš prav veliko (si financiran iz EU), je velika verjetnost, da boš službo tudi dobil. Mislim, da ni odveč omenjati, da so strojniki tudi tam zelo iskani.

Sliši se malce komplicirano, a ni. Je pa enkratna priložnost, naučiš se jezika, spoznaš (boljši) način dela in sporazumevanja. Predvsem si pa dvigneš ceno pri nas za ca. 30% (v mojem primeru).

Glede denarja za ta čas; Nič ti ne ostane. Imaš ravno prav za preživetje in enostavno življenje tam. Zato imaš pa kasneje toliko več.

Je pa ena slaba stvar po vsem tem ... Vedno razmišljaš kako bi bilo, če bi se vrnil, ali morda celo ostal tam. Večna dilema ...
kako strojnik kupi darilo? Gre na www.darilnibon.si in si ga sprinta :)
nejkica
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a OGICOM » 2.6.2008 9:24

kin napisal/-a:koliko pa nanese tujina in kako prideš do dela v tujini? v mislih imam angleško govoreče države.

jaz sem delal v Nemčiji in na Nizozemskem ter v Belgiji. Če imaš s.p. znese ura od 13 € naprej. Če pa si zaposlen imaš pa itaq fixno tarifo...le da prišteješ zraven dnevnice, ki pa najdeš na netu koliko znesejo, vendar če ti firma plača prenočišče in hrano ti pripada slabih 10 € dnevno se mi zdi.

LP
Strojnik
OGICOM
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a nejkica » 2.6.2008 9:37

Baje da danska odprtih rok sprejema vse vrste poklicev. Enkrat sem na eures portalu bral razpis. Ne spomnim se točno, vendar so bili pogoji za začetnika odlični. Precej velika plača (tam verjetno normalna :)), poleg tega pa še dve letalski karti na mesec proti domu.

Je pa eksplicitno pisalo: Strojnik začetnik in pogoj angleščina.
nejkica
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a OGICOM » 2.6.2008 9:59

največji problem je ker ljudje nočjo hodt v tujino delat...naša firma rabi vendar nihče noče...kot da bi se branili denarja! če pogledamo realno v Nemčiji oziroma tam okoli zaslužiš 3x več kot pa v Sloveniji tako da če bo možnost podpišem pogodbo za 5 let :D
Strojnik
OGICOM
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a nejkica » 2.6.2008 10:11

Moje mnenje glede slovencev v tujini. Delovne razmere pri nas so slabe, na zahodu pa (vsaj po mojih izkušnjah) precej boljše in bolj jasne.
Slovenci se precej malo odločamo za tujino in to rešuje slovenske firme, ki ne plačujejo svojih delavcev primerno - čeprav imajo cene storitev, izdelkov povsem evropske.

Moje mnenje je, da če se stanje ne bo v parih letih popravilo, se bodo v tujini oblikovali nekakšni centri, kamor bodo slovenski možgani odhajali. V jugoslaviji je bil tak primer Frankfurt/Main. Ko se bodo ti centri vzpostavili, se nam piše slabo. Zmanjkalo bo izbraženih ljudi, delo bo čedalje bolj neorganizirano (če je to še možno ;)) in stres in breme čedalje večja. Takrat bo pa hudič.

Upam, da do tega ne bo prišlo, vendar zaenkrat nič ne kaže nasprotno.
nejkica
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 2.6.2008 10:45

Se strinjam, da se ta proces res odvija. Pa ne samo v Nemčiji. V celi Evropi se nagibajo v to smer.
Ko se bo plaz pri nas enkrat utrgal, ga žal ne bo lahko omejiti.
Nemci so že v letih od 1960 dalje novačili delovno silo od vsepovsod: Italija, Jugoslavija, Španija, Turčija itd.
Sedaj ko je te dovolj, odnosno je celo veliko brezposelnih, jih dejansko zanimajo le še izobraženci. Zato se bo cena urne postavke za vse sposobne strokovnjake takrat tudi pri nas precej popravila.
Ali še bolje: vsi ki bodo količkaj sposobni - bodo raje ustanovili lastno podjetje. Zato bo stiska s tem kadrom za delodajalce vsako leto večja.
Bomo videli koliko časa bodo še - tresočih se rok - plačevali svoje ključne strokovnjake tako borno, kot je navedeno pri nekaterih kolegih tule na forumu ?
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kin » 2.6.2008 11:28

[quote="nejkica"...Je pa eksplicitno pisalo: Strojnik začetnik in pogoj angleščina.[/quote]

No neko tako priliko išečm...hvala za nasvete in namige :-) me je pa presnetlo, ko je OGICOM napisal, da ljudje nečejo ven it delat. jaz mislim , da te take prilike treba zgrabit!
kin
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a OGICOM » 2.6.2008 11:53

jah stvar je taka...rabil sem ljudi za v Belgijo za 3 tedne, 1 tedn doma za pol leta. ljudje niso kaj preveč zaintereserani. če pa sem že našel koga je pa hotel 18 € na uro + povrnjeni usi stroški + plačana hrana in prenočišče. to je pa že odiranje če smo realni...Moje mišljenje je da če ti dnevno zaslužiš 100€ in imaš use stroške krite si na konju! :)
Strojnik
OGICOM
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov