STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2010

Koliko zaslužimo strojniki - 2010

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 20.4.2011 13:06

grega09 napisal/-a:
ktm1001 napisal/-a:...mi smo pa opisno geometrijo, ki je čist neuporabna v današnjih časih imeli. itd itd itd....

Ne zamert, samo tole si pa mimo zelo udaru. Vsi danes bi kar nekaj modelirali nihče pa nebi imel osnov urejenih. Potem pa trpi prostorska predstava in še mnogo drugih stvari...
Sem malo mlajši, kdo od starejših inženirjev bi ti verjetno še malo bolj podrobno opisal posledice takšnega razmišljanja...

Ne zamerit, samo če bom kakemu na razgovoru rekel, da znam dejansko dolžino premice v prostoru zrisat ali plašč piramide raztegnit me bo gledal...

Slika

Če mu povem, da znam vsaj en modelirnik ali pa dva se mu bo pa oddahnilo, da me vsaj tega ne bo treba učit. Da me bodo lahko vsaj takoj konstruirat zaćel učit. Pa ni važno tudi če imaš že 20 let izkušenj... zmeraj se na novo začneš. Razen če dobiš genau isto mesto.

Se mogoče kje v LALAALandu, mogoče pride tudi kaj drugega prov. Samo tukaj ga ne vidim.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.4.2011 16:09

Eh, brezveze...
Ne vem kaj se vas toliko obeša na te modelirnike. Če se ga sam lotiš pa uporabljaš kakšne vire se ga naučiš v dveh tednih. Dovolj za 90% firm po mojih izkušnjah. Ko si enkrat za modelirnikom 8+ ur na dan pa ga tako začneš obvladati v nulo...

Na koncu je pa še vedno treba iz tistega kar si zmodeliral naredit neko zgledno in logično tehnično dokumentacijo, kar pa ni dostopno na gumbu "Naredi mi delavniško/sestavno risbo".

Jaz sem se SW sam učil že v srednji šoli. Pa sem v 1. letniku faksa zrisal tiste projekte brez problema. Pa kar sem delal po firmah je bilo tudi dovolj znanja...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a prijazen » 20.4.2011 17:28

ktm1001 napisal/-a:
grega09 napisal/-a:
ktm1001 napisal/-a:...mi smo pa opisno geometrijo, ki je čist neuporabna v današnjih časih imeli. itd itd itd....

Ne zamert, samo tole si pa mimo zelo udaru. Vsi danes bi kar nekaj modelirali nihče pa nebi imel osnov urejenih. Potem pa trpi prostorska predstava in še mnogo drugih stvari...
Sem malo mlajši, kdo od starejših inženirjev bi ti verjetno še malo bolj podrobno opisal posledice takšnega razmišljanja...

Ne zamerit, samo če bom kakemu na razgovoru rekel, da znam dejansko dolžino premice v prostoru zrisat ali plašč piramide raztegnit me bo gledal...

Slika

Če mu povem, da znam vsaj en modelirnik ali pa dva se mu bo pa oddahnilo, da me vsaj tega ne bo treba učit. Da me bodo lahko vsaj takoj konstruirat zaćel učit. Pa ni važno tudi če imaš že 20 let izkušenj... zmeraj se na novo začneš. Razen če dobiš genau isto mesto.

Se mogoče kje v LALAALandu, mogoče pride tudi kaj drugega prov. Samo tukaj ga ne vidim.

Žal se moram strinjat z gregatom09. Kdor dobro razume teorijo mu ni problem naredit karkoli. Praktični primeri bi morali biti samo pomoč k razumevanju teorije. To da se pa današnji študenti napiflajo primere za izpit pa tako vemo kam pelje...
Modelirnik je samo osnova, kdor pa razume vsaj en tuj jezik kar je pri inžinirju pod mus pa ima da se ga nauči poleg faxa preko tutorialov preko spleta.

Žal je modelirnik samo sodobnjši "svinčnik".

Seveda kdor želi biti hrast od inženirja...nekaterim pa je itak vseeno če so "fejk"
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 20.4.2011 19:35

Še ena zanimiva teza povezana s to temo:

http://www.siol.net/slovenija/rubrikon/ ... rzava.aspx

Drugače pa se strinjam, da teorija oz. neko širše znanje mora biti, če hočemo kaj razvijati. Kaj ti koristi, če obvladaš modelirnik v nulo, če pa ne razumeš fizikalnih osnov, ki vladajo izdelku, ki ga modeliraš. Dejstvo je, da če se hočeš iti visoko tehnologijo, ne moreš prodajat (samo) znanja modeliranja in nekih ustaljenih konstrukcijskih postopkov.

Mimogrede, se tudi strinjam, da po dveh tednih uporabe modelirnika (z nekaj zdrave splošne osnove) v večini služb obvladaš 90% tistega, kar boš potreboval nato pa se sproti izpopolnjuješ.
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 20.4.2011 19:50

ne pozabit, da ni naloga faksa samo priprava na siht. oni ti morajo dati predvsem neko sirino znanja (globino oz. specializacijo dobis na sihtu oz. podipl.) in te nauciti resevati probleme.
na siht te dandanes sorazmerno dobro pripravi ze tehnicna strojna, solidworks (oz proe) itak ze ucijo, ti ga moras samo se doma mal drkat, da dobis mal prakse, pa je.

vecina racunskih problemov, ki jih srecas na sihtu (povprecnem), tudi ne vkljucuje integralov (za zracunat - ga je ze kdo srecal?), sigma = m/w smo se pa ze ucili v sr. soli. veliko vec pa zmorejo tut ze modelirniki.

Žal je modelirnik samo sodobnjši "svinčnik".

Seveda kdor želi biti hrast od inženirja...nekaterim pa je itak vseeno če so "fejk"

evo tole.
opisna geometrija je bila zelo uporabna v casu acada, ce si mel kaksno luknjo pod kotom in si jo moral narisati tko, da bi zgledala realisticno, potem za kaksno plocevino, zahtevnejse povrsine (avtoti)...
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 20.4.2011 21:09

če se vrnemo na naslov teme bi reku da kljub jamranju da so nizke plače, nekateri še vedno dobijo preveč, glede na to kake spuščajo na forumih itd...
Nardite fax, potem pa obesi diplomo na zid, pa pojdi za pol leta delat v proizvodnjo, da ti bo vsaj malo jasno za kaj si v kancelariji. Da daješ delo tistim spodaj, in da jih ga čimbolj olajšaš.....
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 21.4.2011 12:25

a veste kuk dobi en programer (konkreten primer) z enim-dvema letoma prakse? 1100-1250. poslovne aplikacije, web frontend.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 21.4.2011 12:34

moi napisal/-a:a veste kuk dobi en programer (konkreten primer) z enim-dvema letoma prakse? 1100-1250. poslovne aplikacije, web frontend.

Jaz sem po 2 letih dobo 600 ejrov.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 21.4.2011 12:46

moi napisal/-a:a veste kuk dobi en programer (konkreten primer) z enim-dvema letoma prakse? 1100-1250. poslovne aplikacije, web frontend.

Moj kolega je študent FRI, pred diplomo. Obvlada Javo, že 2 leti dela pri večji firmi in je marljiv (dela tudi po 12 ur/dan, ko je potrebno pred zagonom), kjer ga pa molzejo za mali denar.
Zdej je na pogajanjih pri privatniku se mu obeta 2 Keur neto za 1. plačo.

In si jo tudi zasluži.

Če komu to diši, naj se priuči (ni težko) pa naj gre med programerje. Teh tudi vedno manjka.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 21.4.2011 14:27

<ironicen smeh>
bi pa rekel, da bo bruto 2k. to je se vedno 1300, se mi zdi.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 21.4.2011 14:44

moi napisal/-a:<ironicen smeh>
bi pa rekel, da bo bruto 2k. to je se vedno 1300, se mi zdi.

čemu zavist?
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 21.4.2011 14:51

ne
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 21.4.2011 14:51

ne
evo
Zanima me vaše mnenje:

- univ. dipl. inž. str.
- 12 let delovnih izkušenj
- konstruiranje izdelkov

A je za tako del. mesto & profil cca 1500 EUR (+ malica + potni stroški) plača dobra, slaba, povprečna...??
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 21.4.2011 15:04

Tackleberry napisal/-a:
Če komu to diši, naj se priuči (ni težko) pa naj gre med programerje. Teh tudi vedno manjka.

Povej bivšim zaposlenim v Hermesu...
http://slowwwenia.enaa.com/Novice/Posel ... slene.html

Sedaj če nimaš nevem kakšnih referenc te tut za programerja ne vzamejo oz. jih na prakso vzamejo, pa potem naprej...
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 21.4.2011 15:29

hermes tut veliko dela development za druge, tuje firme. loan posel se mi zdi, da se temu rece.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost