STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pripravnik

Pripravnik

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Pripravnik

OdgovorNapisal/-a marjan h » 23.3.2004 1:34

zanima me koliko so plače pripravnikov z izobrazbo uni.dipl.ing
marjan h

OdgovorNapisal/-a werther » 23.3.2004 8:57

Pred leti, ko sem jaz to delal, je bilo 70% povprečne plače v podjetju.

Kako je zdaj pa ne vem. Kakih 140kSIT bi že moral dobiti.

lp w.
Bolje pozno, kot nikoli.
werther
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xxxx » 23.3.2004 9:52

Odvisno kaj znas... Mislim da po enem letu prakse (ce seveda stvar zaobvladas) lahko brez sramu zahtevas 220.000 neto plus dodatke... V nasprotnem primeru si zanic ti ali pa tvoj delodajalec.... pa brez zamere

lp
xxxx

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.3.2004 14:13

Realna plača pripravnika je 130.000 sit. Kar je več je zadetek na tomboli.
To je pač strojništvo.
Pa lep dan še naprej!
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.3.2004 21:50

Se strinjam s predhodnikom. Jaz sem imel lani 115. 000 SIT in sem univ.dipl. inž. Sem se pogovarjal tudi s sošolci in povprečje je tu nekje.
To kar je napisal xxxx lahko strojniki samo sanjamo. Ker sem iz Dolenjske poznam tu razmere. Samo v Novem mestu je kar nekaj strojniških firm (Revoz, Adria, TPV,...) Plača univ. dipl. inž. s 2-3 leti delovne dobe je 140 000-150 000 SIT. Tudi če si uspešen in izstopaš ne dobiš več. Šef mi je enkrat rekel, da če je nekdo dober ne bo nič bistveno boljši, če mu plačo poviša. To mu delno verjamem, vendar je to razmišljanje na kratki rok.
V Novem mestu je trenutno kar povpraševanje po strojnih inžinerjih, vendar na ponujenih plačah se to prav nič ne pozna. Tega pa ne razumem. Očitno se strojniki premalo cenimo.
Gost

OdgovorNapisal/-a Coyote » 23.3.2004 22:17

Morda se bo stanje izboljšalo po 1. maju?
Vsaj upam, ker tole kar berem, mi sploh ni všeč.
Coyote
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xxx » 24.3.2004 9:46

Ce bos delal za velika podjetja ne pricakuj velike place... Ce pa bos delal za manjsa (privat) pa se lahko nadejas kar velikega placila, saj bo v podjetju podobnega kadra zelo malo oz. bos kar sam in bos imel veliko odgovornost in tudi sef te ne bo izpustil kar tako, saj bi ga izobrazevanje novega kadra ogromno stalo... kar pogumno... Ce je to uspelo meni ki sem bil na faxu in se prej na sr. soli eden najvecjih lenob bo najberz tudi vam.... pa da ne pozabim... delo sem dobil brez vsakrsnih vez!!!!

lp
xxx

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 24.3.2004 23:33

Plača pripravnika zna biti zelo različna, je pa res da v večjih firmah, sploh avtomobilske industrije, da bo plača pripravnika in tudi zaposlenega precej nižja kot v manjši firmi, morda privat firmi.

Zato kar pogumno, morda v kakšno manjšo firmo, in se morda tam ustališ, privadiš , pokažeš kaj znaš in si tako ustvariš tudi večji prihodek za prihodnost!!!
Problemi v strojništvu so zato, da jih rešujemo!
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 29.3.2004 22:54

Mogoče mi je malo žal ker preveč poznam višino palač univ.dipl ali pa samo dipl.ing.; razlike v plačilni politiki ni, razlika je samo v razpisanih pogojih. Je pa res da če opravljaš delo za katerega se zahteva visoka strojna izobrazba načeloma ne presežeš 150-180; izjemoma neki projektni vodje kakih 20 jurjev več. To lahko počneš ogromno let. Če imaš slučajno veze, sorodstvo ali kaj drugega lahko svoje sposobnosti in znanje pokažeš, ostalim pa bodo junaštva zatrta. Se pravi da če maš veze lahko napreduješ na "višja" delovna mesta, kjer se lahko začneš pogovarjati o denarju ne pa o bogastvu. Pred penzijo pa se ti bodo sovrstniki smejali, ker bodo še uni k so šolo ribali pol pa recimo šli za policaja več dobili kot ti.
Nekdo je zapisal "probleme se v strojništvu rešuje"... o pa ja.. če se bomo kdaj približali zahodu, kjer se združuje izkušnje starejših in sposobnost mladih potem ne dvomim da se bodo plače v tem sektorju povišale. Pri nas pa se oni izkušeni varujejo pred izdajo skrivnosti, zato podjetja stagnirajo, mladi se ne morejo izkazati, tisto kar so naredili je bolj malo vredno zato tudi pripravništvo oz še bolj žalostno je da so plače nizke.
Mam kolega k je šou po 7 ali 8 letih dela v avstrijo in tam so zahtevali pripravništvo še enkrat, plačali pa so mu ga po 3000 eur/mesec oz 3,5 kratnih njegove slo plače. Ima mentorja enga starga strica, rezultate se preverja in napake odpravlja. Po kakem letu ali letu in pol postane samostojni za plačo 4000-4500; ko oz če postane projektni vodja 6000 in več.
Zdej pa naj vsak pri sebi razmisli kje smo mi.
Gost

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost