Napisal/-a acestudio » 24.5.2010 17:59
Pri prvem delodajalcu sem imel osnovno plačo za 40% nad SLO bruto povprečjem.
Vsaka minuta pred 7h ali po 15h se je štela v sklopu nadur (tudi čas vožnje do neke lokacije).
Mesečno sem tako delal od 20 do 80nadur, kjer sem lahko na ta račun dobil do 2500 eur na trr račun.
Sedaj v iskanju druge službe vidim, da za takšen denar že moraš biti ne vem kakšen šef ali direktor, kjer se ti ljudje dejansko prodajo za takšno pavšalno vsoto v strojni industriji.
Vidim tudi, da je veliko podjetij/privatnikov, kjer ti mogoče nudijo za par 100 evrov višjo pavšalno plačo, kot so neka povprečja (nadur ne plačajo), ampak na ta račun pričakujejo, da je bistvo tvojega življenja služba. Dosti je tudi takšnih, kjer dobiš neko mizerno plačo, pričakujejo pa glih tako, da delaš cele dneve, brez plačanih nadur seveda.
Do sedaj sem videl, da če je potrebno, bodo delodajalci plačali tudi vsako minuto dodatnega dela, torej bom iskal novo službo tako dolgo, dokler ne bom našel ali 8 urnega dela za malce nad povprečjem plačo, ali pa če je zaradi narave dela potrebno delati več, potem naj to tudi dodatno plačajo. Zastonj nobenemu niti minute ne podarim!!
In tako bi se morali strojni inženirji vesti pri iskanju zaposlitve, ne da se potem dogaja (ko bereš na forumih), da zaslužijo strojni diplomirani inženirji z dolgoletnimi izkušnjami cca. 800-900 eur, kjer jih še za dodatek vsakodnevno priganjajo izven delovnega časa.
Sramota je, kar se dogaja! To je moderno sužnje-lastništvo. Resnično je pri nas realni sektor proti javnemu čisto razvrednoten. Kaj bi moral vrhunski strojni inženir dati, da bi zaslužil 5000 ali 10000 eur z nadurami, tako kot en vrhunski zdravnik. Verjetno kar ledvico!