STROJNISTVO.com • Poglej temo - DNEVNICE IN NADURE

DNEVNICE IN NADURE

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

DNEVNICE IN NADURE

OdgovorNapisal/-a jakas » 21.5.2010 18:50

Pozdravljeni!
Večkrat grem na službeno pot, ki traja ponavadi ves dan (15 in več ur). Če sem na poti več kot 8 ur, mi šef prizna 8 ur in dnevnico. Pravi, da so nadure poplačane že z dnevnico. Smatram, da je dnevnica le nadomestilo za stroške (hrana). Po mojem mnenju bi bilo pravilno, da je v čas dela zajet ves čas, ko si bil na razpolago delodajalcu (tudi prevoz). To pomeni čas, ko si zapustil podjete, do časa, ko si se vrnil v podjetje (v primeru enodnevne odsotnosti, pri večdnevni pa ne vem). Bil je tudi primer, ko je šef, ki je poslal delavca na nujni servis v tujino le-temu priznal le čas, ko je opravljal delo, večurno vožnjo pa ne.

Kako imate to urejeno v vaših podjetjih? Kaj pravi zakon?

Jaka
jakas
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Technician » 21.5.2010 18:59

Zakon ne vem natančno kaj pravi, vem pa, da te delodajalec vedno ožema ravno toliko kot se mu pustiš.
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 21.5.2010 19:14

kokr se zmeniš. ponekod imajo fiksne plače, delajo pa 4 ure al pa 15 ur na dan.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 22.5.2010 5:13

korenje napisal/-a:kokr se zmeniš. ponekod imajo fiksne plače, delajo pa 4 ure al pa 15 ur na dan.

Misliš, da ti povedo na razgovoru. Damo ti 100€ več kot je nekje povprečje.... delal boš pa 40 nadur na mesec. :lol: Al pa še 100€ več ne.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 22.5.2010 8:01

Rad bi slišal tukaj prijavljene podjetnike, kako obravnavajo svoje zaposlene. Velikokrat imajo toliko pripomb. Kaj pa sedaj, vse tiho...
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 23.5.2010 20:14

Kaj res ne bo odziva?
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 23.5.2010 20:35

veš da ciljajo k suženjstvu. na vsak način bodo človeka izkoristl do konca.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 24.5.2010 4:32

korenje napisal/-a:veš da ciljajo k suženjstvu. na vsak način bodo človeka izkoristl do konca.

Ja, tako je. Dovoljenje, da to delajo smo jim pa mi sami dali. Na žalost...
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cile » 24.5.2010 11:54

Dnevnice so namenjene povračilu stroškov prehrane in prenočevanju na službenem potovanju in nimajo veze z opravljenim delom. Je pa višina dnevnice odvisna od dolžine potovanja. Tole so podatki za potovanje v Slo:
- nad 12 do 24 ur znaša dnevnica 21,39 eur
- nad 8 do 12 ur znaša dnevica 10,68 eur
- nad 6 do 8 ur znaša dnevnica 7,45 eur
Stroški transporta se obračunao posebej (kilometrina, račun za taxi, letalo, vlak, račun za cestnino, parkirnino).
Vse to je zapisano v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.
cile
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a saspro.si » 24.5.2010 12:03

cile napisal/-a:Dnevnice so namenjene povračilu stroškov prehrane in prenočevanju na službenem potovanju in nimajo veze z opravljenim delom.

IMHO je dnevnica nadomestilo oz. povračilo stroškov za prehrano in vanjo ni vključen strošek prenočišča, le tega mora plačati delodajalec posebej.
saspro.si
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a cile » 24.5.2010 12:08

saspro.si napisal/-a:IMHO je dnevnica nadomestilo oz. povračilo stroškov za prehrano in vanjo ni vključen strošek prenočišča, le tega mora plačati delodajalec posebej.

Res je, se opravičujem za dezinformacijo.
cile
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 24.5.2010 13:13

Ja jaz mojim delavcem plačam od trenutka ko so zapustili firmo pa do trenutka ko so prišli nazaj, ter dnevnico oz. prehrano ter prenočišče če je potrebno!
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a D. » 24.5.2010 14:06

Lahko si ogledaš na http://www.racunovodja.com/
kaj točno ti pripada....dobrodošlo tudi za druge stvari.
D.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bojciti » 24.5.2010 16:24

Stvar najbolj enostavno rešiš tako, po 8 urah vožnje in dela nehaš delati in greš počivat.
Naslednji dan ponoviš 8 urni delovnik in pika... koliko bo narejenega je pa druga stvar bo pač šef videl, da ni isto delati 8, 12 ali 16 ur.
Vsi pa vemo, da so zakoni zato,da se kršijo...
Koliko nadur lahko naredimo dnevno..?,
Koliko nadur lahko naredimo tedensko..?
Koliko nadur lahko naredimo mesečno..?
Koliko nadur lahko naredimo letno..?
Seštejte pa boste videli, da delavci, ki so vezani na projekte nikoli ne morejo imeti 8 urnega delovnega časa, ker se večinoma nekdo tako zmeni, da je nemogoče to narediti v normalnem delavniku, sploh, če je to terensko delo...
Zato trdim, da kdor ima terensko delo ne more imeti fiksnega delovnega časa še manj pa fiksne plače...
Dnevnica je pa samo prehrana na terenu in nič drugega, ker pa zakon ne dopušča več nadur, delodajalci to spridom izkoriščajo in ti tudi dodatnih ur nočejo obračunavati.... rečejo je v dnevnici...
bojciti
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a acestudio » 24.5.2010 17:59

Pri prvem delodajalcu sem imel osnovno plačo za 40% nad SLO bruto povprečjem.
Vsaka minuta pred 7h ali po 15h se je štela v sklopu nadur (tudi čas vožnje do neke lokacije).
Mesečno sem tako delal od 20 do 80nadur, kjer sem lahko na ta račun dobil do 2500 eur na trr račun.

Sedaj v iskanju druge službe vidim, da za takšen denar že moraš biti ne vem kakšen šef ali direktor, kjer se ti ljudje dejansko prodajo za takšno pavšalno vsoto v strojni industriji.

Vidim tudi, da je veliko podjetij/privatnikov, kjer ti mogoče nudijo za par 100 evrov višjo pavšalno plačo, kot so neka povprečja (nadur ne plačajo), ampak na ta račun pričakujejo, da je bistvo tvojega življenja služba. Dosti je tudi takšnih, kjer dobiš neko mizerno plačo, pričakujejo pa glih tako, da delaš cele dneve, brez plačanih nadur seveda.

Do sedaj sem videl, da če je potrebno, bodo delodajalci plačali tudi vsako minuto dodatnega dela, torej bom iskal novo službo tako dolgo, dokler ne bom našel ali 8 urnega dela za malce nad povprečjem plačo, ali pa če je zaradi narave dela potrebno delati več, potem naj to tudi dodatno plačajo. Zastonj nobenemu niti minute ne podarim!!

In tako bi se morali strojni inženirji vesti pri iskanju zaposlitve, ne da se potem dogaja (ko bereš na forumih), da zaslužijo strojni diplomirani inženirji z dolgoletnimi izkušnjami cca. 800-900 eur, kjer jih še za dodatek vsakodnevno priganjajo izven delovnega časa.

Sramota je, kar se dogaja! To je moderno sužnje-lastništvo. Resnično je pri nas realni sektor proti javnemu čisto razvrednoten. Kaj bi moral vrhunski strojni inženir dati, da bi zaslužil 5000 ali 10000 eur z nadurami, tako kot en vrhunski zdravnik. Verjetno kar ledvico!
acestudio
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov