STROJNISTVO.com • Poglej temo - Patentna prijava

Patentna prijava

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Patentna prijava

OdgovorNapisal/-a Starbucks » 12.10.2014 20:09

Lepo pozdravljeni, strojniki.

Spisal sem že večino patentne prijave, imam pa problem z patentnimi zahtevki. Nekako ne razumen odvisnih zahtevkov. Kdaj uporabiti neodvisni in kdaj odvisni zahtevek? Sedaj imam 4 neodvisne, a ko berem zakon in številne patente, vsi uporabljajo odvisne zahtevke. Pišem pa patent sam brez zastopnika.
Starbucks
Sodelavec
Sodelavec

Re: Patentna prijava

OdgovorNapisal/-a gojgl » 13.10.2014 6:41

Starbucks napisal/-a:Lepo pozdravljeni, strojniki.

Spisal sem že večino patentne prijave, imam pa problem z patentnimi zahtevki. Nekako ne razumen odvisnih zahtevkov. Kdaj uporabiti neodvisni in kdaj odvisni zahtevek? Sedaj imam 4 neodvisne, a ko berem zakon in številne patente, vsi uporabljajo odvisne zahtevke. Pišem pa patent sam brez zastopnika.

Pozdravljen!

Lotiti se sam patentne prijave, ob predpostavki seveda, da od patenta nekaj želimo, ne le da imamo zgolj papir, je enak, če celo ne težji, podvig, kot tožariti se na sodišču brez odvetnika. Odvetnika si vsakdo najame tudi če gre za neznazek košček zemlje ali brezvredno pravdo, pri čemer tu stroški niso pomembni. Po slovensko je važno da "imam prav".

Začuda pa se na podorčju tehnike, pri intelektualni lastnini, vsakdo čuti poklicanega, da lahko vse delo opravi sam. Seveda je to po zakonu dovoljeno, a težave se vedno pojavijo takrat, ko je potrebno patent uveljaviti, se pravi braniti se ali komu preprečiti uporabo svojega izuma. Tedaj šele je pomebno kako dobro je bila patentna prijava napisana. Ko je prijava enkrat vložena, kasnješi popravni namreč niso več mogoči.

Lp,

Patentni zastopnik
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 13.10.2014 7:08

Tega nikar ne počni sam / doma!
Predvsem pa poišči zastopnika, ki ima (sam ali pa v svoji ekipi) tudi znanje iz stroke (strojništvo, kemija, ...?), da ti bo pomagal tudi pri vsebini. "Zgolj" pravnik ti bo naredil formalno brezhiben "papir", ki pa bo mogoče (nič)vreden toliko kot slovenistanski zakoni in predpisi.

Z odvisnimi zahtevki si predvsem prihraniš večkratno ponavljanje doooolgih besedil s frazo "zadeva iz zahtevka številka tolikointoliko...", kakega drugega pomena ne poznam. Glej pač na to, kako čimboljše pokriješ vse možnosti in variante.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tony1977 » 25.10.2014 15:06

Pozdravljeni!
Tudi mene zanima nekaj v zvezi s patentiranjem.
Dejastvo je, da je izvedba celotnega postopka, ki bi zaščitil inovacijo v največji možni meri, IZJEMNO drago.
Jaz imam tri inovacije, ki sem jih hotel patentirati, žal pa sem kaj hitro ugotovil kakšen strošek je to.
7000EUR za SLO patent, 16000EUR za evropskega in potem še za vsako državo posebej(naj me kdo popravi če se motim).
Žal si tega ne morem privoščiti.
Zanima pa me,.... kakšne so alternative oz najboljša druga možnost.

Hvala za predloge vsem že v naprej.

lp
tony1977
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Starbucks » 25.10.2014 17:01

tony1977 napisal/-a:Pozdravljeni!
Tudi mene zanima nekaj v zvezi s patentiranjem.
Dejastvo je, da je izvedba celotnega postopka, ki bi zaščitil inovacijo v največji možni meri, IZJEMNO drago.
Jaz imam tri inovacije, ki sem jih hotel patentirati, žal pa sem kaj hitro ugotovil kakšen strošek je to.
7000EUR za SLO patent, 16000EUR za evropskega in potem še za vsako državo posebej(naj me kdo popravi če se motim).
Žal si tega ne morem privoščiti.
Zanima pa me,.... kakšne so alternative oz najboljša druga možnost.

Hvala za predloge vsem že v naprej.

lp

Vloga za SLO patent brez da greš preko patentnega zastopnika stane 110 €. :D Maš pa še eno dobro alternativo, seveda če te zanima?
Starbucks
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tony1977 » 25.10.2014 18:37

Problem je v tem, da ti slo patent ne pomaga "skoraj" nič(če prav razumem)
Če ne zaščitiš globalno, je škoda časa in denarja.
Nekaj pa ne razumem.... če je 110EUR, koliko pa potem vzamejo zastopniki? Jaz sem našel številko 7000.
Če pa imaš še kakšno varianto, pa le povej :) ali pa na ZS
tony1977
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Starbucks » 25.10.2014 19:01

tony1977 napisal/-a:Problem je v tem, da ti slo patent ne pomaga "skoraj" nič(če prav razumem)
Če ne zaščitiš globalno, je škoda časa in denarja.
Nekaj pa ne razumem.... če je 110EUR, koliko pa potem vzamejo zastopniki? Jaz sem našel številko 7000.
Če pa imaš še kakšno varianto, pa le povej :) ali pa na ZS

Poslal sem ti zasebno sporočilo. Če ni prišlo mi povej, ker sem to naredil prvič.

Lahko pa mi pišeš tudi na trinitytech54@gmail.com

Lp
Starbucks
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gojgl » 27.10.2014 8:04

Cena 7.000,00 EUR za SI patentno prijavo je za lase privlečena. Celo najdražji patentni zastopnik ne gre čez 2.500,00 EUR. Sicer ne poznam cen tistih patentnih zastopnikov, ki so odvetniki, ti imajo zanesljivo višje cene. "Inženirski" zastopniki pa tako kot sem omenil zgoraj.
Cena evropske patentne prijave se giblje okoli 5.000,00 do 6.000,00 EUR, in če vse gladko teče se po nekaj letih (tipično 4-7 let) pojavijo še stroški registracije (okoli 1.200,00 EUR) in uveljavitve EU patenta v želenih državah (se po državah močno razlikuje, a približno 1.300,00 EUR za državo). Mimogrede, na unitarni patent zaenkrat še pozabite, ko pa bo aktualen pa v samem bistvu ne bo kaj dosti razlike od sedanjega EU patenta.
Cena mednarodne prijave se giblje tako pkot pri EU patnetni prijavi okoli 5.000,00 EUR. Cena za nacionalno prijavo, torej direktno v izbrani državi, brez EU ali mednarodne prijave, znaša okvirno 4.000,00 do 8.000,00 EUR, odvisno od države in postopka. Če vse gladko teče, če ni potrebno prijave vmes kakorkoli popravljati, je cena morda nekoliko nižja, sicer pa višja. Pri prijavah v tujino ne pozabite, da je glavnina stroškov na plečih tujega zastopnika, brez katerega ne morete vlagati prijav v tujini.
SI patent seveda kar nekaj pomeni. Morda ne s tržnega vidika, a z vidika nadaljnjega pridobivanja patentov zanesljivo. Zakaj? Ker patentno prijavo, tako kot tudi vsa druga pisanja, pač pišemo v slovenščini in če je že napisna jo še vložimo. S tem si za sorazmerno majhen denar pridobimo 12 mesecev prednostnega časa po vsem svetu (!) za vlganaje morebitnih prijav v druge države. V miru se lahko pripravi potrebne prevode in dokumentacijo, morda razišče trg, pride do novih spoznanj v zvezi z izumom, ki lahko vplivajo na nadaljnje prijave, pridobi se finančna sredstva ipd. Vse to v omenjenem 12 mesečnem prioritetnem roku. Če pa se teh 12 mesecev zamudi, tudi za en sam dan, je zadeva za druge države končana.
Patentno prijavo v SI lahkjo seveda vsak vloži sam. A če dela na podorčju intelektualne lastnine ne obvlada se utegne zgoditi, da sicer dober izum zapravi s slabo patentno prijavo. Enkrat vložene prijave ne morete več popravljati in dodajati nova spoznanja! Verjemite, 30 let delam kot patentni zastopnik in nisem še videl dobrega izdelka izpod rok neizkušenega prijavitelja. Videl sem pa že dosti primerov, ko je dober izum splaval po vodi zaradi "kaj pa je to takega, saj znam sam". Mnogokrat se zdi, da je pridobitev patenta, zlasti Si, dokaj enostavna zadeva. Pa še skoraj res je. To je najlažje pri vsem skupaj. Najtežje je svoj izum oz. patent ubraniti na sodišču pred ničnostjo ali z njim uveljaviti svojo prepovedno pravico proti tretjemu. Tedaj se šele pokaže vsa vrednost izuma in znanje tistega, ki je pripravil patentno prijavo.
---
Patentni zastopnik
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 27.10.2014 9:07

K svojemu prejšnjemu prispevku moram dodati še nekaj. V zadnjih nekaj letih se je v Sloveniji razmahnilo šušmarstvo na področju pisanja patentnih prijav. Ti zakotni pisuni ponujajo seveda zelo nizko ceno; kako lepo se to sliši; glede na registrirane patentne zastopnike. A pozor. Tudi nizka cena ima svojo ceno. Tak zakotni pisun vas ne more zastopati pred nobenim državnim/upravnim organom. Po dosedanjih izkušnjah se dogaja naslednje. Zakotni pisun pripravi "patentno prijavo", nakar svoj izdelek izroči izumitelju, ki mora sam poskrbeti za vložitev prijave, plačilo prijavne prisotjbine, prioritetno pravico, nadaljnje vzdrževanje itd. Ko zakotni pisun izdelek odda, noče imeni ničesar več s prijaviteljem. Pa saj tudi ne zna. Izdelki so praviloma neuporabni za kakršnokoli nadaljnjo uporabo pri prijavah v tujino.

Svetujem, da se vedno obrnete na registriranega patentnega zastopnika (seznam je na strani Urada RS za intelektualno lastnino). Tudi v še tako skromnih sodnih sporih za ničvreden košček zemlje, si ljedje vedno najamejo odvetnika, ne glede na ceno. Nihče ne najame zakotnega pisuna za pripravo tožbe, nakar bi postopek naprej vodil sam.

Pa veliko uspeha.
---
Patentni zastopnik
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 99janxx99 » 15.6.2020 15:20

Intelektualna lastnina
Pozdravljeni vsi, ki ste še aktivni na tem forumu

Imam vprašanje glede patentne prijave(izum na področju inovativne izdelave transportnih škatel v grobem). In sicer, sam ne vem, ali to spada pod PATENT ali MODEL.
kako je s cenami patentnih zastopnikov in kakšne imate izkušnje s slednjimi (kateri je dober/slab)?

mislim da je moj patent nekako najbolj strojniške narave, tako da bi bilo dobro da je zastopnik v tej smeri.:)

Hvala za vaš čas in že v naprej za odgovore, pomoč:)

Lp
99janxx99
Novinec
Novinec

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost