STROJNISTVO.com • Poglej temo - kako se šteje delovna doba

kako se šteje delovna doba

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

kako se šteje delovna doba

OdgovorNapisal/-a prijazen » 25.1.2017 13:02

zaposlil sem se z 1.1.in zaključil delo 30.12
Ali se to lahko šteje kot 1 leto delovne dobe, ali pa so delodajalci natančni in bi moral biti zaposlen do vključno 1.1?

Ali imam pri novem delodajalcu pravico do dodatka za 1 leto delovne dobe?
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: kako se šteje delovna doba

OdgovorNapisal/-a M38885 » 25.1.2017 14:12

Manjka Vam en dan. Morali bi biti zaposleni do 31.12.
Lastna ozkusnja:
Delodalajca sem menjal dva krat. Prenehal sem na petek in pricel na ponedeljek.
Novembra sem imel posvet na pokojninskem zavodu. Manjkajo mi stirje dnevi.

Da se znebite „manjkajocih dni“ v delavni dobi obstajata dve moznosti:
Delodajalca menjate sredi delavnega tedna, ali, za en dan se prijavite na zavodu kot brezposelen.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.1.2017 15:23

no natančni bodo tisti, ki ti bodo odmerjali penzijo (zaenkrat še ZPIZ), če jo boš dočakal..., upam in ti želim :D , da jo boš, ja, če ti bo manjkal en dan, ti bo manjkal, boš imel premalo let :o ..., skušaj se dogovoriti z delodajalcem, da ti dobo zaključi z zadnjim dnem v mesecu, če se seveda da... :-?
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a prijazen » 26.1.2017 9:29

@M38885

mislim da se manjkajočih dni z prijavo na zavod za zaposlovanje ne da rešit, ker na zavodu teče samo zavarovalna doba, delovna doba teče pač samo ko si zaposlen.Zaključeno število let pri predhodnem delodajalcu je osnova za dodatek na delovno dobo ( zanimivo je da delodajalec ne upošteva celotne delovne doba ampak samo zadnjo zaposlitev). V praksi pri meni to pomeni da se "skoraj" eno leto ne šteje. In pomeni da bom vsako leto pri novem delodajalcu dobil cca 8€ manj- kar je sicer zanemarljivo. Teoretično menda obstaja dokup delovne dobe npr za 1 dan verjetno preko zpiza. Vendar mislim da potem to pomeni da je moj zadnji delodajalec zpiz in da je delovna doba pri njem 1 dan, kar ne "izboljša" moje situacije.

prosim za komentar moje laične, nepreverjene razlage če kdo točno pozna zadeve.

@vili

kakšna je teorija da povečam delovno dobo pri prejšnjem delodajalcu za nazaj sedaj en mesec po odpovedi pri delodajalcu

V bistvu bom se bom za manjkajoče dni sekiral tam nekje 2046 leta( po informativnem izračunu zpiza) če se zakon nebo spremenil vmes :)
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 26.1.2017 12:36

Tukaj ni panike.
To je le za „statistiko“, da imate Vi celotno delovno dobo brez „lukenj“.
Jaz sem generacije, ki je izgubila 13. mesecev zaradi sluzenja JLA. Torej so stirje dnevi zanemarljivi.
Problem nastane le, (npr. Ravno tisti dan imate nesreco, morate k zdravniku, bolnico, pac …) V tem dnevu niste zdravstveno, socialno, pokojninsko zavarovani. Zato je vazno, da ste na zavodu, cetudi samo en dan.
Problem lahko nastane, ce bi Vi (morali) uveljavljati 420. mesecev delovne dobe za upokojitev. V tem primeru, se Vam „isce“ vsak dan.
Povedano cez palec:
Na leto si „zasluzite“ nekje 14 do 15 € pokojnine. 15 x 40 Let = 600 € mesecne pokojnine.
Veliko bolj vazno je, koliko Vam delodajalec (v Evrih) placuje v pokojninsko zavarovanje sedaj /tekoce. Verjetno najnizjo stopnjo, torej je Vas “zasluzek le ca. 12€ letno”
Stopite do Vasega agenta na ZPIZ, naj Vam to podrobno razlozi.

Kar se tice Vasega drugega vprasanja, zal ne vem.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a prijazen » 26.1.2017 16:02

M38885 napisal/-a:Tukaj ni panike.

Problem nastane le, (npr. Ravno tisti dan imate nesreco, morate k zdravniku, bolnico, pac …) V tem dnevu niste zdravstveno, socialno, pokojninsko zavarovani. Zato je vazno, da ste na zavodu, cetudi samo en dan.

8 dni po poteku zaposlitve si še zdravstveno zavrovan po delodajalcu , tako je obrazložila gospa na zdravstveni zavarovalnici. Tako da teoretično ti do 8 dni ni potrebno plačevat zdravstvenaga zavarovanja če se ne zaposliš takoj po prenehanju predhodne zaposlitve. To naj bi bil tako imenovani respiro rok, če se slučajno pozabiš takoj zdravstveno zavarovat, upoštevati je potrebno tudi vikende in praznike. Zavod za zaposlovanje pa ti ta strošek povrne, če se prijaviš pri njih, v nadaljnih mesecih tudi plačuje.
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 27.1.2017 9:47

OK. Tega nisem vedel, tudi tega izraza se nikoli slisal.
Ce je temu tako, potem glede tega ni skrbi.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a merjavec » 27.1.2017 14:17

Lep pozdrav

Ali se je vredno ukvarjati z manjkom dneva ali dveh. Jaz po 15 letih delovne dobe razmišljam, da penzije ne bom dočakal...vsaj s takim tempom dela kot je danes normalno ne. Pa tudi če jo dočakam z njo ne bom preživel in bom delal naprej dokler bom lahko. Kot so predhodniki omenili je vprašanje edino če v tem vmesnem času potrebuješ zdravnika, vendar tudi to praviš da ni problem.

Glede dodatka za eno leto delovne dobe. Svetujem ti, da pri bodočem delodajalcu tega ne predlagaš. Če je delo tako kot ga želiš, ga sprejmi delaj po svojih najboljših močeh, tudi če za minimalca. Če boš uspešen in uporaben sodelavec se lahko pogajaš za boljšo plačo na račun znanja, kar ti ne bo nihče zameril in ne na račun delovne dobe (delovna doba ne pomeni da imaš več znanja ali večji doprinos).
merjavec
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a prijazen » 27.1.2017 15:38

Jaz pa mislim da je dobro da zaposleni ve čim več tudi o upravnih, splošnih in ostalih zadevah. Da si zna izračunati bruto neto plačo. Da ga ne nategujejo z poizkusno dobo. Da ve kdaj mora pohiteti z zavarovanjem, kdaj pa se mu ni potrebno sekirati. Da ve kaj piše npr. v kolektivni pogodbi. Delodajalec ne vidi rad da so zaposleni o teh stvareh poučeni. ;)

Konkretno pri meni delodajalec sam od sebe da dodatek na delovno dobo. Glede na moj primer in izračun je zanemarljivo majhna. V mojem primeru seveda ne bom kompliciral, niti ne vem kako bi lahko (kake postopke je potrebno speljat) po preteku zaposlitve se z bivšim delodajalcem dogovoril da mi prizna dodatno še en dan delovne dobe. Kot vedoželjen pa se za takšne stvari tudi zanimam in me zanimajo tudi pravna ali npr teoretična ozadja.
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost