STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hišne številke nekoč

Hišne številke nekoč

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Hišne številke nekoč

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.7.2019 6:38

Malce raziskujem svoje prednike, sasledil sem jih do leta 1798, ko se je nekdo priženil v meni znano vas na znano hišno številko. Vem, da so se hišne številke od Marije Terezije že nekajkrat spremenile.
Ali kdo ve način, kako najlažje najdem takratno lokacijo te hišne številke? Morda občina, UE, kataster, pošta, ….?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Hišne številke nekoč

OdgovorNapisal/-a kojot » 2.7.2019 8:48

To pa je čisto odvisno od kraja od koder prihajaš, ponekod so arhivi uničeni drugje ohranjeni, za raziskovanje prednikov so precej dober vir župnije z njihovimi krstnimi knjigami, podatke o hišnih številkah bi moral najti na območni geodetski upravi, stare zemljevide kje je stala katera hiša dobiš tukaj:
https://mapire.eu/en/map/europe-18centu ... C163%2C165
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.7.2019 10:08

stare zemljevide kje je stala katera hiša dobiš tukaj:
Hvala! Zanimivo. Očitno je to risano bolj približno - potek potoka se ni mogel toliko spremeniti. Lokacije posamezne hiše ni možno točno določiti glede na današnje hiše. Pa tudi hišnih številk iz tistega časa nimajo.
Dobil sem podatke iz škofijskega arhiva na osnovi podatkov zapisa na nagrobniku mojega pradedeka. Imam dokumentirano poroko prednika leta 1772, njegov sin pa je prišel za zeta v našo vas na številko 14. Ta hišna številka se pri prednikih ponavlja do 1839. Moja rojstna hiša je v prvi polovici 20.stoletja imela številko 10, sigurno pa je obstojala že 1850 (letnica na glavnem tramu stropa). Zame vprašanje: ali je to (h.št. 14) ista lokacija kot moja rojstna hiša.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pujs » 2.7.2019 10:22

Živiš v napačnem kraju.. Pri nas je ena gospa napisala precej obsežno Knjigo hiš na Žirovskem. Nam ni več potrebno nič raziskovat, imamo vse na dlani. Zelo zanimivo branje.

Knjiga je večletno raziskovanje po urbarjih, katastrih, župnijah itd. Vse pohvale avtorici.

Podobno, vendar na drug način je opisama planota Vojsko.
pujs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.7.2019 11:08

Živiš v napačnem kraju.. Pri nas je ena gospa napisala
Hvala, se ne nameravam seliti.
Lahko mi pošlješ tisto gospo. Za tako knjigo sem ji pripravljen nuditi prenočišče in hrano za eno leto. O drugih medsebojnih uslugah bi se zmenila.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kojot » 2.7.2019 12:18

Žerjavar napisal/-a:
stare zemljevide kje je stala katera hiša dobiš tukaj:
Hvala! Zanimivo. Očitno je to risano bolj približno - potek potoka se ni mogel toliko spremeniti. Lokacije posamezne hiše ni možno točno določiti glede na današnje hiše. Pa tudi hišnih številk iz tistega časa nimajo.
Dobil sem podatke iz škofijskega arhiva na osnovi podatkov zapisa na nagrobniku mojega pradedeka. Imam dokumentirano poroko prednika leta 1772, njegov sin pa je prišel za zeta v našo vas na številko 14. Ta hišna številka se pri prednikih ponavlja do 1839. Moja rojstna hiša je v prvi polovici 20.stoletja imela številko 10, sigurno pa je obstojala že 1850 (letnica na glavnem tramu stropa). Zame vprašanje: ali je to (h.št. 14) ista lokacija kot moja rojstna hiša.

Za vprašanja glede hišnih številk se obrni na geodetsko upravo, tam bi morali imeti te stvari v arhivu
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 2.7.2019 13:12

Na tej povezavi imaš kataster, če kaj najdeš oziroma, da ugotoviš kako kaj pogledat.
Drugače pa pojdi na geodetsko ampak tam se bo nehalo kaj hitro, ostane ti arhiv v tvojem kraju in arhiv v Ljubljani. Jaz sem bil v lj. Moraš se naročit in men so prvič prinesli kup dokumentov, ki ni bil uporaben. Drugič sem šel mimo lj. in se oglasil brez najave me sprejmejo in spet en 50 cm kup dokumentov dobim v naročje in vse našel kar sem iskal.

http://arsq.gov.si/Query/archivplansuche.aspx?ID=9512
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.7.2019 16:50

Na tej povezavi imaš kataster, če kaj najdeš oziroma, da ugotoviš kako kaj pogledat.
Verjamem, da je bil dober namen, ampak jaz se v uvodu ne znajdem, kateri predalček sploh gledati. Kakšni pa so strokovni nazivi za stvari, ki mene zanimajo.
Sem si zamislil kot "mapna kopija" dela vasi z oznakami hišnih številk. Morda je bilo tudi takrat tako, kot se spomnim, da so pozidane parcele dobile parcelno številko enako kot hišno številko. Verjamem, da so parcele bile tudi v začetku 19.stoletja enake kot danes, razen tistih, ki so se delile na več kosov. Ne bi bilo težko locirati takratne hiše glede na današnji položaj.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 2.7.2019 21:24

ja je malo zafrknjeno pogledat, maš pa kataster gor in pa tekst v katerem piše kateri hišni številki pripada katera od parcel. Majo pa v arhivu rebalančni kataster in na vsaki parceli je napisana tudi hišna številka da se ve kateri hiši pripada parcela to je it zeta 1869.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.7.2019 7:26

je malo zafrknjeno pogledat,
Se mi uatavi že pri naslovu kataster. Verjetno bi rabil "URL za popisno enoto". Nimam pojma, kaj je to, neka šifra?
Se lahko priporočam za uslugo? Želel bi dobiti lokacijo za Frankovci 14 (Ormož) v začetku 19. stoletja. Pričakujem, da je v bližini današnje Frankovci 12.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 3.7.2019 15:15

Lažje bi pogledal če bi vedel za katero parcelo se gre, tu se vidi kdo je lastnik parcele in kakšno je imel naslov številko hišno.Nekaj sem našel poskusi malo pregledat na teh povezavah.
Sem ugotovil. Lastnik parcel hišna številka 12 je sedaj lastnik istih parcel hišna številka 14.

http://arsq.gov.si/Query/detail.aspx?ID=211978

http://arsq.gov.si/Query/detail.aspx?ID=208150
http://arsq.gov.si/Query/detail.aspx?ID=365071
http://arsq.gov.si/Query/detail.aspx?ID=365072

Kako iščeš po arhivu, kjer piše ZEMLJIŠKI KATASTER imaš spredaj +, odpre se ti seznam katastrov-izbereš franciscejski kataster za štajrsko, grš spredaj na + in izbereš mariborska kresija. Izbereš franciscejski in se ti odpre seznam katastrskih občin. Poiščeš frankovci. Klikneš na+ in se ti odpre grafični, spisovni. Ponovno izbereš spredaj + in na to kar se ti odpre dvoklik. Ko se ti odpre spet dvoklik na sliko . Na spisovnem pa dvoklik na datoteke.

Uf, dost bo sem še sam šele sedaj naštudiral to do konca.
l.p.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.7.2019 18:45

Lažje bi pogledal če bi vedel za katero parcelo se gre, tu se vidi kdo je lastnik parcele in kakšno je imel naslov številko hišno.
Tu je nekaj težav. Za hišno številko 14 vem le da se je tja priženil (1798) moj prednik In je priimek na istem naslovu ostal vsaj do 1839. Vem tudi priimek neveste (Maria Koschar), se bojim, da ona takrat ni bila lastnica. Tudi nisem videl, iz katerega leta je spisek lastništva. Prav tako težko prebiram priimke in parcelne številke.
Mapni zaris sem uspešno odprl, vsaj polovico parcelnih številk sem uspel prečitati, precej njih še danes nosi isto številko. Brez problema sem lociral moj rojstni dom, ki ima parcelno številko 21. Še do pred kratkim je zazidano zemljišče imelo parcelno številko 21, čeprav je bila hš 12. Ne morem pa najti parcele št. 14 oziroma tiste, ki je takrat pripadala hiši št. 14.

Hvala ti za ves trud iskanja!
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost