STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plinovod Severni tok 1 in 2

Plinovod Severni tok 1 in 2

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Plinovod Severni tok 1 in 2

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 6.10.2022 14:44

Kot ze vsi vemo, je na tem plinovodu prislo do eksplozij..ce si pravilno predstavljam, je "razneslo" cevi.kako mislite da to popravljajo? Cevi ponovno zavarijo ali jih zamenjajo z novimi? Ce varijo, je verjetno problem sam plin v ceveh, nevarnost nove eksplozije..lp
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Plinovod Severni tok 1 in 2

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 6.10.2022 19:02

Cevi so v vodi. Po izenacitvijo tlakov bo cevi zalila voda. Napolnilo, se bo po vsej dolžini, ki je v morju.
Pred popravilom bo zasedal najmanj evropski parlament, šele potem bodo dela stekla.
Po moje bo ta poskodovan del ostal pod vodo in se ne bo popravljal. Zaprli bodo ventile prezracili cev ter položili nove cevi pod vodo ter jih spojili.
Nisem še ukvarjal s podobnimi deli tako, da se lahko motim.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.10.2022 19:24

zakaj pa eksplozija???. da pride do gorenja moraš imeti, kolikor vem tri KOMPONENTE: gorljivo snov
zrak oz. kisikin dovolj visoko temp, da se gorljiva snov in oksidant vžgeta, torej malo razmisleka...
da pa pride do EKSPLOZIJE moraš pa imeti gorljivo snov in osidant res v najbl pravem razmerju da poči, poleg mora biti pa še inicialni vžig, če en faktor od teh sfali je tema...

sem šel tudi prevejat cisterno 2000 l z UNP s farcajhom kje pušča pa je ni razpizdilo, dobro vedeti moraš kaj počneš, POZOR, jaz sem si to upal, smo samo majčkeno privili vetil plinske faze in rešeno...

eksplodiral pa ni plin v vodu ampak eksploziv na cevi, eksplozivi imajo pa sestavo: gorljivo snov in oksidant pa še kapsl, da sproži pizdarijo, brizantno kemijsko reakcijo z nevem več katero zvočno hitrostjo širjenja, tako nekako..., ma sem že skoraj vse pozabil...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.10.2022 8:00

Jaz sem pred leti (dobra študentska leta :D ) v MB gledal zraven, kako so varili plinske cevi.
Jeklena cev je zunaj zaščitena z bitomensko plastjo, na koncih golo jeklo, zaradi varjenja. Cevi so pobrusili, da so odstranili rjo, vpeli v pripravo, da sta bili poravnani, namestili dvodelni obroč, ki je vodil varilno pištolo, priklopili kabel in varjenje se je lahko začelo. Potem so te stvari odstranili, počistili zvar z brusilko, premazali z bitumnom in ovili z bitumenskim trakom, vmes segrevanje ter še ena plast premaza bitumna.

V cevi pod vodo (morje) so pa z zunanje strani zaščitene z betonom, na koncih golo jeklo zaradi varjenja. Na youtubeu je dosti posnetkov polaganja.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.10.2022 8:56

tako kot pravi VRZI, tlaki so se izenačili, zraka - kisika ni torej, da bi prišlo do kake pizdarije ni panike, fantej bodo lepo zašvajsali in mirna bosna, ni to nek baubau, ki ga napiguje "žuta štampa", samo malo razmisleka, ja če pa poči pol pa poči, če kaj zajebeššš...., tako kot je počilo pri nas, ne ni bilo lepo in še vedno ni..., to pa..., a jebiga...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost