STROJNISTVO.com • Poglej temo - Umetna inteligenca

Umetna inteligenca

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Umetna inteligenca

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 7.7.2023 7:28

Chat GPT sem povprašal, če zna narisati en pravokotnik v autocadu. In ne bodi ga treba, je ratalo.
Kje se vidimo "tehnični risarji" do 5, do 10 let? Na kakšen način bomo opravljali svoje delo?
Bo sposobna AI na podlagi opisa za zahtevnejši izdelek pripraviti kpl. tehnično dokumentacijo?

Prosim generiraj mi kodo v *.txt formatu, kateremu bom spremenil končnico v *.dxf in mi bo izrisalo pravokotnik 100x200 mm.

ChatGPT:
Seveda! Spodaj je generirana koda v formatu *.txt, ki jo lahko prenesete in spremenite končnico v *.dxf. Koda bo ustvarila pravokotnik dimenzij 100x200 mm.
0
SECTION
2
HEADER
9
$ACADVER
1
AC1006
0
ENDSEC
0
SECTION
2
ENTITIES
0
POLYLINE
8
0
66
1
70
1
0
VERTEX
8
0
10
0
20
0
0
VERTEX
8
0
10
100
20
0
0
VERTEX
8
0
10
100
20
200
0
VERTEX
8
0
10
0
20
200
0
VERTEX
8
0
10
0
20
0
0
SEQEND
0
ENDSEC
0
EOF
Ko prenesete kodo, spremenite končnico v *.dxf in jo odprete v programu, ki podpira format DXF, bo prikazan pravokotnik dimenzij 100x200 mm.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Umetna inteligenca

OdgovorNapisal/-a Zels » 7.7.2023 8:37

Vse super, ko se gre za enostavne primere kjer je na internetu že ogromno podatkov. Osebno sem ChatGPT parkrat uporabil za neko osnovno C/Python kodo, ki sem jo nato prilagodil (uvoz/obdelava podatkov, izdelava kakšnega excel poročila itd.).

Glavni problem je, ko na spletu za določeno stvar ni veliko primerov. Konkreten primer, v nekem programu za simulacije v elektroenergetiki obstaja knjižnica za Python, ki jo ChatGPT naj bi poznal, vendar v praksi zgleda tako, da si preprosto izmišljuje funkcije, ki dejansko ne obstajajo oz. napisana koda ne deluje. Ko mu to omeniš, se opraviči, in si preprosto zmisli nov odgovor. Kolikor vem je to imenovano tudi "haluciniranje".

Mogoče en zanimiv prispevek na to temo včeraj objavljen na portalu slo-tech.

Trenutno nekako velja, da je "umetna intiligenca" le nekako dobro "povprečenje" vsega kar obstaja, ni pa zmožna novih, kreativnih rešitev. Precej stvari, še posebej pri npr. razvoju kode pospeši, ne moreš pa se 100% zanašati, da poda pravilne rešitve.

Lp, Zels
Zels
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.7.2023 13:06

Zels napisal/-a:Trenutno nekako velja, da je "umetna intiligenca" le nekako dobro "povprečenje" vsega kar obstaja, ni pa zmožna novih, kreativnih rešitev.

Jaz današnjih dosežkov nikakor nebi imenoval inteligenca. Kako imenuješ papagaja, ki krasno ponavlja že slišano. Ali je piflar inteligenten? Tudi še pomešaš vse različno slišano in iz tega izvlečeš en del ter ga ponavljaš, še nisi inteligenten.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 7.7.2023 13:36

Mislim, da kaj takega ne bo problem "Pomakni luknje za 200mm gor in iz M14 na M16"... kar mi šef ponavad da za delat ali kaj podobnega.

Nekje sem vidu, da so pisali o programu za modeliranje po pisnih ukazih, samo ga sedaj ne dobim. Kar sem se igral z ChatGPT, sem bil kar pozitivno presenečen.

Mislim, da bo bolj problem kako bodo ti softwerasi implementirali tole umetno inteligenco v njihove polizdelke. CAD programi so sedaj ven že vsaj 25 let, pa še sedaj noben ne nudi ene robustnosti. Sedaj, da bo pa še AI poskusil brkljati po teh modelih bo samo shitshow. Mislim, da sem dober za naslednjih 20 let.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 7.7.2023 15:23

Jest sn Naravno Retardiran.

Samo povem.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 7.7.2023 17:48

Mislim, da Bom, hvala bogu, lohk vmeru brez ChatGPT ja.
Star Sn 67 let.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.7.2023 6:21

planinc425 napisal/-a:Mislim, da Bom, hvala bogu, lohk vmeru brez ChatGPT ja.
Ne razmišljaj o tem; to pride samo in vedno prehitro. Postavljaj si nove cilje in jih skušaj uresničiti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.7.2023 10:58

Huh, dokler lahko nekako dobim posel, snujem in izboljšujem, delam preračune, uspešno rešujem detajle strojev, ponovim iteracije dokler je smiselno in na koncu izdelam še tehnično dokumentacijo za vse kompleksne dele stroja in sestavno risbo, se mi ni treba preveč bati te umetne inteligence.

Malo sem jo preizkusil in jo po preizkusu dojemam kot močnejši iskalnik... Moram se pa navaditi, da jo lahko še malo močneje izkoristim v tej smeri.

Pa še glavna zadeva, ki sem jo pozabil - poenostavljanje detajlov dokler ni skoraj kaj več stran za vzeti plus da stroj izpolne vse funkcije. To še večina inženirjev ne zna, kaj šele tumbast računalnik... Umetnost je samo še kako to pohitriti, večna dilema. Pa ChatGPT ne pozna odgovora. :D :D

Vse skupaj je klasični Gartnerjev hype cikel, kot so bili in so še delno droni, kriptovalute, električni avti, solarne elektrarne, kraft pivovarne itd. Vedno ista zgodba, vse se ponovi in na koncu realnost udari nazaj. Par jih dobro zasluži, je pa to bolj kot na loteriji zadeti, zato je brez veze nekaj se vznemirjati. Če hočeš pa kasneje živeti od tega, je treba pa stvari krepko preštudirati in se ne zanašati na loterijo. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 8.7.2023 11:29

Umetna inteligenca ima strašen problem. Namreč... če ste se že igrali s ChatGPT ste verjetno že ugotovili kako natančno je potrebno opisati navodila, da ti vrne želen rezultat. Problem pa so ljudje nasploh... saj sami veste kako znajo stranke opisati svoje želje...

Druga težava je v tem, da se AI lahko uči samo iz informacij, ki jih posredujejo ljudje. No če malo pogledate koliko neumnosti se najde na spletu se ni za čudit, zakaj ta ChatGPT poda včasih popolnima nelogične in nepravilne odgovore. Ali pa celo zavaja...

To je pač statistični robot, ki glede na vzorec interakcij preračuna verjetnost, da je odgovor pravilen. Težko bi temu rekli inteligenca sploh dokler ni obstoja zavesti. Ko pa bo potrjena in dokazana tudi zavest pa bo stvar morala dobiti tudi določene pravice.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 8.7.2023 12:02

Mimgrede, Žerjavar ne razmišlam o smrti, kar naprej.
Vem pa , da za seme, kot vsi Mi, ne bom.
Zakon narave hvala bogu deluje. Kar se rodi vmrje...

Dujava lepu si reku, robot, in ne inteligenca, kot nam jo računalniški lobi vsiljuje.
Al pa papiga po domače...

Boris Planinc 1956 - Krško, 031 319052
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.7.2023 10:30

Tole postaja zanimivo. Moram priznati, da sem v korektni poslovni komunikaciji bolj nepismen (me je vedno in me še tepe po glavi :evil:) in predlogi, ki mi jih tile roboti predlagajo, so super. V pravo smer gre zadeva po moje - da se bo dalo ljudi, ki opravljajo nekoristna in ponovljiva dela (notarji, bančniki, prodajniki in podobno) zamenjati s tem. Prefektno...

Predlagam pa še test Googlovega Bard-a, ki je postal dostopen pri nas pred kratkim. Vsaj kar sem jaz v kratkem preizkusil, je ChatGPT proti njemu zaostal debil... :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a e » 23.7.2023 12:13

grega09 napisal/-a:Tole postaja zanimivo. Moram priznati, da sem v korektni poslovni komunikaciji bolj nepismen (me je vedno in me še tepe po glavi :evil:) in predlogi, ki mi jih tile roboti predlagajo, so super. V pravo smer gre zadeva po moje - da se bo dalo ljudi, ki opravljajo nekoristna in ponovljiva dela (notarji, bančniki, prodajniki in podobno) zamenjati s tem. Prefektno...

Predlagam pa še test Googlovega Bard-a, ki je postal dostopen pri nas pred kratkim. Vsaj kar sem jaz v kratkem preizkusil, je ChatGPT proti njemu zaostal debil... :D

Ali lahko posreduješ več info o ...Predlagam pa še test Googlovega Bard-a, ki je postal dostopen pri nas pred kratkim. Vsaj kar sem jaz v kratkem preizkusil, je ChatGPT proti njemu zaostal debil... :D....
....
e
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 23.7.2023 16:58

Slika

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.7.2023 11:46

e napisal/-a:Ali lahko posreduješ več info o ...
Predlagam pa še test Googlovega Bard-a, ki je postal dostopen pri nas pred kratkim. Vsaj kar sem jaz v kratkem preizkusil, je ChatGPT proti njemu zaostal debil... :D....
....

https://bard.google.com/

https://blog.google/technology/ai/bard- ... h-updates/

Dobro je oba malo vprašati, ko kaj lepega pišeš. Pa izredno pomembno je kaj mu definiraš in kako vprašaš. Za takšne spise, ki jih je ktm zgoraj dal za primer, pa tole zmaga. Jaz rabim ravno cel dan ta takšne spise spravim skupaj, pa še ne bo tako napisano. :D Pa dobro je ko lahko malo preko debate s tem robotom nastaviš nivo, če je malo preveč direktno ali pa premehko zapisano ali predolgo.
Takšen spis za bolj korekten e-mail je zdaj v 10 minutah pripravljen. Večinoma so morali delati to do zdaj ljudje, ki so te sposobnosti imeli.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.7.2023 11:06

Ko že ravno malo testiramo, da bomo še malo tehnični. Še kar nekaj osnov trdnosti se morata naučiti oba, ki jih preizkušam. :D :D
Enostavno hitro stvorjeno vprašanje glede preračuna nosilca na dveh podporah s silo na sredini. Bolje da ga ne vprašam kaj resnega. :D :D Ampak oba sta suverena, da nosilec zdrži. Sreča da je toliko predimenzioniran. :D

ChatGPT:
2023-07-26_11h57_31.png
2023-07-26_11h57_31.png (35.57 KiB) Videno 13966 krat

Google Bard:
2023-07-26_11h58_19.png
2023-07-26_11h58_19.png (112.06 KiB) Videno 13966 krat

Kodo pa hitro tole hitro generira, primer:
https://www.youtube.com/watch?v=ynMLTt23LN4

V glavnem, ne bo nam hudega še nekaj časa. Vidim pa to kot posledico tega, da je koda dostopna na spletu in jo hitreje povzamejo in se jo naučijo. Naše znanje pa ni tako obsežno predelano v bazah, da bi kar pobiral ven informacije brez dodatnih logičnih informacij.

Bogi programerji, sami so si zabili žeblje v krsto. :roll: :roll:
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost