STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zelo počasen DC motor

Zelo počasen DC motor

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a istenic » 28.10.2010 20:54

Mislim da v mojem primeru nebi bilo vredu, da se mehanizm premika po intervalih in ne konstantno. Bojim se da potem nebi mogel dobiti lepega premika oz. da bi se posnetek "tresel". Kamero pa prožim preko sprožilca ( http://www.amazon.com/Canon-TC80N3-Remo ... B00009XVA3 )

Varjanta bi pa bila, da se mi obrne za vsako sliko za 0,25 stopinje ali manj (odvisno kakšen premik bi hotel) kje bi pa lahko dobil kakšne majhne motorje z že vgrajenim reduktorjem?

and99 a z tem časovnim intervalnim stikalom dosežem, da se mi bo motorček po vklopu vrtel npr. 0.2sek?
istenic
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 28.10.2010 21:04

praviš, da boš nastavil na kameri da ti slika 1(do 5) sliko/uro?
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a istenic » 28.10.2010 21:32

odvisno kakšen posnetek hočem, ponavadi nastavim na 1slika/1sec pa tja do največ 1slika/10sec
istenic
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Asterix » 29.10.2010 7:52

Uporabiš vrtljivo mizico.Nekaj takega.

Nanjo pritrdiš motorček z reduktorjem. Nekaj takega.

Mizica se z enim vrtljajem ročice zavrti za 10°, reduktor ima prenos 1 : 3000, z enim vrtljajem motorčka se mizica zavrti za 10° / 3000 = 1/300° ali cca. 0,2'. Za 0,25° se mora motorček zavrteti 75 krat. To pa lahko šteješ oziroma nadziraš s "preprosto" elektroniko.

LpA
Asterix
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a and99 » 29.10.2010 9:39

Naš sledilnik je natančan s pomojo foto celic na manj kot 1 stopinjo.
Zadnjič spremenil and99, dne 29.10.2010 9:53, skupaj popravljeno 1 krat.
and99
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a and99 » 29.10.2010 9:49

Motor se bo vrtel toliko časa, kakor boš nastavil, pravilno razmišljaš.
Proženje kamere kahko urediš tako, da snema, ko se motor ne vrti. Pri tako počasnem gibanju nebo prišlo do tresenje slike, tudi, če bo nekaj slik naredila med vrtenjem.
Naš sledilnik je natančan s pomočjo foto clic na manj kot 1 stopinjo.
V mislih sem imel samo tehniko pogona, ki je skoraj enaka, kot je vprašal Istenič.
Enostavne rešitve so najbolj učinkovite, cenovno ugodne, enostavne za vzdrževanje.
Moto: manj, kot je razne šare, manj je možnosti okvar.
and99
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a istenic » 29.10.2010 10:38

Tale ideja od asterix-a mi je zelo dobra, ker ne rabiš nekega programiranja, samo dva gumba in baterijo. Mogoče kdo ve če prodajajo kje v sloveniji majhne rotacijske mize kot je naprimer tale -> http://www.velmex.com/manual_rotary_tables.html

Vseeno hvala vsem[/quote]
istenic
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a frapor » 29.10.2010 12:52

Ali ti je poznano, kakšna je cena take mize?
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 29.10.2010 13:01

Ja, NASA tudi uporablja podobne reči.....

Kaj ne bi raje uporabil poceni polžni reduktorček najmanšega kalibra, morda z dodatnim planetnim gonilom za povečat prenos in enostaven enosmerni motorček z regulacijo hitrosti vrtenja za par evrov?

Če to ni uredu se dobi koračne ali sinhronske motorčke z prigrajenim reduktorčkom ki ti pridejo prav ali pa čisto mehanske zadeve....
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Asterix » 29.10.2010 15:04

hscnc napisal/-a:Kaj ne bi raje uporabil poceni polžni reduktorček najmanšega kalibra, morda z dodatnim planetnim gonilom za povečat prenos in enostaven enosmerni motorček z regulacijo hitrosti vrtenja za par evrov?

Če to ni uredu se dobi koračne ali sinhronske motorčke z prigrajenim reduktorčkom ki ti pridejo prav ali pa čisto mehanske zadeve....

Bodi tako prijazen, pa nam izdaj skrivnost. Napiši konkretno; kataloške številke niso nujne; kje dobimo "poceni polžni reduktorček najmanšega kalibra morda z dodatnim planetnim gonilom za povečat prenos in enostaven enosmerni motorček z regulacijo hitrosti vrtenja".

In vse to za par evrov. Zame je to nekaj pod 10.

Vnaprej hvala in lep pozdrav.
Asterix
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a hscnc » 29.10.2010 18:24

Šare ki jo potrebuješ za tvoj projekt je več kakor dovolj na vsakem koraku (smetišču)....
Če boš priden ti drugi teden poiščem kaj primernega.

Slika

Slika
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 29.10.2010 18:42

frapor napisal/-a:and99 je zapisal:
Pravkar smo v zaključni fazi razvijanja sončnega sledilnika, od 50- 270 stopinj v 12 urah.

Veliko bolj natančno in tudi bolj enostavno je sledenje soncu s pomočjo foto senzorjev, kot pa s časovnim zamikom.

Saj ni res! ko pridejo oblaki, se sistemu dobesedno sfuzla, če ni resnično dober sistem.
In kaj je slabega na časovnem sledenju sonca? mar ni sonce na istem mestu ob isti uri? razen višine, ki se seveda spreminja glede na letni čas.

Jaz vsekakor navijam za časovno kontrolirane premike, če je v igri sledenje soncu.

Da se vrnemo nazaj k bistvu teme:
recimo v modelarskih trgovinah ali pa tudi kje drugje, dobiš elektromotorčke z reduktorjem in sicer z reduktorji z velikim razmerjem, vse skupaj pa je majhnih dimenzij. Če bi se rad igral, lahko iz odpadne šare narediš marsikaj.

Jaz občasno poberem na odpadu kakšne stare printerje in iz njih poberem ven tiste plastične zobnike in motorčke. Zobnikov se je že nabralo kar precej, ob raziskovanju modulov (velikosti zobnikov) pa sem se tudi nekaj naučil in ugotovil kako zelo preprosto bo možno te precej kvalitetne zobnike porabiti ;)

V enem printerju sem našel koračni motorček s polžem, zadeva bi bila kot nalašč za zelo počasne premike, seveda pa je jasno, da koračni motorčki rabijo "pametno" krmilje, je pa možno potem doseči tudi zelo počasno vrtenje, pa čeprav po korakih in ker je za motorčkom še reduktor, korakov ne bi niti opazil

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a istenic » 29.10.2010 19:34

Ko sem gledal te mize so narejene na isti način kot polžni prenos. ker ne potrebijem velike nosilnosti (max 2.5kg) bi lahko uporabil manjši polžni reduktor.

hscnc jz sm skos pridn, tko da če boš res našel kaj primernega v stari šari rade volje odkupim
istenic
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a frapor » 29.10.2010 19:52

frapor je napisal
Veliko bolj natančno in tudi bolj enostavno je sledenje soncu s pomočjo foto senzorjev, kot pa s časovnim zamikom.

reber je napisal
Saj ni res! ko pridejo oblaki, se sistemu dobesedno sfuzla, če ni resnično dober sistem.
In kaj je slabega na časovnem sledenju sonca? mar ni sonce na istem mestu ob isti uri? razen višine, ki se seveda spreminja glede na letni čas.

Jaz vsekakor navijam za časovno kontrolirane premike, če je v igri sledenje soncu.

Sistem mora biti narejen tako, da ko pridejo oblaki, da se mu ne "sfuzla". Mora zaznati tudi smer sonca skozi prosojne oblake. Če je pa popolnoma oblačno, je pa vseeno če obstane, važno je, da ko ponovno posije sonce hitro poišče pravi položaj. Časovno sledenje je primerno, če je dovoljeno veliko odstopanje, naprimer za kolektorje za vodo, ali pridobivanje elektrike s fotocelicami. Če pa hočeš slediti soncu, kjer se sončna energija s pomočjo leče ali parabole koncentrira v fokus, naprimer za pogon Stirlingovega motorja, pa časovno sledenje ne pride v poštev, ker bo prišlo do prevelikega odstopanja po vertikali in horizontali od zahtevanega mesta ogrevanja.
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 3.11.2010 19:39

Istenič,...ma ta zadeva mora delovat na baterije ali je lahko na 220 V ?
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov