STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krmilje dveh elektromotorjev

Krmilje dveh elektromotorjev

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Krmilje dveh elektromotorjev

OdgovorNapisal/-a 29010707 » 2.4.2013 10:03

Pozdravljeni,
Zanima me, če mi lahko kdo pomaga pri naslednjem problemu. Obstoječa žaga za razrez lesa ima tri elektromotorje, glavni elektromotor za pogon žaginega lista, drugi elektromotor za premik žage (hlod miruje) in tretji elektromotor za nastavitev višine žaginega lista (elektromotor vrti vreteno). Potek razreza lesa je sedaj takšen:žaga je v pred hlodom (izhodiščni položaj), nato jo preko tretjega elektromotorja nastaviš na želeno višino, nato pa preko drugega elektromotorja se začne žaga premikati in žagati, na koncu hloda moraš žaga preko tretjega elektromotorja malo dvigniti, da se pri povratnem hodu žagin list ne zaleti v hlod in nato premik žage v izhodiščni položaj pred hlod. Moja želja je izdelati krmilje z vsemi potrebnimi sestavnimi elementi, ki bi žago s pritiskom na en gumb začela premikati in tako žagati, na koncu hloda bi žago malo dvignilo in vrnilo v izhodišči položaj.
Zanima me katere sestavne elemente vse potrebujem in okvirna cena vsega skupaj.
Lp.
29010707
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Krmilje dveh elektromotorjev

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 2.4.2013 12:16

Za samo krmilje, bi ti verjetno bil dovolj že samo krmilnik recimo, !LOGO od siemensa, ter še kakšna razširitvena enota za dodatne vhode in izhode.

Sam krmilnik z 8 vhodi(4x DIG + 4x AN (ali DIG)) in 4 relejnimi izhodi pride 153€
http://www.conrad.si/SIEMENS-LOGO%21-12 ... 0%2Fmd5%7D
Razširitvena enota z 4 DIG vhodi in izhodi pa nato še dodatnih 83€ (DM8), oz. z 8 DIG vhodi in izhodi 135€.

Za vsak senzor potrebuješ 1 vhod, za vrtenje motorja v vsako stran pa 1 izhod. Če hočeš preverjati še, če se ti motor res vrti potrebuješ še 1 vhod za vsak motor.

Zraven pa potrebuješ še kabel za programiranje (cca. 100€) in program (cca 35€, dobi se pa tudi črna verzija).
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a 29010707 » 4.4.2013 12:54

Hvala za dober odgovor. Sem si malo pogledal tega Logota in mislim, da bi se dalo o izvest. Zanima me kakšen senzor bi potreboval (kompatibilen z LOGOtom), da bi na podlagi toka (tok glavnega elektromotorja je povečan v času razreza hloda) lahko vedel kako dolg je hlod in kdaj se lahko žaga vrne v izhodiščni položaj (da je žaga čimhitrejša in brez nepotrebnih hodov). Za tem ko pade tok na glavnem elektromotorju bi se lahko žaga (pomik) ustavila, dvignila in se vrnila v izhodiščni položaj.
29010707
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 4.4.2013 13:11

Jaz sem iskal nekaj podobnega za 11kW motor le da me je zanimalo za preobremenitev da bi ga ugasnil, pa žal za svoj projekt nisem našel nekaj kar bi bilo za mene (no vsaj ne da bi jaz razumel saj nisem ravno električar/elektronik).

Je pa najbližje temu mislim da tale:
http://www.dat-con.si/mejna-stikala-jav ... ik-statusa

ali pa tule tokovni rele:
http://www.eti.si/files/userfiles/eti_s ... %20slo.pdf

So pa z krmilnikom seveda kompatibilni vsa stikala, oz. vsaj taki ki ti dajo kot izhod 1 ali 0 (napetost ali brez napetosti). To rabiš ti v tem primeru.

Za merjenje (senzorji) pa uporabljaš analogne (AN) vhode.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a pejo_7 » 5.4.2013 11:51

Zdravo,

kakšna slika žage in kako so krmiljeni motorji sedaj bi bilo dobrodošlo.
Če so motorji krmiljeni s frekvenčniki imajo tudi oni že nekatere funkcije jih lahko uporabiš.
Konec hloda lahko preverjaš mogoče tudi s preprosto fotocelico,... Odvisno kakšna je žaga.

Lp Igor
pejo_7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a damjan69 » 5.4.2013 22:22

Pozdravljen,
po opisu sodeč gre za horizontalno tračno žago.
Krmiljenje preko preobremenitve ni zanesljivo, vsaj v smislu funkcije ,kot si jo zamišljaš. Kaj če se npr.podajanje žage zaustavi, krmilnik misli da je na koncu in žaga se dvigne. V najboljšem primeru ti bo počil list.
Ko najbolj zanesljiva je prestrelna fotocelica. Če delaš to zase, obstaja možnost mehanskih končnih stikal (za vsako dolžino hloda posebej ali nastavljiv).
Za profesionalno rabo, pa že zaradi varnosti, vsi krmilniki ala Conrad odpovedo. Stroj, kot tak sodi v varnostno kategorijo IV in tam so varnostne zahteve zelo visoke.
damjan69
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jerjur » 12.4.2013 16:21

Če žago že avtomatiziraš potem potrebuješ resen krmilnik in predlagam tudi kak frekvenčni pretvornik za pomik žage in vreteno. Kakšne easy varjante odsvetujem ker hitro zmanjka performans.
Tip senzorjev se določi glede na izvedbo žage lahko so mehanski, induktivni ali foto zapore. Ponavadi je vsakih nekaj. To se lahko določi po ogledu. vsaj fotografij.
V svoji karijeri sem opremil z elektroniko kar nekaj strojev. Če si zainteresiran se oglasi na ZS.
Lahko ti dobavim tudi samo opremo in delaš sam.

L.P. Jure
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov