STROJNISTVO.com • Poglej temo - CNC zunaje in notranje okroglo brušenje

CNC zunaje in notranje okroglo brušenje

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

CNC zunaje in notranje okroglo brušenje

OdgovorNapisal/-a maxs » 14.9.2009 20:52

Zdravo!

Zanima me kako CNC brusilni stroj upošteva obrabo orodja med odrezovanjem, torej med brušenjem se brus obrablja in posledično se njegov premer manjša.

Primer: brusim gred fi20, ki ima 0.3mm dodatka, tekom odrezovanja se mi brus obrabi za 0.04mm. Toleranca na gredi je -0.015mm, kar pomeni da zaradi obrabe ne bi dosegel željene mere v tolerančnem območju.

Torej zanima me, kako stroj ali krmilje upošteva to obrabo brusa, namreč, ko sem opazoval stroj med delom nisem nikjer zasledil kakšnega tipala, ki bi sporočalo dejansko mero obdelovanca na podlagi katere bi lahko krmilje korigiralo to obrabo orodja.

In še če se za brusilni CNC stroj zapiše enaka G-koda kot recimo za stružnico ali so potrebni kakšni dodatni G-stavki, ki upoštevajo to obrabo orodja, brusa.

Upam, da veste na kaj ciljam, kaj mi ni jasno.

Hvala za mnenja in odgovore.

LP
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 14.9.2009 21:21

jaz sem delal na cnc stroju za notranje brušenje.
stroj se programira z g kodo tako kod cnc stružnica, mi smo sicer uporabljali že tovarniško napisan program, kateremu smo dodali le mere, število pomikov not in ven, hitrost pomikov...

obrabo se regulira tako da se preiskuša in meri obdelovance in se ugotovi kolikšna je obraba na en cikel. ko je to znano vneseš v program koliko se zmanša premer brusnega trna v enem ciklu in stroj to upošteva pri vsakem ciklu.
mi smo to reševali tako da smo vsak obdelovanec s čepnim merilom izmerili vsakega 5 ali 6 pa smo izmerili z mikrometrom za notranje mirjenje nato sproti spreminjali mero.
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 14.9.2009 22:29

jambo hvala za informacije.

zanima me še kako pa je rešeno posnemanje brusa ali po domače abciganje. Ali je po tem, ko brus poravnamo ali na ostrimo z diamantom potrebna ročna korekcija ali je to že upoštevano v tem ciklu, ki si ga omenil. Torej predvidevam da stroj posname brus samodejno in avtomatsko doda razliko katero je posnel.

Kot si omenil, da si delal na stroju pa me še zanima, kako konstantna je ta mera, koliko je treba spreminjati mero recimo približno 0.005mm ali več.Torej v povprečju koliko se lahko mera spremeni od komada do komada.

Verjetno si kdaj imel kakšno serijo nekaj 100 kosov recimo, pa me še zanima ali je potrebno pogosto spreminjat mero. Torej ali drži stroj fiksno mero na recimo 20 komadih preden je potrebno spremenit mero. seveda ob predpostavki da je cikel dobro naštudiran.

Pa še recimo tvoje mnenje, maš 100 kosov recimo luknja fi40, kje bi bil prej gotov z brušenjem na klasičnem notranjem ali na cnc notranjem.

Zanima me še glede izmeta torej komadov ki niso dobri so pod mero. Ali potem ko je cikel vpeljan prihaja do izmeta ali ni nevarnosti da bi uničili komad.

hvala že v naprej

LP
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 15.9.2009 9:31

ujej tega pa nevem, sicer stroj ima tudi dva kolutna brusa na zadnji strani, spredaj je pa čepni brus za notranje brušenje (tukaj boš bolje videl kje na zadnji strani http://www.adgrind.com/Studer/S21/Studer_S21_Grey.jpg. ,tukaj sta brusna koluta spredaj) vendar se ju ni nikoli uporabljalo in tudi se nisem poglobil v to zadevo. zraven kolutov ima tudi tipalo možno je da se s tistim kontrolira borabo. za profilno brušenje se mi zdi (nisem 100%) da se preiskuša po kolikšnem času se toliko obrabi da ni več v toleranci in se ga ponovno profilira. najverjetneje to omogoča program, ta omogoča da se po naprimer po xx ciklusih brusna plišča samodejno profilira.
za notranje brušenje ima stroj možnost (mi jo nismo uporabljali) da nastaviš napr, vsak cikel naj se korekcija zmanjša za 0,002mm.

odvisno kaj brušiš, mera je lahko odvisna že od temperature (je stroj topel ali hladen, ko dolivaš hladilno tekočino se mera zelo spreminja, uplivalo je celo ali je bilo vklopljeno odsesavanje iz komore ali ne ...) kadar je šlo zelo narobe si moral tudi vsak komad spreminjati mero, ali pa je bila pou ure konstantna, potem kar naslednji komad zelo večja. od komada do komada se je prinam mera zelo spreminjala, če je normalno delovalo in so bili lepi kosi (lepo vliti) je bilo recimo vsaki 5-10 kos za malenkost spremeniti mero. kar smo mi brusili je bila mera x,x25 zgornja in spodnja x,x10, vendar smo pazili da je bilo v manjšem razmaku.
mero smo spreminjali v rangu 0,005, 0,002 mm

nekaj sto kosov ni bilo serije, kadar se menja iz enega na drugi kos, je potrebna pri prvih kosih 100% kontrola, stroj navadno rabi nekaj 10-20 kosov da se unese, mogoče celo več.

tudi s serijo 10 000 kosov kjer je potrebno le notranje brušenje napr cevke dolge 30 mm bi vsekakor prej gotov na navadnem stroju za ntranje brušenje, uprašanje je ali bi pa dosegel zadostno toleranco.
cnc stroj notranje brušenje cevkice dolžine 25 mm notranji premer 10mm brušenje minimalno, sam ciklus traja cca 1 min, k temu moraš prišteti še zapiranje vrat, ko pritisneš gumb stroj porabi nekaj sekund da se pripravi...

odvisno od materjala, mi smo brusili kamne, vendar tudi vmes je prihajalo do izmeta.

nisem nek strakovnajk vendar kolikor vem ti lahko povem, če te še kaj zanima
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 15.9.2009 14:15

hvala jambo, da si se potrudil in mi malo pojasnil zadeve, si predstavljam sedaj, kako poteka brušenje na CNC.

LP
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bud » 15.9.2009 20:48

Zdravo

Mogoce vec info za kateri stroj gre, kaj delas oz. namen dela.

Pri notranjem brusenju je merjenje in korekcija edina opcija.

Pri zunanjem pa delo na cnc (vsaj v nasem primeru) poteka tako, da stroj prvo sprazni (pošropa)obliko in gre na diamant poravnati brus (stroj ve kaksen je prejsnji diameter in izracuna novega glede na stevilo poravnav brusa). Za to ima verjetno vsak cnc stroj specificno G kodo (pri nas je npr. Fanuc krmilnik in uporabljas G kodo/cikel).Stroj avtomatsko uposteva manjsi diameter brusa in sfinisira obliko. Na zacetku je res potrebno biti previden, da se stroj stabilizira, predvsem verjetno zaradi temperature.Ko delas velike serije med konicami je tu se problem obrabe konic...na magnetu je zgodba drugacna.

Ko enkrat nastudiras masino kako se obnasa, se verjetno da drzat 0.01mm za salo :D (mi več ne potrebujemo).

Aja, drugače pa obstajajo tudi merilni instrumenti na teh strojih. V našem primeru imamo samo tipalo, ki določi pozicijo po x osi (dolžina). Uporabno ko brusiš med konicami na obeh straneh in ni dostopnosti v enem vpetju. So pa tudi razni merilni elementi, neke vrste klešče, ki jih avtomatika porine na kos in pomerijo diameter in preko vmesnika sporočijo korekcije mašini.Samo je verjetno dosti $$$ in samo za res velike serije.
Bud
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a maxs » 16.9.2009 17:54

zdravo
Ja tale merilni instrument, ki si ga omnil neke vrste klešče mi smo mu rekli finitor, to mi je poznano v bistvu bi lahko reko da je to pasometer na stojalu, ki je pritrejeno na mizo stroja, enako dela in se nastavi ko pasometer. To sem uporabljal na klasičnem stroju, v bistvu ko je nastavljen samo opazuješ premik kazalca in ko pride na nulo je komad na meri.

Informacije o delu na CNC brusilnem iščem, zato ker do sedaj nisem nikoli delal na CNC brusilnem. In ker se je nabavil CNC brusilni stroj za zunanje in notranje okgoglo brušenje za mali denar, ampak je ena malenkost v okvari pa me v bistvu zanima, če se sploh splača popravit stroj če se s tem kaj profitira in pridobi, če se čas brušenja sploh kaj skrajša, delo olajša itd.

Glede na dosedaj povedano delo poteka enako kot na klasiki, namreč tudi klasični stroj ima avtomatiko, nastaviš avtomat in ti sam dodaja, ko pride na nulo pa se brus odmakne, pač tukaj je potrebno ročno abcigat pa pol tisto prištet itd.

Torej da bi bil efekt od CNC brusilnega, bi mogla zadeva potekati takole, gred daš na stroj med konice on pa po pragramu naredi mero fi20h7 jaz komad vzamem ven dam drugega not in to je to, če pa morem jaz pazit na mero pa jo kontrolirat in korigirat pa nastavit cilinder da ni konično itd. pol pa tak nič ne profitiram ali kako hehe.

LP
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bud » 16.9.2009 20:42

Res je zelo odvisno kaj delas. Ce je to kos ali par, tam do 20-30 kosov je klasika zakon.
Ce mas pa primerne kose, večje serije, pa ni vrag da bi cnc bil boljša izbira.

Samo pomisli na operaterja, vsak dan isti ter isti gibi. Na cnc pa samo pomeri kos :wink:

Na drugih strojih je pa verjetno podobno, ni vse vedno tisto kar pricakujes? Al kako...
Bud
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a maxs » 16.9.2009 21:43

Ja verjetno je res tako, kot si rekel, da je to odvisno od dela torej komada, ki ga obdeluješ ter seveda števila.

No,nekatere prednosti pol že morajo biti, saj mislim, da drugače se CNC brusilni nebi uporabljali hehe.
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNCP » 30.9.2009 9:22

Zanimiva debata, zato bom sam prispeval še lastne izkušnje. V podjetju imamo 2 okroglinska CNC brusilna stroja. Enega z najnovejšim Fanuc krmiljem drugega pa s Siemens-om. Tako kot ste nekateri že omenili je prednost CNC-ja v serijski proizvodnji, ampak samo takrat kadar uporabljaš tovarniško pripravljene cikle. Z malo "domišlije" se da vse skupaj lepo prilagodit unikatni proizvodnji. V podjetju redko delamo 5 ali več kosov.

Navadno težave povzroča prilagajanje oz. popravljanje.
Res je veliko odvisno od stabilizacije brusilnega stroja (temperatura okolja, hladilnega sredstva). Vendar ob ponavljajočem posnemanju na diamantu zadržimo točnosti. Seveda ja še potrebo upoštevati izrabo diamanta.

Na starem stroju s Siemensom smo vse tovarniške cikle odstranili in uporabljamo samo lastne (razvoj trajal 2 leti in več). Na novejšem pa so tovarniški cikli kar lepo pripravljeni za unikatno proizvodnjo in terjajo zelo malo časa za prilagoditev, prav tako prenosi iz DXF-a in podobno za različne oblike.

Prednost CNC strojev je v poravnavanju keramčinih brusilnih plošč. Krmilja navadno z uporabo ciklov shranjujejo seštevek posnemanja v "Abricht summe" spremenljivko (primer R800??). Primer: če posnemaš 2x 0.005 mm je seštevek 0.01 mm in krmilje upošteva to z zamikov oz. primikom brusne plošče glede na obdelovanec za 0.01 mm. Premer brusa pri navadnem zunanjem okroglem brušenje za CNC ni tako pomemben. V poštev pride samo pri neokroglem. Zakaj, ker se brus inicializira na posnemalnem orodju (diamantu)in tako delujejo primiki neodvisno od premera. Pri profiliranju brusa v različne oblike pa igra veliko vlogo R diamanta.

Pravtako se izkazuje za prednost "pomnjenje" brusnih plošč, kot tudi izpeljave radijev, konusov, vse navadno v enem vpetju....itd..

V vašem primeru ne bi kar tako odpisal CNC stroja, je pa res da je veliko odvisno od vložene energije in preseganja starih rekov, da CNC stroj ni za 1 kos.

Lep pozdrav
CNCP
Novinec
Novinec

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost