STROJNISTVO.com • Poglej temo - Odprto-kodni strojni vid

Odprto-kodni strojni vid

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Odprto-kodni strojni vid

OdgovorNapisal/-a lab » 13.2.2011 18:57

Ima kdo izkušnje z odprto-kodnimi rešitvami za strojni vid? Zasledil sem "OpenCV (Open Source Computer Vision) is a library of programming functions for real time computer vision". Zadeva je precej kompleksna, iščem pa enostavno rešitev za prepoznavanje različnih podlag (beton, trava, asfalt...) za avtonomno vozilo.
lab
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KLAN » 13.2.2011 20:51

CV je boginbatina robotskega vida, mislim da ima čez milijon downloadov. Seveda je pa reč na nivoju doktorjev in akademikov, tako da je število končnih aplikacij mizerno. Zatakne se že pri poznavanju matematičnih osnov strojnega vida. Če nisi na podiplomcu poslušal matematike, sploh ni vredno zgubljati čas. Razliko med sivo cesto in belo črto ti pa že navadna fotocelica razbere. In to z večjo zanesljivostjo, kot je kompleksna digitalna kamera z mini računalnikom in CVjem...Ne razvijajo tega zaman samo skupine na fakultetah. Vsaj kadar je zahteva po veliki zanesljivosti sistema.
Kakšno avtonomno vozilo pa naj bi to bilo sploh?
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a fogl » 13.2.2011 21:35

Jaz sem se igral z opencv. Ni tako komplicirano če znaš saj nekaj osnov programiranja. Imaš tudi kar precej demo primerov iz katerih lahko izhajaš. Ne rabiš poznat vse matematike... naštudiraš pač samo tisti del s katerim se boš ukvarjal.

Važno pa je da veš kaj je namen posameznih funkcij in na kakšen način se rešujejo določeni problemi računalniškega vida (to je največji problem za začetnika), ampak za to imaš pa zelo dobro openCV mejling listo, kjer se marsikaj da zvedet.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 13.2.2011 22:47

haha sanjaj
preprost CV program se da narediti hitro, to ucijo ze na FRI visokosolski studij, to, kar hoces ti (robotsko vozilo v bistvu, ala darpa challenge) pa dream on.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KLAN » 13.2.2011 23:14

hmm osnove programiranja? :o Predragi fogl, koga pa ti zdej hecaš tu. fprint in par IF stavkov in to je to? :lol: Nekaj je prepoznati belo pikco na frejmu s črno podlago, nekaj pa ločiti mizo od sosedovega psa,ki teče naokoli v realnem času. Razlika je pa med avtonomnim robotom, ki ne rabi močnih odbijačev, in risanjem kvadratka v rdeči barvi okoli pikice(samo sebi namen, za začetnika pa tudi lep uspeh, da se razumemo).

po drugi strani pa, kaj pa mali cigan ve kaj je to 300kg, vrže na rame , pa gre.
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a fogl » 14.2.2011 14:06

Predragi KLAN, ustavi konje in se ohladi...

To (prepoznavanje trave od ceste) kar je napisal avtor v prvem postu ni neka raketna znanost, tako da ja, osnove bodo kar dovolj... Ne strašit ljudi, naj poskusi in vidi če bo šlo, če ne drugega bo vsaj vedel kje je problem...

Razumem pa tvojo skrb, ampak naj te pomirim... najbrž gre to za nek demo projekt v šoli, tako da se nimaš kaj bat da boš na cesti slučajno naletel na njegovo avtonomno vozilo :lol:
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lab » 14.2.2011 22:23

fogl napisal/-a:Predragi KLAN, ustavi konje in se ohladi...

To (prepoznavanje trave od ceste) kar je napisal avtor v prvem postu ni neka raketna znanost, tako da ja, osnove bodo kar dovolj... Ne strašit ljudi, naj poskusi in vidi če bo šlo, če ne drugega bo vsaj vedel kje je problem...

Razumem pa tvojo skrb, ampak naj te pomirim... najbrž gre to za nek demo projekt v šoli, tako da se nimaš kaj bat da boš na cesti slučajno naletel na njegovo avtonomno vozilo :lol:

Ja mislim, da bo OpenCV malce prezahtevena knjižnica za začetek. Pred leti sem vsakodnevno programiral v javi, C++ pa mi ni ravno domač. Najprej bom preizkusil že izdelan inteligentni senzor za prepoznavanje barvnih vzorcev s CMOS senzorjem, 640 x 480 pikslov. Lahko pa si zapomni le 16 referenčnih barvnih vzorcev, kar pa verjetno ne bo dovolj za pomoč pri gibanju v naravnem okolju. S senzorjem bi rad omejil gibanje avtonomnega vozila samo na zelenico (izogniti se mora pločnikom, cesti...). Na žalost pa tudi trava ni vedno enake barve, zato razmišljam o malce naprednejši rešitvi. Klemen, koliko časa po tvojem traja razvoj takšne aplikacije (ena kamera, VGA ali SVGA resolucija, zajem slike iz ptičje perspektive, prepozanava kot sem navedel zgoraj)?
lab
Novinec
Novinec

Re: Odprto-kodni strojni vid

OdgovorNapisal/-a mbm » 15.2.2011 10:29

lab napisal/-a:Ima kdo izkušnje z odprto-kodnimi rešitvami za strojni vid? Zasledil sem "OpenCV (Open Source Computer Vision) is a library of programming functions for real time computer vision". Zadeva je precej kompleksna, iščem pa enostavno rešitev za prepoznavanje različnih podlag (beton, trava, asfalt...) za avtonomno vozilo.

Preveri pri kakem prodajalcu robotov za košnjo trave.
mbm
Novinec
Novinec

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov