STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vpliv prijemališča sile na moment ključu

Vpliv prijemališča sile na moment ključu

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Re: Vpliv prijemališča sile na moment ključu

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.6.2024 19:04

Žerjavar napisal/-a:Takega moment-ključa jaz nebi uporabljal.

Večina v uporabi je takšne izvedbe. Še jaz imam dva doma.
Eden je od 2 do 24 Nm. Dimenzija "d" iz skice je 33 mm, dimenzija "c" pa 200 mm, do sredine držala za roko.
Drugi je pa od 35 do 350 Nm. Dimenzija "d" je 53 mm, "c" pa 530 mm.
Nič ne piše v navodilih da naj bo uporabnik pozoren kje aplicira moment. Samo kako se ga nastavi in opozorilo, da se ne sme žebljev z njim zabijati. :D Sta pa oba Uniorjeva. Oz. kitajska, če kaj prav vem... Certificirana v Zrečah...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 20.6.2024 21:04

Supar, bravo. Sedaj se vsaj ve kako deluje moment ključ. In se da jasno zastopit dilemo zakaj je treba zategovat na pravem mestu. Je pa zanimivo da verjetno 99% uporabnikov pri zategovanju brez da vejo za to finto itak vedno drži za ročaj na pravem mestu.
Bi se pa dalo iz tega naredit kar zanimivo nalogo za srednjo tehnično šolo.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.6.2024 6:19

Normalno. Samo problem je ker smo premalo odprte glave za debato in po nekem tehničnem prepričanju skočimo kontra.
Pustimo docente, tehnike, inženirje in praktičnost v takšnih primerih ob strani in preizkusimo debato na nivoju. Še mojstri mehanike se ob takšnih primerih spotaknejo, če se ne poglobijo v problem, kot ste lahko videli. Pa tako simpl je, za srednjo šolo.

Večkrat sem že slišal, da tale strojniški forum je pa bolj slab za nasvete (razen redkih izjem) in da marsikdo v prazno nabija z nekimi nasveti, ki so daleč od resnice. Še posebej si ne delamo koristi, ko se nam zatakne ẓ̌e pri takšni osnovi, kot je moment ključ̣...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 28.6.2024 6:51

Jaz mislim, da je problem drugje. Navor je vedno dvojica sil - ena sila je sila roke (na ročici ročaja ključa), druga sila je pa sila trenja v vijaku (na ročici r vijaka). Vijak pa mora poleg navora prenesti tudi vertikalno silo roke, ta pa vpliva na trenje v vijaku.

Sila trenja v vijaku se zato spreminja glede na to, kje pritisneš na ključ, zaradi tega se spremeni tudi navor zategovanja vijaka.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost