STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vpliv prijemališča sile na moment ključu

Vpliv prijemališča sile na moment ključu

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Re: Vpliv prijemališča sile na moment ključu

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 19.6.2024 10:31

/ napisal/-a:
Lesy1, moraš priznati, da pri večini zagovedenih monterjev obstaja kar velika možnost da si olajšajo delo s podaljšanjem ročice moment ključa s cevjo. Res ni po navodilih, samo pogovarjamo se o tem kako nekomu vbiti v glavo zakaj tega ne sme narediti. Če boš rekel samo zato, ker tako piše v navodilih... Ajej, pejd v Merkurc šraufe prodajat, ker za drugo nisi :roll:

Ravno zato ne vozim k vsakem mehaniku....in pa tudi zato kolesa na avtu menjujem sam :-)
Navodila so zato, da ni treba vsakemu izpeljevat enačbe, ker večini ni do tega, marsikdo tudi ne dojame...tudi če mu samo omeniš teoretično izpeljavo zadaj te gleda :o :o :o ... kaj pa ti veš,jaz že 20 let tako zategujem pa je vse OK.

Pač moment ključ ni palica, je zadaj mehanizem, ki ima svoje zakonitosti...zato pa so navodila, da tisti ki ne znajo / zmorejo / nimajo volje / nimajo časa (ali pa vedo vse :P ) se ubadati z ozadjem kolikor toliko pravilno uporabijo orodje.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 19.6.2024 10:31

/podvojeno/
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.6.2024 11:01

kolesne šraufe sem na fišotu, na stoenkah in jugotihzategoval tako da sem stopil na zastavin ključ, ja pri turbinah smo in še vedno uporabljamo moment ključe, za vijake prirob na tlačnih vodih in za vijačenje sklopk pogonske gredi generatorja, lahko je na "klik" ap pa na "CAGER", ta ne laže nikoli..., samo takrat če je "zjeban"..., ja lahko daš pa na moment ljuč tudi metrski ror , sploh ne vem zakaj ne...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.6.2024 12:09

Jaz še vedno trdim, da gre za napako oz. toleranco pri delovanju ključa. Gre za dolžino hoda "delovne" ročice in dolžino hoda primarne ročice znotraj mehanizma. Sta v nekem razmerju. Če je "delovna" ročica daljša, si zelo preprosto v delovnem režimu primarne ročice. Če je krajša, pa mimogrede pobegneš izven njene histereze.

Saj - če samo pogledaš konstrukcijo vsakega klecnega mehanizma, mora biti jasno. Lahko pa greste izumit digitalni moment ključ. V ročaju boš vlekel zraven pač še neko baterijo pa seveda obvezen WiFi (sicer bo že v startu brezupno zastarel :lol: )
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.6.2024 12:29

Bom objavil eno enostavno skico s kinematiko in momentnimi enačbami, samo malo časa si en dan vzamem.

Upam, da vsaj veste kako deluje klasični "klik" moment ključ?? Ima dve vrtišči - eno okrog osi vijaka in drugo za "klik" mehanizem, ki je blizu glave. Tu se pojavi razlika med tem kaj nastaviš in izmeriš in kaj vneseš na vijak. Seveda to za moment ključ "na cager" ne velja, ker tam meriš moment preko deformacije štange in ni sekundarnega vrtišča za klecni mehanizem.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 19.6.2024 14:00

Meni je zanimiva razlaga v smislu, če apliciram silo na vrtišču glave moment ključa, ne bomo slišali nobenega klika, čeprav bomo vijak vseeno privijačli. Vsaka ostala pozicija, kjer bomo aplicirali silo, je neka ročica, ki se ''tepe'' z ročico od osi vijaka, ki ga vijačimo in pozicijo sile in ročico od vrtišča glave moment ključa do ''klik'' mehanizma. In zaradi tega prido do razlike v apliciranemu momentu.

In ja, mislim, da je vsem jasna formula M=F*r.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 19.6.2024 16:35

Torej, tule je bolj tuga, pa sem na ....

Bi bilo bolje če bi še naprej ostala tuga, kot pa o vedeževalcu Blažu in njegovem momentključu na strojniškem forumu zgubljat besede...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 19.6.2024 20:17

Po moje je tistemu preskočnemu mehanizmu vseenoo kje na ročici zateguješ.
Se pa da razložit večji zatezni moment pri držanju ključa bolj spredaj tako, da tedaj s pecej večjo silo pritiskaš na ročaj, ko pa momentni preskočni mehanizem naenkrat popusti, pa silo k zategovanju doda tudi udarec, ki ga povzroči kar težka ročica, ki tedaj kar močno udari v smeri zategovanja.
Če se drži ključ kot je treba pa se ta udarec z roko popolnoma amortizira.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 19.6.2024 21:54

vili napisal/-a:kolesne šraufe sem na fišotu, na stoenkah in jugotihzategoval tako da sem stopil na zastavin ključ, ja pri turbinah smo in še vedno uporabljamo moment ključe, za vijake prirob na tlačnih vodih in za vijačenje sklopk pogonske gredi generatorja, lahko je na "klik" ap pa na "CAGER", ta ne laže nikoli..., samo takrat če je "zjeban"..., ja lahko daš pa na moment ljuč tudi metrski ror , sploh ne vem zakaj ne...

Ni problem v zategovanju kolesnih šraufov na fičeku :-) ... problem je v odtegovanju....ko sredi noči, sredi šume treba menjat kolo, da bi deklino prpelu na pravo mesto :-) .... zwei meter rohr, pa ded ne sme biti docent :-) (prosto po Alujeviću)...pa gre nekako...a ne Vili?

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 20.6.2024 8:02

nabijač napisal/-a:Po moje je tistemu preskočnemu mehanizmu vseenoo kje na ročici zateguješ.

Preskočnemu mehanizmu je res vseeno kje zateguješ, vijaku pa ne, saj je rezultirajoč moment (na vijaku seveda) odvisen od pozicije zategovanja :). Verjetno bi bila res ena slika mehanizma dovolj, da se stvari razjasnijo.

Kakorkoli, jaz sem se naučil nekaj novega, hvala avtorju teme :)
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.6.2024 9:25

Pek napisal/-a: je rezultirajoč moment (na vijaku seveda) odvisen od pozicije zategovanja sem se naučil nekaj novega,

Si napačno razumel. Na vijak vedno deluje moment ki ga ustvariš s silo roke na neki dolžini (položaju) na ročici. Največji možen moment pa je določen z nastavitvijo račne ključa - ni odvisen od položaja sile.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.6.2024 9:26

lesy:
kakšen docent neki , to ni dec, da si dec moraš imeti kar nekaj čez sto..., da lahko ornk prtisneš..., v fičotu ja bil pa za zici vedno en ror, host imamo kar nekaj, luštno, ampak so bili včasih kar problemi s placi, vsaj temi bližnjimi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 20.6.2024 10:54

Žerjavar napisal/-a:
Pek napisal/-a: je rezultirajoč moment (na vijaku seveda) odvisen od pozicije zategovanja sem se naučil nekaj novega,

Si napačno razumel. Na vijak vedno deluje moment ki ga ustvariš s silo roke na neki dolžini (položaju) na ročici. Največji možen moment pa je določen z nastavitvijo račne ključa - ni odvisen od položaja sile.

To sem mislil tudi jaz, pa mislim, da temu ni tako. Prilagam sliko mehanizma z že izpeljanimi enačbami (so v imperialnih enotah, ampak mislim, da je poanta prikazana.
Priponke
Moment kljuc.PNG
Moment kljuc.PNG (996.79 KiB) Videno 13951 krat
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.6.2024 13:48

Tako je. Na žalost se Žerjavar tudi moti.

Ključ ima še eno vrtišče - na skici št. 2, kjer se relativno zavrti ročaj glede na glavo za čisto majhen kot pri kliku. Okrog tega vrtišča definiramo moment z nastavitvijo račne (Mr) in preko ročice (c) silo (F), ki jo vnesemo z roko, da račna klikne.
Moment, ki gre na vijak je pa definiran z ročico (b) in silo (F).

Je pa v praksi res, da se naredi večja napaka, če greš s prijemališčem sile bližje glavi, ker so razmerja ročic v nekih podobnih velikostnih razredih. Če greš stran, potem tista razdalja (d) nima več takšnega vpliva in se vse počasi izgubi. Pa pri majhnih ključih se verjetno bolj pozna vse skupaj za tiste "pet dek posebne" momente.

Zakaj ga je treba pa umeriti na neko razdaljo in moment, se pa tudi vidi v točki 1. Recimo, da je nastavljeni moment račne 100 Nm. V resnici vijak zategnemo s 110 Nm. Pri teh ročicah, ki so tu predpostavljene.

2024-06-20_14h34_00.png
2024-06-20_14h34_00.png (362.75 KiB) Videno 13899 krat
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.6.2024 13:54

Pek napisal/-a: Prilagam sliko mehanizma z že izpeljanimi enačbami.
Za prikazano sliko je vse OK in tvoje razmišljanje pravilno.
Takega moment-ključa jaz nebi uporabljal. morda le pod pogojem, da je prijemališče sile vedno na istem mestu = za polovico širine dlani od konca.
Če je že na klik (ragljo) potem mora biti element preskoka čim bližje vijaku, da se moment NE (zelo malo) spreminja s spremembo prijemališča sile.

PS: Po skici Grega je vse OK. Drugo vrtišče je lahko soosno z prvim (vijakom).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov