STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izvedba MSA

Izvedba MSA

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Izvedba MSA

OdgovorNapisal/-a Quality » 7.6.2014 18:37

Na vas se obračam z vprašanjem kako izvesti MSA? Vsak si malce drugače razlaga meritve, analizo itd. Rad bi torej spoznal celoten potek, kaj potrebuješ ali obstajajo že napisana navodila? Tudi na internetu je veliko različnih razlag, ki pa so mi "sumljive" saj nikjer ne zajemajo 3D DEA merilnika za katerga potebujem izdelati MSA. Hvala za pomoč.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

Re: Izvedba MSA

OdgovorNapisal/-a Starbucks » 7.6.2014 19:58

Quality napisal/-a:Na vas se obračam z vprašanjem kako izvesti MSA? Vsak si malce drugače razlaga meritve, analizo itd. Rad bi torej spoznal celoten potek, kaj potrebuješ ali obstajajo že napisana navodila? Tudi na internetu je veliko različnih razlag, ki pa so mi "sumljive" saj nikjer ne zajemajo 3D DEA merilnika za katerga potebujem izdelati MSA. Hvala za pomoč.

Ali pod MSA misliš Measure system analysis? Če ja, je slednje green belt tama.
Starbucks
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Quality » 7.6.2014 20:17

Ne razumem, kaj naj bi to pomenilo "green belt tama"?
Gre predvsem za stabilnost merilnega procesa oziroma izvedbo meritev na etalonu, brez premikanja le tega. Ali je potrebno prepenjanje, ali samo vklapljanje programa ali je potreben obdelovanec iz proizvodnje...
Pri analizi je potrebno upoštevati teoretično merilno točko stroja in merilno negotovost z upoštevanjem tipala.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Starbucks » 7.6.2014 21:04

Quality napisal/-a:Ne razumem, kaj naj bi to pomenilo "green belt tama"?
Gre predvsem za stabilnost merilnega procesa oziroma izvedbo meritev na etalonu, brez premikanja le tega. Ali je potrebno prepenjanje, ali samo vklapljanje programa ali je potreben obdelovanec iz proizvodnje...
Pri analizi je potrebno upoštevati teoretično merilno točko stroja in merilno negotovost z upoštevanjem tipala.

Z MSA merimo sposobnost merilnega sistema. Ali bi rad izmeril kako kakovosten imate merilni sistem ali po domače, koliko variance na meritvah nastanejo zaradi merilnega sistema? Nekje manj, nekje več, kako lahko zaupaš meritvam, če imaš preveliko varianco merilnega sistema?

Klasično se MSA dela v Minitabu in slednje zna naredit vsak green belt.
Starbucks
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Quality » 8.6.2014 5:00

Ok, v Minitab se vnesejo rezultati in dobiš Cm, mene predvsem zanima kaj uporabiš, kolikokrat oziroma je to pravzaprav spc stroja? Nadalje me zanima analiza rezutatov, kdaj jih uporabiti - pri vsakem merjenju - pri analizi sposobnosti proizvodnega procesa?
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Quality » 8.6.2014 5:30

Z MSA merimo sposobnost merilnega sistema. Ali bi rad izmeril kako kakovosten imate merilni sistem ali po domače, koliko variance na meritvah nastanejo zaradi merilnega sistema? Nekje manj, nekje več, kako lahko zaupaš meritvam, če imaš preveliko varianco merilnega sistema?

Klasično se MSA dela v Minitabu in slednje zna naredit vsak green belt.[/quote]

Pa še to, Minitab je zadnje, kar me v tem trenutku zanima, saj vnašanje podatkov in avtomatski izračun res zna narediti vsak greenhorn. Zanima me potek in prosim za to obrazložitev ne pa vračanje odgovora z vprašanjem in omalovaževanjem. Če nekdo ve, kaj je MSA mi bo torej znal razložiti ali pa vsaj poslati sporočilo. Zanima pa me zato, kot sem že omenil, ker sem zasledil več načinov, predvsem nepopolnih. Menim, da je ta forum resna zadeva za strokovnost ne pa mesto, kjer se sproščajo prepotentnost in mišljenje, da je nekdo, ki nekaj ne ve, manjvreden.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Fancy » 8.6.2014 6:38

Na kratko :
- cm nima nobene veze z MSA
- cm in cmk se (sposobnost in index sposobnosti stroja oziroma kratkoročna sposobnost procesa) spadata pod SPC
- Minitab je program
- izogibaj se na začetku sixsigma in raznih teoretikov z nazivo greenbelt ali še huje blackbelt :evil:
- za 3D stroj se dela MSA po enaki metodologiji kot za šubler

Nasvet:
- odloči se, kakšno MSA potrebuješ (merilo, merilec, merilo + merilec)
- pridobi si eno predlogo v Excelu (Fordova bo kar OK)
- preveri jo po knjigi MSA (AIAG, tudi VDA je OK) - vstaviš primer iz knjige in vidiš če je identičen rezultat - če ja, potem je predloga OK
- kar se 3D tiče - vzemi izdelek in naj ga izmerita dva merilca z istim vpetje - ne bodi presenečen nad rezultati

Za nedeljo zjutraj dovolj - če te zanima še kaj več kar vprašaj.
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Quality » 8.6.2014 8:49

Hvala Fancy. Potrebujem MSA merila torej 3D. Na 3D je narejen program za določen izdelek. Ta izdelek se ne prepenja oziroma premika in samo program spustiš preko izdelka 30x s 3 merilci (ker 2 merilca nisem nikjer zasledil, tudi pri ročnih merilih so 3). Torej tukaj ni vpliva merilcev temveč zunanji, izdelave programa...Kaj dobim s tem? MSA 3D?
Navedel si AIAG, če se ne motim, je to avtomobilska industrija-združenje? Predloge v Excel-u ne najdem. Lepo nedeljo.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Fancy » 8.6.2014 13:33

LP

Predloge:
https://www.google.si/#q=msa+template+excel

Daj povej zakaj rabiš ta MSA - je del APQP in kasneje PPAP ali je to zahteva kupca ?
Lažje ti potem odgovorom.

Kolikor mi je poznano, se MSA dela za posamezne točke - OK, lahko za 25 izmerjenih mer = 25 x MSA :o
Narediš za eno ali dve točki in s tem dokazuješ - aplikativno velja za celotno meritev. Izberi si sam krtično točko (če je na risbi označena potem vzameš to).

Kar se tiče treh merilcev - a jih imaš ? verjetno imaš samo enega - najdi še enega - dva zadoščata.
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Quality » 8.6.2014 13:55

Zaradi zahteve kupca, da imamo dokazilo o ustreznosti merilnega orodja potrebujem izdelati MSA. Oziroma o odklonih meritev, ki jih kupec potrdi in jih upoštevam pri meritvah.
Merilec sem sam, ha, za spuščanje programa na 3D pa bom že našel še enega, če je to to. Hvala za poslano.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Fancy » 8.6.2014 14:29

Quality napisal/-a:Zaradi zahteve kupca, da imamo dokazilo o ustreznosti merilnega orodja potrebujem izdelati MSA. Oziroma o odklonih meritev, ki jih kupec potrdi in jih upoštevam pri meritvah.
Merilec sem sam, ha, za spuščanje programa na 3D pa bom že našel še enega, če je to to. Hvala za poslano.

Ni to to :-?
Upoštevaj kar sem ti napisal - ena, največ dve merilni točki. Če je označeno na risbi, obvezno upoštevaj.

Pazi na predloge v linku - vzemi tisto, katero rabiš
(merilo, merilec, merilo + merilec).

Zakaj ne kontaktiraš kupca za predlogo ?

Edit - jaz na tvojem mestu bi izračunal cgk - mora biti večji od 1,33 8)

%EV, %AV, % R & R IN %PV poznaš, da boš vedel če je MSA OK :wink:

EDIT - hitri prsti in pridejo neumnosti - popravljeno
Zadnjič spremenil Fancy, dne 8.6.2014 17:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 8.6.2014 15:00

- izogibaj se na začetku sixsigma in raznih teoretikov z nazivo greenbelt ali še huje blackbelt

zakaj pa to?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Quality » 8.6.2014 16:18

Zakaj ne kontaktiraš kupca za predlogo ?
Edit - jaz na tvojem mestu bi izračunal cgk - mora biti večji od 1,33 8)

%EV, %AV, % & R IN 5PV poznaš, da boš vedel če je MSA OK :wink:[/quote]

Mi se naj bi šli MSA 1,67 (TS 16949)
Kupec naj bi priskrbel predlogo, vendar smo uslužni in iščemo mi. Malo tudi za primerjavo.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Fancy » 8.6.2014 17:35

moi napisal/-a:
- izogibaj se na začetku sixsigma in raznih teoretikov z nazivo greenbelt ali še huje blackbelt

zakaj pa to?

No, vsaj jaz pri teh zadevah ne rabim nepotrebnega teoretiziranja in zapravljanja časa :D Brez njih je zadeva jasna, hitro izvedena in ima praktično vrednost 8)

No, v podjetju z 1000 in več zaposlenimi pa je prostor tudi za preučevalce vpliva gama žarkov na rast rumenih marjetic :evil:

Se oproščam vsem strokovnjakom za sixsigma 8)
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Fancy » 8.6.2014 17:40

Quality napisal/-a:Mi se naj bi šli MSA 1,67 (TS 16949)
Kupec naj bi priskrbel predlogo, vendar smo uslužni in iščemo mi. Malo tudi za primerjavo.

TS 16949 znam praktično na pamet. Maloprej em ga še enkrat pregledal - 1,67 nisem našel zapisanega.

Kolikor mi je poznano (mi je pa kar precej) je vrednost 1,67 dolgoročna sposobnost procesa (index sposobnosti procesa - SPC - posebna zahteva OEM DAG - splošna po VDA je 1,33)
Čisto tak vprašanje - kateri nivo v verigi dobavitelje ste?
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost