STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vpliv prijemališča sile na moment ključu

Vpliv prijemališča sile na moment ključu

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Vpliv prijemališča sile na moment ključu

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.6.2024 9:28

Torej, tule je bolj tuga, pa sem na neko provokacijo naletel, pa me zanima, kaj si o tem mislite drugi strojniki.

Enostavno vprašanje:
Ali ima prijemališče sile vpliv na vrednost momenta pri klasičnem moment ključu "na klik"? Torej ali lako pričakujemo drugačno vrednost momenta, če ključ primemo bližje vijaka ali dlje stran? Vsa trenja, vse ostalo je enako in ni predmet te debate.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vpliv prijemališča sile na moment ključu

OdgovorNapisal/-a krop » 18.6.2024 11:54

Po moje, da ne. Samo sila s katero zategneš se spremeni
krop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.6.2024 13:08

To bi tudi jaz rekel, vsaj na prvo žogo. Še kdo?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a valdo » 18.6.2024 13:38

Silaxročica=ustvarja moment; oba faktorja sta variabilna, rezultat pa je konstanta
valdo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.6.2024 14:12

Ključ klikne, ko je nastavljeni moment dosežen. Verjetno nastavljena sila na določeni ročici. Ti s svojim prijemališčem narediš referenčno ročico in ko je sila na njej presežena proti stalni, zadeva klikne.

Torej - ne, zaradi same konstrukcije orodja ne vpliva.

Moje mnenje (prepričanje ali znanje).
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.6.2024 16:25

Preprosteje povedano, to je račna v račni. Zunanja s katero ročno pritiskaš, deluje na notranjo z znanim navorom, ta pa na vijak ki ga zategujemo. Notranja z znanim navorom ti pa s klikom jasno pove, kdaj ima dovolj (zunanje sile). Tako da - ne vplivaš na moment zatezanja.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.6.2024 20:05

Ok, se razume. Tako sem tudi jaz mislil. Prvi kontra:
https://www.youtube.com/watch?v=BPe1-bDFVRM

Zanimivo, ne? Ne ljubi se mi enačb pisati. Malo razmislite in potem gremo naprej...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 19.6.2024 5:22

Madona...... M=F*a, če se pomikaš z roko proti gedori, se bo sila večala, moment pa ostal isti, ker je nastavljen s "klik"...
Razen, če je po tanovem moment nebinaren, pa je tolikšen, kolikšen se pučuti da je.... Svet gre v maloro.... najbrš tut strojništvo z njim.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 19.6.2024 6:54

grega09 napisal/-a:Ok, se razume. Tako sem tudi jaz mislil. Prvi kontra:
https://www.youtube.com/watch?v=BPe1-bDFVRM

Zanimivo, ne? Ne ljubi se mi enačb pisati. Malo razmislite in potem gremo naprej...

Tip ne ve kaj dela... z moment ključem je potrebno pritegovat tako, da se sila s katero pritiskamo na ključ povečuje počasi in bolj ali manj linearno....

Če enkrat potegneš počasi, drugič pa udariš po moment ključu seveda dobiš različen rezultat...Ne vem zakaj bi sicer na orodju, ki ima ročaj prijemal kje drugje kot za ročaj....

Nije žvaka za seljaka...tudi če ima fancy digitalni merilec navora itd....

Kolikor so meni razložili možakarji, ki kalibrirajo tele ključe...vsaj polovico obrata vijaka/matice je potrebno zategnit z moment ključem (da se vijak oz matica vrti) in pa počasi je potrebno dvigovat silo....tip na posnetku ne naredi nič od tega....

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.6.2024 7:03

Tisti jutub filmček je ( :roll: ). Orodje ti samo da signal kdaj ima zadosti. Ti lahko po signalu priteguješ naprej do nezavesti itd, moment ključ ti samo sporoči, da je bila nastavljena sila dosežena. Če na njem krajšaš ročico, funkcijsko povečuješ napako (s faktorjem Pi) in samo to je tisto kar filmček demonstrira.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 19.6.2024 7:21

Sicer nisem pristaš youtube akademikov (čeprav se najdejo izjeme), pa vendar se na nek način strinjam s tem, kar je tale tipson povedal: https://www.youtube.com/watch?v=0f746pF1xc0
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.6.2024 8:21

No, to je nekako povzetek z enačbami, ki sem ga hotel pokazati.

Torej komentarji na mehaniko in enačbe?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 19.6.2024 8:49

grega09 napisal/-a:No, to je nekako povzetek z enačbami, ki sem ga hotel pokazati.

Torej komentarji na mehaniko in enačbe?

Enostavno....orodje je treba uporabljati v skladu z navodili proizvajalca...in to je to...
Ročaj je za to da se ga prime ane? :-)

Ko gledam mehanike....recimo ko zategujejo kolesa na avtomobilih....v 99% je škoda da imajo moment ključ...

Vse ostalo so risanke za na YT...

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.6.2024 8:50

ojej ste vsi prešpricali mehaniko, dajte si malo pogledat gospo Sabino Isakovič, bila je legenda na ačkerčevi, pa to smo jemali v prvem letniku..., nekaj pa tudi pri fiziki v sedmem..., hahaha....
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.6.2024 9:15

Vprašal sem za komentar na izpeljane enačbe, ki jih predela oseba v drugem posnetku. Niste zmožni niti tega... V osnovi velja tisto v kar se vsi zapikujete - premik ročice in sile in konstanten moment, normalno. Gre se za to, da je zadaj še mehanizem za klik. Nastavljene enačbe pokažejo razliko. Kinematiko mehanizma ključa si poglejte...

Temo sem odprl zato, ker mi je bilo zanimivo, da takšne osnove nisem srečal nikjer in je zanimivo, da jo tudi večina ostalih strojnikov ne pozna.

Lesy1, moraš priznati, da pri večini zagovedenih monterjev obstaja kar velika možnost da si olajšajo delo s podaljšanjem ročice moment ključa s cevjo. Res ni po navodilih, samo pogovarjamo se o tem kako nekomu vbiti v glavo zakaj tega ne sme narediti. Če boš rekel samo zato, ker tako piše v navodilih... Ajej, pejd v Merkurc šraufe prodajat, ker za drugo nisi :roll:

Meni je drugače zelo jasno kako se z moment ključem zateguje vijake. Tudi priporočam vam, da se ne zanašate preveč na natančnost momenta, ker je še vse kaj drugega vmes, da je vrednost spenjalne sile v vijaku takšna kot mora biti.

Ampak, kot smo že v preteklosti predelali in dokazali, še osnove spenjalne vijačne zveze večini tule gor niso jasne. :lol: :roll: Kaj šele par enačb za moment ključ razumeti...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov