STROJNISTVO.com • Poglej temo - ISO 9001-2000

ISO 9001-2000

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

ISO 9001-2000

OdgovorNapisal/-a grezel » 31.1.2007 13:51

glede standarda ISO 9001-2000 !

Mislim, da s predpisi standarda ISO 9001-2000, vse svoje šlamparije spraviš na papir. Kako pa so tvoji proizvodi boljši in kvalitetnejši ?!
mislim, da si brez certifikata ISO 9001- 2000 lahko enako, če ne bolj dober !!

Kaj mislite ??

Gregor
grezel
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 31.1.2007 14:08

Na žalost bi se popolnoma strinjal s tem.
Je pa res, da ko imaš enkrat rezultate svoje "šlamparije" na papirju, se verjetno malo zamisliš nad tem kar delaš :D
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dule » 31.1.2007 14:17

Jap.

Saj osnova je PDCA krog. To te sili v izboljšave.
dule
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 31.1.2007 14:54

Papir marsikaj prenese. Je dobra osnova in nekakšno vodilo za zagotavljanje kakovosti, če se tega držimo. Mnogi kupci zahtevajo ISO 9001 kot nekakšno jamstvo za kvaliteto.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Planina37 » 31.1.2007 16:21

Vsako dobro podjetje, ki hoče dobro poslovati se pravi z napredkom, mora imeti stvari organizirane.

Stvari morajo biti vnaprej dogovorjene in definirane, za vsakega posameznika mora biti natančno definirano kaj je njegova naloga, kakšni so njegovi cilji in kristalno jasno mora biti kakšne ukrepe je posameznik kot odgovorna oseba sprejel, da bo cilje dosegel. Vse rezultate je potrebno v dogovorjenih intervalih tudi spremljati in potrebi korigirati.

Na tak način mora poslovati celotno podjetje na vseh organizacijskih nivojih.

Predpisani morajo biti vsi postopki, ki se izvajajo v podjetju. Natančno moramo vedeti kdo je za izvajanje katerega postopka odgovoren.

V primeru, da vsega tega nimamo nam lahko ob povečevanju poslovanja začnejo stvari uhajati iz rok, nimamo kontrole na ljudmi, procesi, ne vidimo izgub, ki se nam začnejo pojavljati zaradi slabe organiziranosti, veliko je prepirov, to bi moral ti ne jaz, jaz nisem vedel in podobnega sranja.

Ne če v organizacijskem predpisu natančno piše kdo, kaj, kako in kdaj tu ni debate.

Zato res, da ni treba imeti še ISO 9001, če ste toliko karakterja, da zadeve tako vzpostavite brez certificiranja.

Res pa je, da je kupcem prihranjen marsikateri audit dobavitelja, če poslovanje z ISO standardom lahko dokažete že z certificiranjem s strani certifikacijske hiše.

Potrebno se je zavedati, da podjetje ni samo proizvajanje proizvodov, da je tu še veliko več.
Hudič je če gevint ni ta prav!
Planina37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 31.1.2007 17:33

Vam povem eno anekdoto glede ISO 9000. Konkreten primer: ena od ISKRINIH firm, ne bom povedal katera, ima že dooolgo ISO 9000 pa še nekaj drugih isotov. Na nekem sejmu v tujini so razstavljali specialen elektromotor. Našel se je neki kupec, ki je ravno ta motor potreboval, in so mu ga po koncu sejma prodali. Možakar je plačal, peljal domov, ne vem točno v Anglijo ali na Nizozemsko. Ko je motor priključil, se ni zavrtel. Kljub ISO-tu. Ko so ga razstavili, so ugotovili da noter ni navitja: samo golo ogrodje in uležajen rotor.
ISO je po mojem nujen v velikih firmah, ker je potem vse urejeno, en razlog pa je tudi ta, da ste potem zaposleni "pogrešljivi", in se vas da hitro zamenjati. Če nekdo nosi pol proizvodnje v svoji glavi, ga ne moreš kar v rit brcnit, če je pa vse napisano, bo bilokdo brez bolečih posegov zamenjal bilokoga. Velike firme pa potem silijo v taka certificiranja tudi manjše in celo enoosebne firme, kjer je to popolna bedarija. Kaj pomaga ISO, če me jutri kap, ali mi pade strešnik na glavo: moje proizvodnje tisti trenutek ni več, z ISO-tom si pa lahko samo nekdo nekaj obriše.
pa srečno
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a eustahije » 1.2.2007 14:31

magnum357 napisal/-a:ISO je po mojem nujen v velikih firmah, ker je potem vse urejeno, en razlog pa je tudi ta, da ste potem zaposleni "pogrešljivi", in se vas da hitro zamenjati. Če nekdo nosi pol proizvodnje v svoji glavi, ga ne moreš kar v rit brcnit, če je pa vse napisano, bo bilokdo brez bolečih posegov zamenjal bilokoga. Velike firme pa potem silijo v taka certificiranja tudi manjše in celo enoosebne firme, kjer je to popolna bedarija. Kaj pomaga ISO, če me jutri kap, ali mi pade strešnik na glavo: moje proizvodnje tisti trenutek ni več, z ISO-tom si pa lahko samo nekdo nekaj obriše.
pa srečno
Absolutno se strinjam. In še nekaj, nikoli se v takšnih primerih ne določajo osebe zadolžene za projekt imensko pač pa delovna mesta, kot taka. Iz tega izhaja primopredajni zapisnik med službama pri predaji služb. Pa še ena mala zadevica poleg rednih zadolžitev, tekoče zadolžitve se vedno lahko opredeljujejo datumsko, če do takrat ni urejeno... opa, kdo je odgovoren, aha, vodja XX YY? Te stvari prisilijo zaposlene, da si vedno pogledajo t.i. flow chart opravil in če se na njem najdejo, se tudi potrudijo, da iz njega dol pridejo, se pravi ažurnost in opravljena zadolžitev. Sicer za to niti ne potrebuješ ISO standarda!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a elvis » 6.2.2007 17:51

Če delaš ISO zaradi ISA, potem je to bedarija. Je pa v nekaterih firmah predpogoj (minimalna zehteva), da prideš zraven, da imaš ISO 9001:2000 - primer: avtomobilska industrija (malo boljša). Ti celo forsirajo, da čim prej pridobiš ISO TS 16949:2002.
V bistvu te ti standardi naučijo malo reda; če dobro zastaviš poslovnik kakovosti, organizacijske predpise, navodila za delo in imaš pregled nad zapisi (ki jih potem ustrezno analiziraš in za predpisano dobo arhiviraš, ne pa vržeš v smeti), ti ta sistem postane čisto logičen in ne brez potrebe; seveda pa se v vsaki firmi najde par "strokovnjakov", ki rušijo, kar ti z muko postaviš (in na žalost imajo ša pomembno besedo pri odločanju). Postavi si ISO, na svojem področju pa imej svoj sistem, za katerim stojiš... NNNP :lol:
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
elvis
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost