STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek

Nadstrešek

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.6.2011 10:30

Da ne bom samo kvasal, ti dam tudi enostaven odgovor na tvoje enostavno vprašanje: Težo snega in lastno težo bo vzdržal INP 200 ali IPE 200 ali HEA 160
Kaj pa si ti napisal v skici?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 27.6.2011 10:49

Sorry, res sem napisal I 120, ampak to je zgolj kot osnutek in tvoj predlog bom vsekakor upošteval ob izvedbi. Takole na uč, sem pričakoval nižji profil, ampak bom vzel HEA160. Kaj ti pa še sicer ni všeč, pri stebrih, ko praviš, da bo zdržalo do prvega močnejšega vetra in malo večjega snega?
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vrboj » 27.6.2011 10:49

Sorry, res sem napisal I 120, ampak to je zgolj kot osnutek in tvoj predlog bom vsekakor upošteval ob izvedbi. Takole na uč, sem pričakoval nižji profil, ampak bom vzel HEA160. Kaj ti pa še sicer ni všeč, pri stebrih, ko praviš, da bo zdržalo do prvega močnejšega vetra in malo večjega snega?
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.6.2011 14:20

ti pa še sicer ni všeč, pri stebrih, ko praviš, da bo zdržalo do prvega močnejšega vetra in malo večjega snega
- Veter lahko deluje na tvojo streho s silo: prečno 3,6 kN ter vzdolžno s 4,2 kN. Vzdolžna sila se prenese preko rok med stebri in vzdolžnimi legami na stebre kot upogib in na stik stebra s temeljem kot strig - OK. Prečna sila vetra pa predvidevam, se ne more prenesti na temelje. Nisi prikazal narisa, vendar domnevam, da med stebri in prečnimi legami ni rok (bile bi napoti za uvoz avta), sila vetra se ne more prenesti na steber kot moment. Steber je na temelj sidran, kot si prikazal, z dvema pločevinama (upognjenima v pravi kot). Taka pritrditev je v stanju prenašati prečne sile (horizontalni premik stebra), ni pa v stanju prenašati (tako velikega) upogibnega momenta stebra. Če sem prav razumel, imaš stebre in gornjo povezavo že narejeno. Poizkusi se s pomočjo kake late upreti v vrh stebra in ga prečno zamajati. Deloval boš s silo vsaj 10 x manjšo od možnega vetra. Rezultat?

Sneg bi tvoj nosilec INP 120 znatno in trajno upognil.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 29.6.2011 21:05

Žerjavar hvala za izčrpno analizo in odgovor. Na prečne sile vetra na steber sem tudi sam pomislil, zato imam tudi v tej smeri kotne podpore, sedaj so sicer lesene (trenutno uporabljam konstrukcijo samo kot zaščito proti toči - napeto imam mrežo proti toči), kasneje pa bi naredil jeklene, ki bi bile privarjene na prečne profile. Kot si predlagal, sem poskusil konstrukcijo zamajati prečno in vzdolžno in deluje kar togo, morda bom vzdolžno povezal vrh in dno stebrov z jeklenico ali nerjavečo polno okroglo palico (kakih fi8) križno, prečno pa bi konstrukcijo (kot si pravilno ugotovil, ne morem dati daljših podpor v kote zaradi uvoza) lahko uprl na fasado hiše, ki je kak meter oddaljena. Kaj pa misliš o vzdolžnih profilih (pravokotna pohištvena cev 50x100x5)? Sem izbral premočne ali prešibke? Morda sem že nadležen in se ti zato opravičujem.
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.6.2011 5:27

Kaj pa misliš o vzdolžnih profilih (pravokotna pohištvena cev 50x100x5)?
Bo kar prava.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 30.6.2011 21:23

žerjavar hvala, ko bom zadevo postavil, bom prpopal še kako sličico :D
vrboj
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika