STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtilni moment za okrogli prerez

Vrtilni moment za okrogli prerez

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Vrtilni moment za okrogli prerez

OdgovorNapisal/-a brian56 » 29.7.2011 22:47

Pozdravljeni !
zanima me ali sem preračunal pravilno, zato me zanimajo vaši rezultati.

Zanima me, kolikšen vrtilni moment v Nm je potreben za vrtenje okroglega prereza, debelina ni pomembna, saj je zajeta v masi oziroma teži F=71kN. Predpostavim, da deluje teža v središču kroga, premera 1,8m. Kolikšna sila je potrebna za zasuk, če prijemlje na obodu ?? Zanima me tudi vrtiln moment,

za odgovore se vam zahvaljujem !
brian56
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.7.2011 4:38

Za enakomerno vrtenje mase, če ni trenja, ni potreben noben moment ali sila.

Očitno je to šolska - domača naloga. Dokaj nerazumljivo napisana. Objavi originalno besedilo. Prav tako objavi, kako si računal (formule, vstavljeni podatki, rezultat), pa boš izvedel tudi, kje delaš napako.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a brian56 » 30.7.2011 9:56

ok.

Gre za pogon vrtilne pozicionirne plošče s tornim pogonom, dejansko samo koncipiram pogon, zato me zanimajo dokaj osnovni podatki itd.

Gre za plano ploščo, premera 1800mm, skupaj z bremenom teže 71,1kN. Vsa zadeva je preko osi uležajena na dveh ležajih ki delujeta kot podpori (nepomično on pomično členkasta). Vendar to za preračun tornega pogona ni pomembno. Zanima me moment, ki je potreben , da premaga omenjeno silo, ki deluje v središču (predpostavljeno). Za torni pogon sledi:
Ft=T1/r1 za gonilni boben in Ft=T2/r2 za gnani boben. sledi pogoj za torne pogone:
Fn*Ka<Fndop=r1*l*cdop

Poznam r1, r2, in dejansko tudi T2 (to me zanima) oziroma moment večjega kolesa (gnanega)-to je moje telo z bremenom. Ko poznam te tr stvari, lahko izračunam T1, ki mi poda dimenzije in nadaljne podatke za preračun tornega pogona ; kontrola površinskega tlaka, kontrola obrabe, itd.

Za zasuk mase je potreben moment, zanima me kako ga pravilno preračunam.
brian56
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.7.2011 11:15

pogon vrtilne pozicionirne plošče
Potreben moment vrtenja je sestavljen iz trenja in pospeševanja.

Trenje bo najbrž samo v ležajih vertikalne osi. Glede na možnost ekscentričnega bremena imaš na oba ležaja horizontalni (nasprotni) sili, glede na težo pa vertikalno silo. Za kotalne ležaje računaj s koeficientom trenja 0,015 do 0,02 (te številke so na pamet - morda boš kje našel drugačne), delujoč v sredini kotalke. To ne bo ne vem kako velik moment.

Za določitev momenta pospeševanja je treba vedeti, kako veliko (vztrajnostno) maso je treba v kakem času pospešiti do kake hitrosti.

Oba potrebna momenta skupaj ter potrebna končna hitrost, ti da potrebno (+ izkoristek pogona) moč. Po izbranem pogonskem motorju dimenzioniraš ves pogon na obremenitve, ki izhajajo iz motorja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a brian56 » 30.7.2011 11:59

Prvo hvala za odgovore !

ležaje in vse podobno sem že preračunal, vertilni moment me zanima zgolj okvirno, bolj iz dimenzijskega vidika, zato se nisem posvetil toliko trenju ležajev. konec koncev gre za grobo koncipiranje.

Upam da je takšen preračun pravilen, kaj praviš ?

hvala še enkrat
Slika
brian56
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.7.2011 12:58

To je OK! Seveda za max hitrost 1 o/min, čas pospeševanja 5 s in porazdelitev mase enakomerno po vsej površini vrteče plošče.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a brian56 » 30.7.2011 13:59

Ok, meni se tudi zdi da se lahko zanesem na tale preračun.

Še enkrat hvala za tvoj čas, vložen trud in odgovore!

lp
brian56
Novinec
Novinec

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost