STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mostno dvigalo

Mostno dvigalo

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Mostno dvigalo

OdgovorNapisal/-a Mitja87 » 22.11.2021 18:32

Pozdravljeni, da ne odpiram nove teme si bom kar tole sposodil.

Zanima me preračun I profila za mostno dvigalo. Določeno imam silo 3kN, zatakne pa se mi pri preračunu uklona. Po formuli dobim, da je I min = 2.837, kar pa se mi zdi veliko :o :o , glede na to, da moram profil kontrolirati na šibkejšo os. Vsaka pomoč in nasvet bo zelo dobrodošla.

Hvala
Priponke
dvigalo.jpg
dvigalo.jpg (123.95 KiB) Videno 1705 krat
Mitja87
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.11.2021 19:19

Iz te slike je težko natančno razbrati strukturo tega žerjava, pa še nobene dimenzije.
Nosilnost (teža bremena za dviganje)?
Tloris konstrukcije (položaj koles L x B)?
Višina do kavlja v zgornjem položaju? Morda še max možno skupno višino konstrukcije?
Ali pri iznosu bremena ročno potiskamo žerjav na njegovih štirih kolesih?
Za I profil nisi povedal dimenzije, funkcije (glavni nosilec, noga, ...), dolžine, smer sile, ..., da bi bila možnost kontrole uklona.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.11.2021 19:36

žerjavar:
pa ti glede žerjavov, granikov, dvigal pa ja vse veš, kaj hecaš fanta, imaš pa tudi stekleno kroglo..., res noro..., kako se gredo nekateri strojništvo..., a je to tvoj model, če je, pa kje je problem, da zmodeliraš in preveriš s simulacijo nosilec, ki bo ustrezal, da nebo padel...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.11.2021 13:03

Mitja87 napisal/-a:Zanima me preračun I profila za mostno dvigalo.
Se ti pa zelo mudi za izračun?!!
Kaj praviš na koncept jeklene konstrukcije s prekritjem in na tej konstrukciji zgoraj dodana nosilca (žerjavna proga) za mostni žerjav?
V strojništvu je še dosti izrazov nedorečenih. Še moje mnenje: Dvigalo ima možnost breme dvigati (le vertikalna smer premikanja bremena), žerjav pa lahko breme prenaša po prostoru (tri smeri gibanja).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Motorni » 27.11.2021 16:49

Še moje mnenje o izrazoslovju.
Dvigalo je tisto, kar opisuje Pravilnik o varnosti dvigal, torej kjer je možno prevažanje ljudi med etažami. Preglede teh mora izvajati pooblaščen organ.
Vse ostalo, kar je namenjeno za dviganje, so žerjavi in spadajo pod Pravilnik o varnosti strojev
Motorni
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.11.2021 17:27

Motorni napisal/-a:Dvigalo je tisto, kar opisuje Pravilnik o varnosti dvigal, torej kjer je možno prevažanje ljudi med etažami.
To je le ena skupina dvigal. Obstojajo tudi dvigala (lifti) za knjige, hrano, ..... Potem so še dvigala za druge namene (servis avtomobila, dvižna ploščad (rampa, ...), hidravlična dvigalka, fiksno dvižno vitlo, ....
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.11.2021 17:49

uf, bo huda konstriktivna debata, kar..., lepo...

a je to sploh mostno ??? a ni bolj potral, dobro nosilec mačka pa naj bi bil kao most...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost