STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakšen profil izbrati (podpora monte plate)

Kakšen profil izbrati (podpora monte plate)

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Kakšen profil izbrati (podpora monte plate)

OdgovorNapisal/-a MaticS » 9.10.2023 12:31

Pozdravljeni dobri ludje.

Sem nov tukaj in potrebujem vašo pomoč, vidim da nekateri obvladate pa rabim en nasvet, ker sem se lotil obnove starejše hiše in bi rad prebil steno me zanima kakšen profil izbrati. Gre pa takole.
Hiša je v izmeri 7x8. Prostor v katerem bi jaz podrl steno je v srednjem nadstropju in je na eni strani kuhinja na drugi dnevna soba. vmes pa je stena v dolžini 4.9m. Sam bi naredil luknjo v dolžini 3m, na eni strani ostane 30 cm na drugi cca 160cm. V zgornjem nadstropju je mansarda ki jo ločuje stena iz osb plošč. vmes pa je monte plata mislim da z estrihom vred cca 25-30 cm. Moje vprašanje je torej kakšen profil naj izberem(HEA, IPE)? Nagibam se k 4m dolžine to je pa tudi vse kar vem.

Prosim za hiter ogovor saj se vikend in delovna akcija bliža :D :D
MaticS
Novinec
Novinec

Re: Kakšen profil izbrati (podpora monte plate)

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.10.2023 14:16

Ali je bila monta plošča narejena prej, kot sezidana stena, ki jo podiraš? Ali so njeni nosilci dolžine 7 ali 8 m?
Stena je dolga 4,9 m pomeni da je bil prehod med prostoroma 2 m. Ali je nad prehodom preklada do stropa?
delal boš luknjo v steni 3 m, ali bi s preklado (IPE) 4 m prekril le novo luknjo? Debelina (materjal, armatura) nastalega stebra 30 cm?
Ali nisi že pred enim mesecem vedel, da boš delal luknjo v steni? Sedaj pa na vrat na nos razbij steno, bomo videli, če se bo kaj podrlo ali razpokalo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 9.10.2023 14:27

Če gre za nosilno steno je potrebno gradbeno dovoljenje in projektant, ampak ne bomo komplicirali.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MaticS » 9.10.2023 20:23

Očitno vas je zadnji stavek kar močno zmotil. Razumem treba stvari prekalkulirati. Vprašal sem informativno, ker sem imel občutek, da veste kako se stvari streže. Hvala ampak ne rabim negativnih spodbud - privoščimo nesrečo sosedu in tako naprej.
MaticS
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Zels » 10.10.2023 5:41

Ne vzemi kot negativne spodbude, zadeva je pač takšna, da je to najverjetneje poseg v nosilno konstrukcijo zgradbe in se ne sme jemati kot horuk pa da vidimo če bo uspelo ali ne. Če se pa tebi kot lastniku nepremičnine jeb*, v tem primeru pa kar gasa podirat.

Tudi sam imam trenutno doma v planu preklado vendar sem se malo bolj "pobrigal" in naredil/delil nekaj sklic, pa je stena celo malo krajša in je na vrhu že združen prostor - nobene stene nad to, ki jo želim podreti. Stvar je pač taka, da če hočeš pameten nasvet oz. izračun bo treba kaj več deliti (skica, boljši opis, smer monte,...), kot pa "mojstri dejte mi povedat do sobote kak nosilec naj dam da bo držal 4 m plošče".

Vzemi kot dobronamerno, pomagati brez točnih informacij je težko(nemogoče) oz. neodgovorno.
Zels
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.10.2023 7:15

Avtor, manjka ti skica tlorisa hiše nadstropja,kjer boš podiral steno, skica zgornjega nadstropja, smer monta nosilcev, .... in verjetno še kaj.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MaticS » 10.10.2023 8:23

No takole. prilagam prerez objekta. streha poteka od juga proti severu v isti smeri gre tudi monta plata (cca 30cm debeline) . trenutna stena ki je v vprašanju za podiranje (je isto v smeri jug sever) je zgrajena iz opečnega cigla in je debelin 15cm (z ometom vred). Debela stena ki je označena in na kateri so narisana vrata je debela 35 cm (smer vzhod-zahod) in na njo so tudi naslonjene obloge za streho. Sem še kaj pozabil? Aia spodaj pritličje zgoraj mansarda -
Priponke
prerez1.jpg
prerez1.jpg (75.79 KiB) Videno 11097 krat
MaticS
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.10.2023 11:56

Če monta res poteka v napisani smeri, imaš "srečo", ker že v sosednjih prostorih monta nosi po celi dolžini. Je samo vprašanje, ali so najprej zidali zid (najverjetneje da), ki ga boš rušil in potem položili monto, ali ne. Če so po gradnji zidu, se zna zgoditi, da se bo po rušenju zidu segment monte povesil in nastale bodo razpoke.

Tako po moji laični presoji (nisem zidar, gradbeni inž.,...), če boš našel opečno preklado 2,4 m za odprtino 2 m in nad preklado s kakšnimi plinobeton zidaki zapolnil luknjo, bi moralo držati. Razpoke pa ???

Sem sedaj opazil, da želiš 3m odprtino. Takšne preklade mislim da ne boš našel.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.10.2023 12:43

fikus_ napisal/-a:Če monta res poteka v napisani smeri, imaš "srečo",.

Ni tako poredko v takih slučajih, da nad tem zidom ni nosilca in se po dve polnili naslanjata na ta zid namesto na manjkajoči nosilec.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MaticS » 11.10.2023 10:22

Vem da preklade ne bom takšne našel, bolj se nagibam k IPE ali HEA profilom vendar ne vem za katerega se odločiti glede na njune karakteristike?
MaticS
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 11.10.2023 20:28

Najprej poglej kaj dobiš in kaj imajo na zalogi, da ne boš znanosti za nič počel. Ker verjetno ne kupuješ tega na tone?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost