STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vzvojna napetost v kvadratni cevi

Vzvojna napetost v kvadratni cevi

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Vzvojna napetost v kvadratni cevi

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.12.2023 16:31

vili, kot ti je fikus_ napisal, super da delaš, samo priprava modela FEM modela res ni malo dela, ti pa tule slabe prakse promoviraš in razširjaš. Se pa v industriji preko raznih prodajnikov programske opreme tole malo poenostavljeno prikazuje in postaja sranje biti eden izmed redkih, ki trobi v pravo smer.

Z nobenmi zvari ni treba komplicirati, samo prav je treba FEM model pripraviti, da imaš na pravih mestih spoje, kot so v realnosti. Čez fiziko ne moreš, pa tudi če si vili iz Kočevja. Na žalost...

Daj si dopovedati, da iz ene slike ne moremo oceniti, kje si ga usral oz. preveč poenostavil stvari.

Pripravi neko enostavno zgledno poročilo, če si kaj inženirja, objavi in bom pokomentiral. Iz tega se bo tudi hitro videlo, koliko res veš in znaš. Pa opozorilo preden skočiš nazaj - dobro poročilo ni enostavno napisati. Ponavadi je to en kup litanij, ki nimajo repa in glave, še posebej gradbeniki imajo radi tako. Tako, da če ne boš naredil kot je treba, ne izgubljati časa.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.12.2023 18:05

fikus:

strcel priklopa sem zasvasal na ušesi, ja, nisem kompliciral s sestavom cev v cevi, ne vem zakaj bi, če je bilo vprašanje avtorja v vzdolžni-prečni cevi, ma ne me jebat..., dajte gor nekaj svojega , bo šlo..., je pa sistem dokaj enostaven..., pa tudi en ni tadeju odgovoril niti na en način...in pa kaj ima zdej veze, če je diplomska, bomo šli pa zapit... :D :D :D

grega:
zet je pa en "zafukan" gradbenik , pa čisto, res čisto malo ponzam te gradbenike, sva se vedno zjebala, ne me jebi..., hahaha :D :D :D :evil: :evil: :evil:

boš kaj glede tega "rora" obesil kaj gor, ali boš samo pametoval..., pa kar koli..., pa ne bodi hud, znaš samo jebat, o praksi pa nimaš najmanjšega pojma...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2023 6:27

:D

Viljem ne pičkari se. Naredi kot je treba ali pa vse pusti pa pojdi križanke reševat.

Zaenkrat nisi do zdaj na forumu izkazal dovolj znanja, da se bova midva pogovarjala. Ko boš pa naredil osnove kot je treba, pa mogoče. Pa brez zamere...

Nabijaš pa tako skozi o enih in istih preteklih projektih tu po forumu, nič novega nikoli. Poizkusi biti koristen, pa manj o sebi blebetaj.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tadej p. » 19.12.2023 8:56

O madona.

Vili je za test na hitro analiziral cel kos za določanje diimenzije glavne kvadratne cevi. Saj vemo, da se bo zaradi spremljajočih dejavnikov lahko še spremenila. Ja no pa se bo. V glavnem, od mene je dobil sestav, ki mu ni špilal in je pač po dimenzijah sestavnih delov zmodeliral tisto, kar mu je manjkalo.

Kljuka je v originalu v reži, zato je ostal sornik na njej. Zmodelirana je pa na podlagi ameriškega standarda kljuk 2". Glavnina je bila, da jo postavi na mesto kjer bo sila na njo ustvarjala pravo ročico.
Šlo je za vmesni model, čisto testna varianta in jaz sem mu hvaležen za to, ker lahko primerjam in vidim da se modelirniki različno obnašajo, naj bo to zaradi postavitve mreže ali pa katerega drugega dejavnika. Tudi iz tega bom nekaj povlekel. Ko bo sestav logičen verjamem, da si bo Vili vzel čas in naredil MKE kot se spodobi. Pa še jaz ga bom naredil- ko še nekaj stvari dojamem verjamem, da bo tudi ustrezen. Nekaj sestavov je pa tudi "napačnih" potrebno zmodelirat, da ločiš razliko v rezultatih do tistih "pravilnih"

Nisem pa v modeliranju in praktičnem strojništvu ravno od včeraj, saj bi moja delovna doba sodeč po tem pogovoru koga lahko tudi presenetila :lol:

No a bo zdaj kdo meni amaterju namignil kako hudiča naj sestavim tiste dve komponenti iz upogiba, da v kombinaciji s torzijo dobim pravo primejalno napetost na cevi brez, da na tej točki vpletamo konzole, zvare...?

S spoštovanjem, Tadej
tadej p.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.12.2023 9:33

tadej p. napisal/-a:No a bo zdaj kdo meni amaterju namignil kako hudiča naj sestavim tiste dve komponenti iz upogiba, da v kombinaciji s torzijo dobim pravo primejalno napetost na cevi, brez da na tej točki vpletamo konzole, zvare...?

Sile, ki delujejp na kroglo:
1. Horizontalna v smeri vožnje (trenje, strmina, ...),
2. horizontalna prečno na smer vožnje (eno kolo priklopa preko kamna, ...)
3. vertikalno (od teže priklopnika)
Med bolj obremenjenimi bo materjalni delec prečne kvadratne cevi na zadnjem spodnjem robu, neposredno ob priključku. Tu nastopajo: vzdolžni nateg od upogiba vsled F1, F2 in F3, prečni nateg od F3 in torzija od F3. Morda še kaka malemkost. Peš račun bo za nekatere napetosti (predvsem od F2) približen glede na dejanske možne. Ne pozabi na možne sunke.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 19.12.2023 10:01

Tukaj imaš nekaj za "peš" računanje.

https://www.dvigalotehna.si/wp-content/ ... RACUNE.pdf
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2023 10:09

tadej, v redu. Glede na to, da sta delala vmesni model z vsem sranjem za določanje dimenzije glavne cevi je že malo moteče in slabo kaže za prakso pri preračunih v prihodnosti. Pa zdaj bom dal na stran kar ti Žerjavar piše o obremenitvah (prva pomembna in kritična točka preračuna) in bomo privzeli samo tisto silo, ki si jo sam predvidel.

To se na hitro naredi tako, da se zmodelira cevi s shell elementi in potem pripneš "dummy" beam elemente na to cev. Ti "dummy" beam elementi se uporabijo zato, da lahko silo vpneš na pravo pozicijo. Potem narediš preračun in pogledaš cev, ki se ti mora ujemati s peš preračunom dokaj dobro, par špic napetosti iz tega začetnega FEM preračuna pa zanemariš.
Ko imaš v grobem elemente določene, greš (vsaj jaz) reševati detajle z ročnimi skicami in potem to počasi preneseš v modelirnik, kjer sproti razmišljaš o izdelavi in enostavnosti preračuna in izvedbi tehnične dokumentacije. Ko je to narejeno na 90%, narediš pravi FEM model in preveriš detajle in počasi vse skupaj zapakiraš v končni izdelek. Seveda te mora vseskozi voditi funkcionalnost izdelka, zakaj bi drugače sploh kaj delal?

Če bi se kdo lotil preračuna tukaj tako, potem bi bilo vse skupaj že nekaj vredno. Imam hudo željo, da bi peljal postopek skozi, tako kot je treba, da bi se vsi tukaj lahko kaj naučili, kdo bi pa dodal še kakšen detajl preko svoje kilometrine. Ampak so na žalost glave pretrde, jaz sem na žalost ali pa srečo zasut z delom in se samo (že malo za zabavo) trudim, da malo prečistim nekatere neumnosti, ki se jih tu objavlja.

Za nosilnost prereza in sestavljanje napetosti beri pa tole:
https://www.phd.eng.br/wp-content/uploads/2015/12/en.1993.1.1.2005.pdf, poglavje 6.2, stran 45.
Potem, da bo bolj enostavno za diplomo imaš še Strojniški priročnik, stran 137 - poglavje Sestavljene obremenitve.
Pa knjiga Trdnost, Franc Kosel, stran 338.
Pa knjiga Varjene konstrukcije, Jože Rigler, stran 13.
To sem samo na hitro iz polic vzel, mislim da bo za to nalogo dovolj.

Mater beri in raziskuj malo, saj delaš diplomo, če sem prav razumel. :evil: Saj greš v pravo smer, kar sem na hitro pregledal tvoje objave s preračuni. Številk ti pa ne bom kontroliral. Pa na faksu nimaš nikogar, da bi jih malo podrezal? Saj so plačani zato, da odgovarjajo na tvoja vprašanja.

Katero porušitveno hipotezo boš vzel, pa malo preberi. Jaz bi kar Misesa, ker delaš z duktilnimi materiali (konstrukcijska jekla) in je brezveze komplicirati, par decimalk sem ali pa tja - še en praktičen nasvet, kar je pri napetostih v MPa (N/mm2) za decimalno vejico, to ne obstaja. :D
Zadnjič spremenil grega09, dne 19.12.2023 10:23, skupaj popravljeno 1 krat.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2023 10:22

Še eno lepo s primeri preračunov sem našel - danes to manjka v knjigah - praktični primer preračuna, vse je kar nekaj skupaj nametano:
Sabina Isakovič, Nauk o trdnosti, stran 196, Upogib in torzija.
Imaš na parih straneh lepo praktično prikazano, kako se obremenitve zložijo skupaj in kako se dimenzionira na podlagi sestavljanja obremenitev.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tadej p. » 19.12.2023 10:49

Bom popoldan preveril vse namige, Hvala.
Gre pa za poustvarjanje pogojev, kot bi bili na stroju za preizkušanje, kot sem že objavil. Po predpisanem postopku se za ta avtomobil za tak tip naprave na kroglo aplicira preskusna sila 6.18kN v smeri vožnje pod kotom 15st navzdol naprej-nazaj z 2mil utripov in nebi dodatnih prečnih in vertikalnih obremenitev računal. Sestavil bi rad obe upogibni napetosti (rezultat razbitja sile 6.18kN na komponente) in ju s torzijo uporabil v izračunu primerjalne napetosti.
Zadnjič spremenil tadej p., dne 19.12.2023 11:03, skupaj popravljeno 2 krat.
tadej p.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 19.12.2023 10:51

uf, SABINA ta je bila na aškerčevi ZAKNO, si jo poznal???, sem moral pri njej enkrat malo utrjevat znanje, haha..., šala..., uf SABINA, se mi je zarosilo oko, res...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2023 11:49

Ker imaš utrujanje, potem ti dodam še tole:
EN 1993-1-9 - Fatigue

Bo tudi pomembno malo preštudirati, če boš hotel tole dinamiko spraviti v red in preživeti cikle.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.12.2023 12:04

glej, točno ne bom, bom preživel tudi brez tega... :( :( :(
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2023 12:52

Vili, ne leti vse na tebe, ti si preštudiral kar si, več ne boš. Tadeju je bil namenjen podatek.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.12.2023 16:03

ti gregi, a ti mene malo, ali kar tako..., je že v redu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2023 20:16

Ja lej, kot sem rekel, forum imam za zabavo. Red naj pa moderatorji delajo. Zato so tu, menda. Sicer je bolj malo od njih...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov