Žerjavar, cenim vsak tvoj prispevek, tudi ker si eden najbolj aktivnih članov tega foruma. S predlogi in idejami imam sedaj veliko boljšo rešitev, kot sem jo imel na začetku. Ampak vseeno moram na koncu preverit, ali je zadeva OK, ali ne. Trenutno ne vem niti, ali so moje izračunane sile/navori OK.
Ni mi težko napisati, izračun sem prilepil, ker se mi zdi, da ta največ pove. Naredil sem izračun glede na zadnje stanje tehnike (to je EC). Vzel sem temeljno hitrost vetra (za Primorje, Kras in del Vipavske doline) to je 30 m/s. To sem potem korigiral s faktorjem hrapavosti zaradi terena na katerem stoji hiška - na robu vasi na začetku gozda (kategorija III). Tako sem dobil srednjo hitrost vetra 20 m/s in največjo silo vetra 0,83 kN/m2. Potem sem določil tlak vetra na prednjo in podtlak na zadnjo steno, ki poskušata prevrnit ostrešje. Ta sila znaša 2 kN in povzroča navor 0,6 kNm.
Moj namen ni razvoj ampak na podlagi obstoječega znanja priti do ene rešitve. Predvsem pa predvidevam da vsi ti izračuni predvidevajo te naravne pojave. Oz, če jih ne upoštevajo, jih ne upoštevajo iz nekega razloga - da so ti zelo redki in v izjemnih primerih najbrž ne pomaga tudi 2x močnejša konstrukcija. Če ne korigiram terena in za rezervo vzamem hitrost vetra 30m/s, potem dobim navor 1,3 kNm.
Žerjavar napisal/-a:Če se odločiš za tako izvedbo, čeprav ni najcenejša, pa povej in bova rešila.
Prosil bi te za skico te rešitve ali kak link z neta, ker si je ne predstavljam, kaj si mislil. Zaradi tega niti ne vem kaj potegne za sabo.