STROJNISTVO.com • Poglej temo - slemenska lega - odvzem dodatnih podpor stebra

slemenska lega - odvzem dodatnih podpor stebra

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: slemenska lega - odvzem dodatnih podpor stebra

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.1.2024 16:30

fogl napisal/-a: kakšne dodatne diagonale med šperovci si mislil - jaz tega še nisem videl,
Za izračun sil vetra sem uporabil cone, na katere je razdeljena Slovenija.
Še slika izračuna boljše kvalitete

Kako si zamišljaš razvoj, če boš delal le to kar si nekje videl? Če se odločiš za tako izvedbo, čeprav ni najcenejša, pa povej in bova rešila. Le poglej nazaj, kake pogoje si postavil za reševanje problema - "opora stebra mi je napoti" brez razloga. Pa poglej še moje predloge za reševanje problema, enega si sprejel (tudi natezna opora) ostali so šli mimo, kot da jihnisi videl.
Te vetrne cone poznam. So ščit za hrbet dobičkarjev. Naredijo poceni izdelek na meji trdnosti (ali malo preko), ga opremijo z papirji o kontrolah, uporabljenih predpisih, ... in ga drago prodajo. Potem pa narava naredi leteče strehe šol, vrtcev, ... nobeno sodišče jih ne bo obsodilo. Pa se spomnimo lanskega tornada v Ilirski Bistrici. Morda snegoloma nadstreška v NM ki je izmaličil kar nekaj avtodomov. Če pa dela fizična oseba za lastne potrebe pa ni problem par % višja cena, le da bo dovolj trdno. Od tebe pričakujem nekaj podobnega.
Še vedno se ne zanesem na to, kar iz te slike preberem. Ti je težko napisati "Upoševal sem veter do ??? km/h".
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 30.1.2024 19:42

Žerjavar, cenim vsak tvoj prispevek, tudi ker si eden najbolj aktivnih članov tega foruma. S predlogi in idejami imam sedaj veliko boljšo rešitev, kot sem jo imel na začetku. Ampak vseeno moram na koncu preverit, ali je zadeva OK, ali ne. Trenutno ne vem niti, ali so moje izračunane sile/navori OK.

Ni mi težko napisati, izračun sem prilepil, ker se mi zdi, da ta največ pove. Naredil sem izračun glede na zadnje stanje tehnike (to je EC). Vzel sem temeljno hitrost vetra (za Primorje, Kras in del Vipavske doline) to je 30 m/s. To sem potem korigiral s faktorjem hrapavosti zaradi terena na katerem stoji hiška - na robu vasi na začetku gozda (kategorija III). Tako sem dobil srednjo hitrost vetra 20 m/s in največjo silo vetra 0,83 kN/m2. Potem sem določil tlak vetra na prednjo in podtlak na zadnjo steno, ki poskušata prevrnit ostrešje. Ta sila znaša 2 kN in povzroča navor 0,6 kNm.

Moj namen ni razvoj ampak na podlagi obstoječega znanja priti do ene rešitve. Predvsem pa predvidevam da vsi ti izračuni predvidevajo te naravne pojave. Oz, če jih ne upoštevajo, jih ne upoštevajo iz nekega razloga - da so ti zelo redki in v izjemnih primerih najbrž ne pomaga tudi 2x močnejša konstrukcija. Če ne korigiram terena in za rezervo vzamem hitrost vetra 30m/s, potem dobim navor 1,3 kNm.

Žerjavar napisal/-a:Če se odločiš za tako izvedbo, čeprav ni najcenejša, pa povej in bova rešila.

Prosil bi te za skico te rešitve ali kak link z neta, ker si je ne predstavljam, kaj si mislil. Zaradi tega niti ne vem kaj potegne za sabo.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2024 7:49

Prilagam skico namestitve lesene diagonale med dva špirovca. Glede na silo vetra v osi slemenske lege je zagotoviti ustrezno pritrditev obeh špirovcev na kapno in slemensko lego ter vstavljenih diagonal na oba špirovca. Diagonalo se vstavi v oba naklona strehe. Možnost pritrditev bo pokazala, ali zadošča le med dvema špirovcema.
Sila v slemenski legi od vetra? Ni mi problem upoštevati tvojega izračuna 2 kN. Nisi pa eksplicitno povedal, da je to osna sila v slemenski legi povzročena od max možnega vetra. Jaz bi priporočal silo 3,1 kN.
Priponke
fogl-sleme4.jpg
fogl-sleme4.jpg (8.74 KiB) Videno 2111 krat
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 31.1.2024 10:12

Aha, zdej razumem :) Ta varianta mi je bistvu še najbolj všeč - itak bom moral odpreti knauf na strehi, da demoniram podpori s stebra, tako da če še malo zraven odprem ne bo nič groznega. Potem v prostoru ne rabim nobenih dodatnih podpor.

Ali dam potem kar takole (slika spodaj), da ne bo krivilo šperovcev?
Kakšne možnosti pritrditve pa imam - sam bi samo zvrtal skozi šperavec (ena luknja na sredini šperovca) in stisnil skupaj.
Priponke
tloris strehe.jpg
tloris strehe.jpg (1016.62 KiB) Videno 2086 krat
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov