STROJNISTVO.com • Poglej temo - Alu vijak + alu matica = težava ali ne?

Alu vijak + alu matica = težava ali ne?

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Alu vijak + alu matica = težava ali ne?

OdgovorNapisal/-a reber » 26.2.2024 14:32

S kolegom sestavljava vse sorte bicikle... no, več sestavlja on, jaz naredim po meri nekatere dele.

Pri biciklih so glede na namen in razred vse sorte kolesni hub ležaji oziroma pesta, temu primerno so vse sorte osi in trend je v zmanjševanju teže. Ne bom sedaj našteval vseh možnih dimenzij, zanima me naslednje:
Kakšne težave lahko pričakujem, če je vijak iz aluminijeve zlitine in matica prav tako?

Verjetno je zelo pomembno katere zlitina je uporabljena, pri vijakih v vlogi osi je večinoma 7075 aluminijeva zlitina, za matice pa ne vem. Dodatno, nekatere osi so eloksirane z navojem vred, tako da težav z zaribanjem ni.

Pred leti sem delal en projekt, naredil sem navoj M30x1 in ker je bilo v navoju premalo zračnosti, sem ga skoraj uničil. NAredim navoj, precej natančno se je ujemal, dokler je bil dobro namazan, ni bilo problema. Ko sem očistil in razmastil navoj in na suho probal, je zagrabilo... kot hudič, komaj sem dobil narazen, previdno z dodajanjem olja, malonaprej, malo nazaj, počasi je popustilo, k sreči ni zaribalo tako, da bi moral delati na novo. Točno katere zlitine sem imel za ta projekt ne vem, bila je cev 30mm zunanji premer in 24mm notranji premer iz Al-Cu. Na cevi je bil zunanji navoj, notranji navoj pa je bil na kosu iz palice aluminija, mislim da je imel modro oznako, lahko da je 6082.
Dokler je navoj dobro namazan z mastjo, ni problema, na suho pa Bog ne daj, takoj zagrabi.

Zanima me, kakšen je pravi izbor materiala, da gre lahko aluminij na aluminij, oziroma zlitine?

Na mojem enduro kolesu je zadnja os 12mm aluminij zlitina z navojem M12x1, matici sta obe aluminij, ne vem kateri material, oboje neeloksirano, gre pa za tovarniško dobavljeno, torej original. Tudi kolega ima 2 bicikla s tako osjo in nikoli navoj ne zariba.

Če je bilo za naredit custom made kolo z boljšimi pesti in okvirjem za 10mm os, sem naredil os iz jekla, 12mm sredina, na konceh pa postruženo na 10mm, za debelino vilic gladko 10mm in potem še navoj M10x1, podložke postružene, debele, na mero, matice M10x1 iz KAMM.

Zdaj imam za naredit dizajnerske matice, klobučaste, torej zaprte z integrirano prirobnico. V mislih imam palico 25mm, ki bo po potrebi postružena na 24mm, naprej obdelano v 6 kotnik za ključ 19.
Kolega je prinesel eno os malo za skrajšat in konce za obdelat na 10mm. Jaz sem sicer v dvomih, če je to dobra ideja, da bišel alu os tanjšat an 10mm, ker je okvir kolesa z 10mm zarezami, verjetno bo bolje zarezo povrtat na 12mm.

Zanima me zgoraj postavljeno vprašanje kaako je s tem, če je vijak iz alu zlitine in matica iz alu zlitine, kaj se bo zgodilo, so kakšna priporočila? Ali bo dovolj če je zadosti namazano po navoju? s katero mastjo? do zdaj sva uporabljala zeleno Olma lis EPS2 https://www.olma.si/sl/olma-lis-ep-s-2-1

Kako izračunati nosilnost fi 10mm za 7075 aluminij, obremnitev predvsem na strig, gre za zadnjo os, spredaj so 15mm ali 20mm če gre za bolj resno kolo.

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: Alu vijak + alu matica = težava ali ne?

OdgovorNapisal/-a vili » 26.2.2024 15:33

napetost pri strigu je obtežba ulomljeno s površino preseka te tvoje akse..., in ta dejanska napetost mora biti manjša od dopustne..., zelo enostavno...
no modelirniki pa znajo danes napetosti analizirati, samo ne na neko pisanje ampak je potreben model ali risba...in se potem v modelirniku zavrti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 26.2.2024 16:23

Jaz bi se tega lotil eksperimentalno. Enostavno bi malce potestiral kombinacije, da bi potem našel svojo pravo. Gre za nekaj takega, kar je itak neke vrste tvoj "know-how", ko boš imel stvari naštudirane. Nečaloma alu na alu pač zariba.

Si probal kaj takega: LOCTITE LB 8151

Probaj "Alodine" prevleke.
Eloskiranje z žveplom tudi ne more škoditi.

Stvar je lahko uničena že v fazi zategovanaj, saj ti lahko zaradi trenja nastane visoka temp. in je že s tem konec. Pravi zategovalni moment moraš tudi naštudirati!

Jaz bi seveda šel na jekleno os in če je že treba narediti stvari lahke, naj bo votla. A kolesarji ste verjetno obsedeni s težo in moja rešitev je kakšnih 10-20 g pretežka. :D
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 26.2.2024 19:12

Hja, eni lovijo grame... :roll:
Aluminijasta 12mm je 60g brez matic, jeklena pa 100g več, pri samih maticah ni velike razlike, ker so alu dosti večje.
Osebno raje dam jekleno, če je treba reducirat na 10mm.
Da alu na alu ne zariba pri originalni osi mi je čudno, mogoče zato, ker ni na suho... da bi razmastil in probal na suho, raje ne bi. Če je namazano, ni problema, ampak ne vem kako je čez nekaj časa, ko je dlje časa zategnjeno.
Ali se mast z navojev umakne na naležnih površinah ali ostane vmes čisto tanek film?
Saj verjetno se površine malo zagladijo in če je mastno težje zariba.

Jeklene osi sem naredil lepe, še pocinkat sem jih dal, matice pa navadne ali dizajnerske, po želji.

Moj enduro bicikel je kot tank, močan alu okvir, vse je debelejše, težje, spredaj os 20mm, zadaj 12mm, za v hud klanec tiščat in nosit je malo muka, za dol peljat pa užitek, odtehta matranje za gor.

Naredil bom, če bo zaribalo gre pa v kanto in jeklena noter, za tanjšanje na 10mm bom raje počakal, grem zdaj gledat koliko je materiala na vilicah, da se povrta in se potem os montira kot Thru Axle. Sem gledal na YT enega mojstra serviserja, ki sestavlja custom made bicikle, je na okvir navaril na eni strani pušo z navojem, na eni pa gladko luknjo.

Sem gledal podatke za tale Loctite LB8151, ker vsebuje grafit, bi navoj lahko namazal z grafitno mastjo, verjetno bo bolje kot navadna litijeva. Če naredim zaprte matice, ne bo prišla voda noter.
Za probat bo, naredit kakšen destruktivni test.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost