STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ravne tribuna

Ravne tribuna

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Ravne tribuna

OdgovorNapisal/-a mirator » 17.7.2023 14:51

Žerjavar napisal/-a:....Če sem prav štel je pri projektu te tribune sodelovalo 5 projektnih birojev na različnih lokacijah. Sem pa prepričan, da moraš za tovrstni projekt uporabiti le en dovolj močan projektni biro.
Kam teži državni organ, ki naredi za tak projekt pet različnih pogodb? Kako je zagotovljeno sodelovanje na stičnih točkah? Iz tega izhajajo dodatni stroški in podaljševanje rokov.

Res nisem od "foha", vedar ti dam povsem prav. Kot so nekoč rekli "več babic, kilavo dete". Sicer verjamem, da vsak projektant naredi svoj del korektno, problem pa so stične točke. In če ni pravega koordinatorja, kar je pri državnih kakor tudi medobčinskih projektih kar stalnica, potem je kvaliteta celotnega projeta vprašljiva. Vem iz lastne prakse, kjer sta si projekt delila ministrstvo za kulturo in občina. Od mene kot projektanta sta zahtevala, da distribucijski kabel na meji med njunima pristojnostnima razdelim na dva popisa oz. posledično dva izbrana izvajalca.
mirator
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.7.2023 6:20

runocar napisal/-a: Ko pa pogledam izvedbo, se mi zdi precej neobičajna, saj spodnja pasnica ne teče kontinuirano skozi steber.
V zvezi s tem bi pokritiziral trenutne gradbene predpise. Zadošča, da statik (državno pooblaščeni) napiše izjavo o pravilnosti izračuna statike. Kakšne so posledice za statika, če je izjava lažna (morda slučajno ali zavestno). Pred tem je za zahtevne objekte bila obvezna vsaj interna kontrola statike in s tem pismena izjava o pozitivni kontroli izračuna. Danes še vedno poudarim: kdor ni v stanju peš vsaj približno kontrolirati statičnega računa (ga tudi kontrolira), naj se ga ne loteva samo z računalnikom.
Se mi ne dopade mešanje spojev jeklene konstrukcije: večji del varjeno na terenu, nekaj pa vijačeno (brez potrebe). Tu so jekleni steber v delavnici pripravili za sidranje v vrh AB stebra. Brez problema bi lahko na obe strani še pripravili mesto privarjenja obeh poševnih nosilcev. zelo verjetno ne bi pozabili na podaljšek pasnice poševnine.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 18.7.2023 7:48

Žerjavar napisal/-a:Se mi ne dopade mešanje spojev jeklene konstrukcije: večji del varjeno na terenu, nekaj pa vijačeno (brez potrebe). Tu so jekleni steber v delavnici pripravili za sidranje v vrh AB stebra. Brez problema bi lahko na obe strani še pripravili mesto privarjenja obeh poševnih nosilcev. zelo verjetno ne bi pozabili na podaljšek pasnice poševnine.

Tale konstrukcija bi komplet lahko bilo varjena v delavnici.

Je pa tisti detalj pozabljene pasnice kar zoprna zadeva. ali so se izmikali kopičenju zvarov ker je spodja v ostrem kotu vse na 1-2 cm višine od temeljen plošče AB stebra, ko drugo rebra ni možno polno prevariti od spodnje strani ker ne prideš zraven v tisti ostri kot. Potem tudi včasih se napišejo kar splošno varilne zahteve na načrt brez specificiranih posamičnih zvarov in se lahko zgodi mojstri raje ne naredijo če se ne da izvest tako kot se šika a.k.a. papir vse prenese.

Tole je kar splet enih slabih okoliščin eno za drugim. ''Slab teden'' v projektiranju in izdelavi, če ne kar cel mesec... in potem se zgodi tole.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.7.2023 10:38

Mmeister napisal/-a: Je pa tisti detalj pozabljene pasnice kar zoprna zadeva. ali so se izmikali kopičenju zvarov ker je spodja v ostrem kotu vse na 1-2 cm višine od temeljen plošče AB stebra, ko drugo rebra ni možno polno prevariti od spodnje strani ker ne prideš zraven v tisti ostri kot..
Tu bi jaz obremenil konstrukterja in statika kot kontrolo konstrukterja. Ko je konstruiral detajl pritrditve stebra, bi moral videti, da ni dovolj prostora in kontaktirati projektanta.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 18.7.2023 12:35

Ne vem, če ni del krivde tudi na današnjih šolah. Ker so 'sodobne' in na najnovejšem nivoju znanja, učijo guglanje in CAD, ne naučijo pa osnov, naprimer konstruiranja. Potem pa miška-inženirji znajo narediti trdnostno analizo s CAD programom, sama konstrukcijska zasnova je pa obupna... Je že Žerjavar nekaj omenjal. Teorija brez prakse / izkušenj ...
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.7.2023 13:24

Vedno mora biti nekdo kriv. :roll: Da ga lahko potem na Goli otok pošljemo...

Gremo en nivo naprej: Kdo pa je kriv, da so šole za en *urac?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zels » 18.7.2023 14:04

Žerjavar napisal/-a:
Mmeister napisal/-a: Je pa tisti detalj pozabljene pasnice kar zoprna zadeva. ali so se izmikali kopičenju zvarov ker je spodja v ostrem kotu vse na 1-2 cm višine od temeljen plošče AB stebra, ko drugo rebra ni možno polno prevariti od spodnje strani ker ne prideš zraven v tisti ostri kot..
Tu bi jaz obremenil konstrukterja in statika kot kontrolo konstrukterja. Ko je konstruiral detajl pritrditve stebra, bi moral videti, da ni dovolj prostora in kontaktirati projektanta.

Te pasnice najverjetneje sploh niso problem. Na risbah je spodnja risana, ampak je bilo nato v izdelavi mogoče izpuščena, ker po njej ni potrebe. Glavni problem tu je upogibni moment spodaj na betonskih stebrih kjer so vezani v ploščo. Če bi ti zdržali bi jeklena konstrukcija znala biti čisto zadostna. Teh 40cm debeline stebra prenaša moment skoraj 8m previsa strehe...
Zels
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.7.2023 14:30

grega09 napisal/-a:Vedno mora biti nekdo kriv. :roll: Da ga lahko potem na Goli otok pošljemo...
Gremo en nivo naprej: Kdo pa je kriv, da so šole za en *urac?
Ni bistvo ugotavljanja krivde v namenu kaznovanja; ampak z namenom ugotavljanja možnega slučajnega stanja in s tem opozorilo, da smo v prihodnje v podobnih situacijah bolj previdni.
Šole!?? Poglavje zase. Stari rek: "kdor ne zna delati gre druge učit, kako se dela". Ali ima katera šola za učitelje "štempl kartico" = ugotavljanje prisotnosti na delovnem mestu? Jaz sem jo imel vso delovno dobo, začenši z obvezno počitniško prakso. Morda še to: Iz mojega življenskega delovnega okolja s kakimi vsaj 20 visokošolsko izobraženih je vsaj eden na leto šel na kako šolo - Nobeden med njimi ni veljal za dobrega strokovnjaka svojega področja, so bili le povprečni ali celo podpovprečni. Sem se svojemu šefu kar zameril, ker nisem hotel biti mentor sinu profesorja na strojnem faksu, sem rekel, da se bo njegov sin vse življenje na faksu hvalil da ima delovne izkušnje v takrat zelo cenjenem delovnem kolektivu. Dobil je drugega mentorja in nabiral izkušnje le dve leti, nato pa na faks.

Zels napisal/-a: Te pasnice najverjetneje sploh niso problem.
Ne vem, nisem imel dovolj podatkov za možnost kontrole. Oba dela poševnine ki bi se naj stikovala na stebru imata upogibni moment, ki se v večji meri med sabo izravnava -biti mora ustrezna konstrukcija za prenos tega momenta.
Betonski steber spodaj je načeloma vzdržal, ni vzdržala povezava (armatura) med stebrom in ploščo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.7.2023 14:43

Žerjavar napisal/-a:Ni bistvo ugotavljanja krivde v namenu kaznovanja; ampak z namenom ugotavljanja možnega slučajnega stanja in s tem opozorilo, da smo v prihodnje v podobnih situacijah bolj previdni.
Šole!?? Poglavje zase. Stari rek: "kdor ne zna delati gre druge učit, kako se dela". Ali ima katera šola za učitelje "štempl kartico" = ugotavljanje prisotnosti na delovnem mestu? Jaz sem jo imel vso delovno dobo, začenši z obvezno počitniško prakso. Morda še to: Iz mojega življenskega delovnega okolja s kakimi vsaj 20 visokošolsko izobraženih je vsaj eden na leto šel na kako šolo - Nobeden med njimi ni veljal za dobrega strokovnjaka svojega področja, so bili le povprečni ali celo podpovprečni. Sem se svojemu šefu kar zameril, ker nisem hotel biti mentor sinu profesorja na strojnem faksu, sem rekel, da se bo njegov sin vse življenje na faksu hvalil da ima delovne izkušnje v takrat zelo cenjenem delovnem kolektivu. Dobil je drugega mentorja in nabiral izkušnje le dve leti, nato pa na faks.

Žerjavar, se strinjam in tisto sem malo sarkastično napisal zgoraj, ne dobesedno jemati...
Dejtvo je, da si ti imel možnost delati v kolektivu, kjer si na podlagi izobrazbe lahko dokaj hitro pridobil še delovne izkušnje. Danes se v bolj malo podjetjih ukvarjajo z novo pridobljenim kadrom. Rezultat kapitalizma, končen rezultat mora biti pa dobiček. Pač se fantje in punce znajdejo, kakor se. Neko dobro mentrstvo je bolj redko, vsaj po mojih izkušnjah. Saj ga ne rabiš, večinoma iščejo frišen kader iz šole z 10 let izkušnjami :D. Kako boš to v praksi izpeljal je pa drugo.
Ena izmed rešitev je, da se kot posameznik med študijem pomujaš kje to obstaja in se nekako prerineš tja. Meni je pomagalo...
Pa tu še ni hudo. Lahko greš malo v ZDA pogledati, sem imel pred kratkim priložnost. Tam je voda bolj krvava in kapitalizem še malo bolj krut kot tu. Se pa vedno išče posameznike, ki kaj znajo, tu je to še bolj redkost...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.7.2023 15:40

grega09 napisal/-a: Danes se v bolj malo podjetjih ukvarjajo z novo pridobljenim kadrom. Rezultat kapitalizma, končen rezultat mora biti pa dobiček.

Ljudje so različni, vsak se po svoje odloča za življensko pot. Obstojajo kmetije, ki imajo kure, pujse par kravic, morda traktor namesto konja. Na parcelah pa travnik , malo pšenice, ječmena, krompitja, pese, repe, .... Obstojajo in živijo = "bolj bogo, gre pa le". Imaš pa kmetije z le dvema kulturama in le eno vrsto živali. " gre manj bogo". Enako je z kapitalisti. nekateri gledajo le na trenutni izkoristek sposobnosti obstoječega kadra. Nekateri pa vedo, če združijo kader in izmenjujejo izkušnje in znanje, bo um hitreje napredoval, produktivnost bo večja, dobiček bo večji.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 20.7.2023 8:41

Sicer že kar izven teme, ampak ko že omenjate probleme:
- v šolah imajo že zdaj premalo kadra, če poslušaš zadnje informacije manjka ogromno učiteljev. Potem pa se ti učitelju ukvarjajo z razvajenimi otroci in njihovimi starši namesto s šolo (kdo bi to hotel delat). Povprečna ocena v devetem razredu OŠ je več kot 4 - noro :) Šole tekmujejo med sabo za boljšo oceno, ker je to kriterij za vpis naprej.
- kadra na trgu ni in delodajalci lahko samo vzamejo kar je, tako da kvaliteta verjetno izostane
- zdaj pa uvažamo tujce, kar pa spet vsem ni prav... zaradi tega imamo tudi probleme s stanovanji, ki je danes za eno mlado družino postala misija nemogoče. Rodnost se manjša.

Zato pa se lomijo tribune :) Skratka čudno se vse skupaj odvija...
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.7.2023 9:22

fogl napisal/-a: Povprečna ocena v devetem razredu OŠ je več kot 4 - noro :) Šole tekmujejo med sabo za boljšo oceno, ker je to kriterij za vpis naprej..
Učiteljem je malo mar za nadalnji vpis, Za njih je važna povprečna ocena državnega preverjanja znanja - vliva na plače. To je tudi edini namen državnega preverjanja znanja (tudi matura). Kje bi lahko bil razlog za enak kriterij vpisa na tehniko, pravo, pedagogiko, ... Za vpis bi po moje lahko bil edini dober kriterij sprejemni izpit, prilagojen smeri predvidenega šolanja.
Šole so razvrednotili z določilom, da morajo napredovati praktično vsi šolajoči. Razlog je tudi denar = več učencev, več dohodka.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 27.9.2024 13:04

runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani