STROJNISTVO.com • Poglej temo - betonska strešna konstrukcija

betonska strešna konstrukcija

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

betonska strešna konstrukcija

OdgovorNapisal/-a mirator » 4.5.2025 13:14

Upam, da bo kdo na tem forumu to vedel.
Gre za streho na obali, ki je narejena z betonskimi legami in betonskimi zidaki kot polnila (v bistvu kot monta strop). Ne morem pa ugotoviti debeline strehe do korcev. Po izmerah mi pride 38 cm, pa me zanima, če je to možno?
Na podstrešju sem izmeril naklon strehe (20°), širino med kolenčnima zidoma (10 m), višino v slemenu (2,1 m). Zunanjo širino strehe pa je 13,6 m.
Iz teh podatkov sem izračunal, da je debelina strehe 38 cm, kar se mi zdi veliko.
Prosil bi tudi,če ima kdo profil takšne strehe, da bi ga priložil.
Hvala.

PS. A ja, gre za večstanovanjski, trietažni objekt zgrajen nekje v 80. letih, načrtov pa ni nobenih.
mirator
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: betonska strešna konstrukcija

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.5.2025 15:54

mirator napisal/-a: Gre za streho na obali, ki je narejena z betonskimi legami in betonskimi zidaki kot polnila (v bistvu kot monta strop). Ne morem pa ugotoviti debeline strehe do korcev. .... sem
izračunal, da je debelina strehe 38 cm, kar se mi zdi veliko.

Nekaj podobnega sem imel nekoč priložnost videti na krasu (sušenje pršuta pod tako streho) Sestava ostrešja: dvokapni poševni monta strop (zgoraj gladko zalit) in sidrani špirovci, pribite late in pribiti korci. velika možnost, da je res 38 cm.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mirator » 4.5.2025 20:48

Hvala za potrditev moje računske domneve. Moti me pa, da so betonski bloki na podstrešju vidni in da je maksimalna širina takšnega bloka 29 cm. Sedaj me ta razlika 10 cm bega. Skoraj ne verjamem, da je na strehi še 10 cm plast betona. Korci niso pribiti na letve, temveč položeni v malto.
Zato me tudi zanima profil takšne strehe.
mirator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2025 5:45

mirator napisal/-a: so betonski bloki na podstrešju vidni ... Zato me tudi zanima profil takšne strehe.

Kdorkoli lahko iz opisanega le ugiba možno strukturo tvoje strehe. Tak način gradnje bi pričakoval zadnjih 60 let, prav gotovo bi se lahko kdo spomni o strukturi takega ali podobnega ostrešja.
Kaj imenuješ ti "betonski blok" = kvader? Pričakoval bi "nosilec".
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost