STROJNISTVO.com • Poglej temo - menjava elementov škarij na podstrešju z novimi

menjava elementov škarij na podstrešju z novimi

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: menjava elementov škarij na podstrešju z novimi

OdgovorNapisal/-a jerebuca » 3.6.2025 19:23

V špirovce gre šrafciger morda 0,5cm. V nekatere sploh ne.
Je pa v eni legi ene 2cm globoko pojedel črv, ampak od strani. Razlog za preplah? Kot mi je bilo rečeno naj bi se sedaj ko je vse odprto tudi na novo impregniralo vse, da jeseni zajedalci ne bodo nazaj. Priporičate kakšen učinkovit strup? Lahko je zelo strupen, ker še nekah časa ne bo oseb na podstrešju.
Kaj pa za morebitne črve, ki so trenutno v lesu? Se jih da kako pregnati?

Obstaja kakšna metoda (ultrazvok ali kaj) da bi lahko les pregledal globinsko, če je kje morda kak del leg notri votel?
jerebuca
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a susa » 3.6.2025 21:13

koliko so trdni špirovci in ostali elementi ostrešja - z težko macolo vdari gor in ti bo takoj občutek pokazal ali je trden ali ne.
ojačaj tisti šperovec ki je slab lahko vsakega če se ti da, Na stran špirovca privi desko 5x14x cm z ene strani če pa je res zelo slab pa iz obeh strani.
Zščita lesa vsaj novih elementov silvanolin preprečuje napad čučelk.
Praviloma star les postane ne zanimiv za črve.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.6.2025 6:07

Sem poračunal potrebni špirovec za LJ, naklon 45°, razmak 100 cm, kritina 40 kg/m2, podpore na max horizontalno 220 cm. Potrebno vsaj 8 x 12 cm. Ojačitev na oslabljenem odseku vsaj obojestransko 4 x 12 cm
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.6.2025 7:30

Stare špirovce je pogojno smiselno premazovati z zaščitnimi sredstvi proti črvom, ker so le ti že notri.
Črvi živijo v plasti lesa z največ beljakovinami, to je zunanjost (zadnje zrasle letnice), zato je les od zunaj videti precej slabo, proti sredini je bolje.
Nov les, ki še ni napaden s črvi, se pa da ubraniti pred njimi s premazi, impragnacijo.
Če hočeš v starem lesu uničiti črve, se to dela v komorah (vakum/nadtlak izmenjajoče) in s sredstvi proti črvom, ali pa s segrevanjem lesa na 70°C. To v tem primeru ne pride v upoštev.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerebuca » 4.6.2025 7:46

susa napisal/-a:koliko so trdni špirovci in ostali elementi ostrešja - z težko macolo vdari gor in ti bo takoj občutek pokazal ali je trden ali ne.
ojačaj tisti šperovec ki je slab lahko vsakega če se ti da, Na stran špirovca privi desko 5x14x cm z ene strani če pa je res zelo slab pa iz obeh strani.
Zščita lesa vsaj novih elementov silvanolin preprečuje napad čučelk.
Praviloma star les postane ne zanimiv za črve.

Bom probal z macolo :) S trkanjem zvenijo zdravi.

Glede "desk" - tole pomeni 5cm debelo in 14cm visoko, torej po celi višini trama? Koliko dolge pa naj bodo deske? Jih je smiselno položiti na vmesno lego tudi? Ali samo spojim slab odsek + 1m extra za ziher?
Lahko pritrdim s samoreznimi vijaki ali rabim navojne palice?

Žerjavar napisal/-a:Sem poračunal potrebni špirovec za LJ, naklon 45°, razmak 100 cm, kritina 40 kg/m2, podpore na max horizontalno 220 cm. Potrebno vsaj 8 x 12 cm. Ojačitev na oslabljenem odseku vsaj obojestransko 4 x 12 cm

Hvala za tole! Bi samo dodal, da so razmiki med špirovci pri nas 90cm.

Kaj pa pomeni "podpore na max horizontalno 220 cm"? A da bi morala biti sredinska lega podprta na vsakih 220cm? Ker mi imamo na 4m podporo lege.

fikus_ napisal/-a:Stare špirovce je pogojno smiselno premazovati z zaščitnimi sredstvi proti črvom, ker so le ti že notri.
Črvi živijo v plasti lesa z največ beljakovinami, to je zunanjost (zadnje zrasle letnice), zato je les od zunaj videti precej slabo, proti sredini je bolje.
Nov les, ki še ni napaden s črvi, se pa da ubraniti pred njimi s premazi, impragnacijo.
Če hočeš v starem lesu uničiti črve, se to dela v komorah (vakum/nadtlak izmenjajoče) in s sredstvi proti črvom, ali pa s segrevanjem lesa na 70°C. To v tem primeru ne pride v upoštev.

Se pravi glede na to da je ostrešje staro vsaj 40 let bi lahko rekli, da kar je bilo za pojesti so pojedli?
Segrevali ostrešja ne bomo, podtlak/vakum pa tudi ne pride v poštev, ker ne vem kako bi fizično zatesnil podstrešje. So taki posegi dragi?

Kaj pa tisto glede ultrazvoka, da bi se vsaj lege pogledale na kritičnih mestih, če so slučajno votle / votlejše, kot bi morale biti?
Ali spet preveč kompliciram?

hvala vsem še enkrat, zelo koristna debata in veliko se učim zraven !!
jerebuca
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.6.2025 8:31

jerebuca napisal/-a: so razmiki med špirovci pri nas 90cm.
Kaj pa pomeni "podpore na max horizontalno 220 cm"?

To je ugodneje kot 100 cm. Razmak je razdalja med sredinama sosednjih nosilcev.
Sem le ponovil znani (približni) podatek: med kapno in vmesmo lego je 180 cm, med vmesno lego in nasprotnim špirovcem (sleme) je 220 cm.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.6.2025 10:03

jerebuca napisal/-a:Se pravi glede na to da je ostrešje staro vsaj 40 let bi lahko rekli, da kar je bilo za pojesti so pojedli?
Segrevali ostrešja ne bomo, podtlak/vakum pa tudi ne pride v poštev, ker ne vem kako bi fizično zatesnil podstrešje. So taki posegi dragi?

Kaj pa tisto glede ultrazvoka, da bi se vsaj lege pogledale na kritičnih mestih, če so slučajno votle / votlejše, kot bi morale biti?
Ali spet preveč kompliciram?

Z macolo boš lahko precej dobro preveril stanje lesa. Če poznaš kakšnega starega mojstra, naj ti pomaga.
Glede uničevanja črvov, možno je s folijo zapreti podstrešje in zapliniti za kakšen dan ali dva, še vedno pa ni 100% . Ne poznam pa koga, ki bi to izvajal.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerebuca » 4.6.2025 10:42

Z macolo udarim špirovce od strani ali od spodaj? Ali oboje? Če se zlomi vemo kje smo, kaj pa če se ne? Je to to? :)
jerebuca
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a susa » 4.6.2025 22:41

pisal si da je hiša grajena 1938, sedaj pa pišeš da je rušt star 40 let. Vrejetno je star kot hiša.
Udarš kjer koli in če je res gniv boš takoj videl. Če pa je samo malo okrog črviv pa je nasredini še trden se ni za bati.
Sem menjal cegle in opaž na kozolcu in prvi špirovec na katerega sem pribil opaž je bil črviv da se je v stran vsilalo. ko pa sem hotel zabit žebel notr pa se mi je skrivil.
Raradi črvov se še ni veliko streh podrlo.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerebuca » 5.6.2025 8:42

Hiša je iz leta 1938, rušt pa verjetno ne. To so samo moje nestrokovne ocene.
Predvsem me bega, ker so škarje bile naknadno gor dane, takrat se je zagotovo kaj rušt menjalo tudi. Zakaj bi bil sicer les drugega tipa (smreka, macesen, en tesan, en rezan). Morda so pa škarje bile stare, pa so gor stare nabili, ko so streho menjali in je rušt nov(ejši).
Hiša ima precej neznano preteklost, bivši lastnik pa tudi ni vedel veliko o njej, ali pa se je malo nevednega delal, ker se mu ni ljubilo s tem ukvarjat. Je bil pa tudi on drugi lastnik, jaz sem sedaj tretji.

Hvala vsem za sodelovanje v tej temi, v kratkem bom prenavljal, pa javim kaj sem se na koncu odločil.

Trenutno so 3 opcije:
1. pustimo kot je kar se tiče rušta, dodamo izolacijo, parno zaporo in pogipsamo. Strop bo raven, zgrajen na obstoječih škarjah. Kot je bilo v štartu.

2. menjamo škarje na vrh lege, dodamo izolacijo, parno zaporo, gips in raven strop na višjem nivoju.

3. odstranimo škarje, izolacija+parna+gips do vrha.

Samo še tole bonus vprašanje.
Če grem z opcijo 1 ali 2 - kako izvedem dostop do pohodne galerije? Torej kako na stropnih vratih izvedem izolacijo in parno zaporo? Ker tam bo moralo biti vse skupaj seveda prekinjeno na neki točki?

hvala !!
jerebuca
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.6.2025 8:53

jerebuca napisal/-a: kako izvedem dostop do pohodne galerije? Torej kako na stropnih vratih izvedem izolacijo in parno zaporo?

Kupiš podstrešno lestev z toplotno izolacijo. Ali pa tako s spodnjim on zgornjim poklopom, ter gornji pokrov izoliraš in vstaviš parno zaporo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerebuca » 5.6.2025 12:13

Danes sem probal malo pobezat te "škarje" in se gibajo.
A jaz prav razmišljam tule - če bi bile pod silo (natezno, strižno...) bi bile škarje negibne ob potisku?
Po moji logiki bi moralo biti tako, razen, če je ta sila res mala? Ampak potem tako ali tako nimajo velikega efekta.
jerebuca
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jerebuca » 11.11.2025 9:15

Samo za update - in če bi komu še prišlo prav, da javim končni rezultat posega.
Hiša še stoji, škarje smo menjali z novimi, 2x 6x16cm na vsaki drugi par špirovcev vzdolž ostrešja.
Med menjavo ni bilo težav, menjalo se je en niz škarji naenkrat in nadomestilo z novimi.
Uporabili smo KVH strojno sušen les dimenzij 6cm širina x 16cm višina, dolžine 3m.
Škarje pritrjene na špirovec z M12 najvojnimi palicami (brez bulldoga).

Slika

Če kdo še rabi kakšne informacije lahko vpraša, bom pomagal.
jerebuca
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a susa » 11.11.2025 20:59

Super tko se dela.
če maš namen naredit strop bi blo bolje, da bi dal te klešče na vsak špirovec.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.11.2025 12:47

Za stop pač še doda manjkajoče 6x16 , da držijo strop, če bo delal strop.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov