epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-




susa napisal/-a:koliko so trdni špirovci in ostali elementi ostrešja - z težko macolo vdari gor in ti bo takoj občutek pokazal ali je trden ali ne.
ojačaj tisti šperovec ki je slab lahko vsakega če se ti da, Na stran špirovca privi desko 5x14x cm z ene strani če pa je res zelo slab pa iz obeh strani.
Zščita lesa vsaj novih elementov silvanolin preprečuje napad čučelk.
Praviloma star les postane ne zanimiv za črve.
Žerjavar napisal/-a:Sem poračunal potrebni špirovec za LJ, naklon 45°, razmak 100 cm, kritina 40 kg/m2, podpore na max horizontalno 220 cm. Potrebno vsaj 8 x 12 cm. Ojačitev na oslabljenem odseku vsaj obojestransko 4 x 12 cm
fikus_ napisal/-a:Stare špirovce je pogojno smiselno premazovati z zaščitnimi sredstvi proti črvom, ker so le ti že notri.
Črvi živijo v plasti lesa z največ beljakovinami, to je zunanjost (zadnje zrasle letnice), zato je les od zunaj videti precej slabo, proti sredini je bolje.
Nov les, ki še ni napaden s črvi, se pa da ubraniti pred njimi s premazi, impragnacijo.
Če hočeš v starem lesu uničiti črve, se to dela v komorah (vakum/nadtlak izmenjajoče) in s sredstvi proti črvom, ali pa s segrevanjem lesa na 70°C. To v tem primeru ne pride v upoštev.

jerebuca napisal/-a: so razmiki med špirovci pri nas 90cm.
Kaj pa pomeni "podpore na max horizontalno 220 cm"?

jerebuca napisal/-a:Se pravi glede na to da je ostrešje staro vsaj 40 let bi lahko rekli, da kar je bilo za pojesti so pojedli?
Segrevali ostrešja ne bomo, podtlak/vakum pa tudi ne pride v poštev, ker ne vem kako bi fizično zatesnil podstrešje. So taki posegi dragi?
Kaj pa tisto glede ultrazvoka, da bi se vsaj lege pogledale na kritičnih mestih, če so slučajno votle / votlejše, kot bi morale biti?
Ali spet preveč kompliciram?




jerebuca napisal/-a: kako izvedem dostop do pohodne galerije? Torej kako na stropnih vratih izvedem izolacijo in parno zaporo?






Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov