STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dvižno škarjasto dvigalo

Dvižno škarjasto dvigalo

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Dvižno škarjasto dvigalo

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.3.2026 11:01

Mislim da pretiravate. To je forum in torej dobronamerna debata. To ni končni projekt!
Če mislite, da so vaši zapisi (in moji tudi) torej obvezujoči, je treba forum nemudoma zapreti! Gre za isto, kot da bi debatirali v gostilni, kjer Francelj reče, da bo treba jutri posejati runkelj, potem ga je pa suša požrla - KRIV je Francelj!

Se ne strinjam. Forum je debata in nič več kot debata. Kdor se je hoče udeležiti, naj se jo. Kdor noče - je pač tiho. Ko bo možakar šel postavljat nadstrešek TOČNO po navodilih Žerjavarja in bo potem nastala neka krasta na barvi stebra ... bo Žerjavar kriv?

Bedarija in nonsens. Forum je debata in izmenjava mnenj. Nič več.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 3.3.2026 11:52

Naj pomagam avtorju te debate. Za 16€ lahko dobite načrte za izdelavo domačega dvigala kot ga vi potrebujete: https://www.wesleytreat.com/shop/p/lift-plans
Link do posnetka avtorja teh načrtov: https://www.youtube.com/watch?v=-RYgdK5JlcY&t=3s
In pa še posnetek nekoga, ki je uporabil te načrte in malo predelal zadevo: https://www.youtube.com/watch?v=AFjUhbo4mpk
Mere so v colah ampak to ni problem za mojstre.
Kot namig svetujem da vertikalno konstrukcijo oblikujete kot lojtro v primeru, da vitla ne bi delovala in imate tako dostop v klet oziroma iz kleti.
Če kaj pomaga.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 3.3.2026 13:08

:D Ne bo šlo, tole je princip 'viličar', enostaven, zlahka se naredi varovanje... Ampak on hoče dvižno mizo na škarje, pa amen! :D
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 3.3.2026 13:22

Še enkrat preberi njegove odgovore.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.3.2026 8:26

" Forum je debata in izmenjava mnenj."

Se strinjam. In tisti, ki bo mnenja/ideje uporabil, mora poznati zadeve, da ve zakaj je uporabil. Če pa hoče načrte, skice,.... je pa čisto drugo. Tedaj avtor načrtov in skic prevzame odgovornost za tisto, kar da od sebe. Da pa narediš dobro zasnovo in načrte, je pa potrebno najprej izdelat zahtevnik, preračunat, narisat,... to pa je za škarjasto mizo preveč časa, da bi to naredil za hvala lepa. Avtor teme pa tudi ni pokazal iniciative, da bi sam računal, tukaj bi mu pa pomagali.
Avtor te teme pa je prekratek, da bi razumel, kaj vse potegne za sabo njegova ideja, zato si preveč na lahko predstavlja, kako enostavno bo narediti.
Saj jaz tudi varim in sem že marsikaj zavaril, celo varilne protokole sem pisal, ampak dvomim, da bi naredil certifikat za varilca.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pivolcan » 4.3.2026 19:47

Slavcr napisal/-a::D Ne bo šlo, tole je princip 'viličar', enostaven, zlahka se naredi varovanje... Ampak on hoče dvižno mizo na škarje, pa amen! :D

Oprostite nisem še zapičil v škarjasta dvigalo in da od tega nebi odstopil. To je bila začetna zamisel,ki se mi je zdela bolj varna. Mislim da je odlična rešitev viličarsko dvigalo, in verjetno lažja izvedba.
pivolcan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pivolcan » 4.3.2026 19:55

Naj dodam. Precej me bega uporaba jeklenice, zato je bila začetna zamisel škarje in vreteno ali hidravlika.
pivolcan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.3.2026 4:29

Tole z varovanji je kar hudič. Ogromno scenarijev za nesrečo. Tudi jaz mislim, da je dvižni mehanizem z galovo verigo boljši. Bolj trpežen, enostaven za izvedbo, robusten (prenese tudi neko zanemarjanje med uporabo), če gledamo primerjavo z vrvjo ali hidravliko.

Varovanja pa ostajajo. Marsikaj je treba preprečiti že v osnovi. Nihče ne bi rad prebral v črnih kronikah, da so po dveh letih našli nekoga zaveznjenega v kleti, ker je nekoč vmes fid stikalo v glavni elektroomarici izklopilo elektriko, zasilnega izhoda pa ni bilo. Ali da je nekomu odščipnilo nogo ker jo je imel malce preveč izven ploščadi ... :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.3.2026 6:35

Demz napisal/-a: je dvižni mehanizem z galovo verigo boljši ... če gledamo primerjavo z vrvjo ali hidravliko.

Vsak način zahteva varovanje, da se prepreči morebitni padec kabine. Glede na vrv in verigo bi rekel le, da je vprašanje predvidene in upoštevanje življenske dobe (število velikih obremenitev in pregibov preko vrvenice / verižnika. Pri obeh lahko pride do rušitve. Eno od varovanj za obe pa je izenačenje obremenitve dveh ločenih nosilnih elementov (vaga in zaznava prevelike razlike) ter izklop dvižnega pogona (kabina obstane, včasih samo viseč na eni vrvi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.3.2026 16:20

Ja. Pa mislil sem še omeniti, da je galova veriga primerna za kratke proge, ker ima precejšnjo lastno težo. Jaz sem nekoč izvedel verigo dvižnih vrat, mislim da jih je bilo 7, v višino 6 m. Galova veriga 1/2". Zaradi lastne teže me je kar malce skrbelo, toda zadeva obratuje ... bo kmalu 20 let. Ampak po občutku mislim, da bo to na maksimumu. Za kaj več so pa vrvi. Tu je pa, po mojem mnenju, zadeva malce težje obvladljiva.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 5.3.2026 18:45

Zakaj so vrvi težje obvladljive?
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.3.2026 5:52

Sistem veriga - verižnik je mnogo stabilnejši kot sistem vrv - vrvenica. Verigo lahko vlečeš tudi po blatu in bo v verižniku bp delovala. Sistem je bolje voden. Za razliko imaš pri vrveh obvezno čisto okolje in pogostejše nadzore. Noben problem pri javnih uporabah, kjer imaš vzpostavljene nadzorne in servisne protokole. Pri individualni uporabi je pa tu velik problem. Zadeva bo slej ko prej zanemarjena. Lahko napišeš ne vem kakšna navodila za uporabo in vzdrževanje - že čez 5 let nihče niti vedel ne bo več, kje so tiste čitabule :-? .

Zato mislim, da je sistem galova veriga - verižnik bolj robusten in lažje obvladljiv. Seveda tudi ta ni nedolžen .. ampak vseeno.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.3.2026 10:59

V obeh primerih moraš kontrolirati obrabo, poškodbe.
Pri jekleni vrvi je za dvigala predpisano, koliko žičk na neki dolžini je lahko pretrganih, za verige se pa meri obraba, koliko je dolžina čez. npr 10 členov daljša zaradi obrabe.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.3.2026 11:43

Na Portugalskem je lani v Lizboni tista vzpenjača šla po hribu dol ravno zaradi utrgane zajle in neprisotnosti zasilne zavore, kakor vem.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.3.2026 11:44

Zanimivo ne :) , kolikor je galova veriga trapasto narejena, je pa trpežna. Prav narejena je za grobo okolje. Če jo vlečeš skozi blato in razno umazanijo, ji to postane v bistvu mazivo :D . Tega si z zajlo nikakor ne moreš privoščiti.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost