STROJNISTVO.com • Poglej temo - Snezni plug

Snezni plug

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Snezni plug

OdgovorNapisal/-a EICHER » 8.1.2006 18:26

Torej,naredil bi si snezni plug za traktor Eicher 11 km,montiral bi ga spredaj,kar se tice montaze,imam ze vse nacrtovano,problem bo pa drugje;traktor nima hidravlike :cry: ima pa kardan...Vem,da bi lahk dobil oljno crpalko,ki se montira na kardan,vse komande in en cilinder(btw,ce kdo ve,kje to dobit,lahko rabljeno,se priporocam),ampak zanima me,ce obstaja se kaksna druga varijanta za dvig pluga??Ta slika prikazuje,kako bi naj izgledalo vse to spredaj(no,ne cisto tako)ampak mene bolj zanima,kaj bi lahko dal tam namesto cilindra?
Slika
EICHER
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 8.1.2006 18:32

Mislim, da je hidravlika še zmeraj najboljša rešitev. Pumpe in komandni ventili niso ravno poceni, sem pa pred kratkim videl na BOLHA.COM rabljene stvari (pumpe in cilindre),razmeroma poceni (če so dobre), ki bi ti prišle prav.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a EICHER » 8.1.2006 18:36

magnum357 napisal/-a:Mislim, da je hidravlika še zmeraj najboljša rešitev. Pumpe in komandni ventili niso ravno poceni, sem pa pred kratkim videl na BOLHA.COM rabljene stvari (pumpe in cilindre),razmeroma poceni (če so dobre), ki bi ti prišle prav.

V bistvu to ni tak drago,crpalka na krdan(rabljena) je okoli 30.000-50.000 sit,komande nekje 20.000 sit,za cilinder pa imam veze v eni tovarni,ce bi bilo treba ravno novega dobit :lol: Za dvig sem razmisljal tudi o 12V vitli,ki bi jo bilo treba pritrditi na primerno mesto.Hidravlike pa zal nimam,bi jo pa dal gor,ker ima traktor ze vse pripravljeno za to..
EICHER
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 8.1.2006 18:50

No saj s hidravliko sem mislil sistem hidravljična črpalka-hidravljični cilinder. Vitel je uporaben, pred davnimi leti sem bil v Rusiji in tam so vsa avtodvigala delovala na vitle, škripce, jeklene vrvi, kot da hidravljičnih cilindrov sploh ne bi poznali. Elegantnejša rešitev so cilindri, bo pa tudi 12V vitel
opravil nalogo, s tem da je s cilindrom možno plug blokirati v vseh položajih, če je pa na vitlu, pa na neravnem terenu skače gor-dol in obremenjuje pletenico.
Sicer pa bo delovalo.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luzer » 8.1.2006 19:05

Plug lahko dviguješ tudi s pomočjo škripcev in jeklene vrvi, z zadnjo delovno hidravliko. Rajši preštudiraj vpetje pluga in varovanje pri naletu na kakšen jašek ali podobne ovire. Če boš plug previsoko vpel boš imel težave, ker ti bo plug na vsaki slučajni oviri vleklo navzdol, namesto da ga dvigne in sam odskoči od fiksne ovire.
luzer
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a EICHER » 8.1.2006 19:06

To je res,da pri vitlu ni druge moznosti,kot da je plug prosto na tleh,ampak imam vecimoma raven teren,asfalt... :D :lol:
EICHER
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a EICHER » 8.1.2006 19:08

luzer napisal/-a:Plug lahko dviguješ tudi s pomočjo škripcev in jeklene vrvi, z zadnjo delovno hidravliko. Rajši preštudiraj vpetje pluga in varovanje pri naletu na kakšen jašek ali podobne ovire. Če boš plug previsoko vpel boš imel težave, ker ti bo plug na vsaki slučajni oviri vleklo navzdol, namesto da ga dvigne in sam odskoči od fiksne ovire.

No,saj pravim,kar se tice pluga samega,je ze pripravljen nacrt,to ni problema,bolj me skrbi dvig in spust.... :-?
EICHER
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magic » 8.1.2006 21:03

mislim da z tem traktorjem ne boš imel uspeha pri pluženju z desko je namreč prelahek in prešibek motor
pišem iz lastnih izkušenj ker sem sam probal na stayerju 18km pa ni bilo uspeha čeprav je bil plug širok samo 1.4 m
:roll: :roll: :roll:
diamonds are forever

http://magic1ce.myminicity.com/
magic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a EICHER » 9.1.2006 7:55

magic napisal/-a:mislim da z tem traktorjem ne boš imel uspeha pri pluženju z desko je namreč prelahek in prešibek motor
pišem iz lastnih izkušenj ker sem sam probal na stayerju 18km pa ni bilo uspeha čeprav je bil plug širok samo 1.4 m
:roll: :roll: :roll:

Mislim,da bi slo,ker sem naredil"simulacijo" z leseno paleto,ki sem jo pritrdil spredaj,pa je brez tezav tiscal do 20 cm snega pred sabo.....Ok,naj se povem,da je moje dvorisce veliko nekje 10x20 m,tako da ni nevem kako dalec snega za tiscat....V bistvu bi ga dal spredaj samo zaradi hitrosti,ce bi se pa res pojavile tezave,ga se zmeraj lahko dam zadaj :lol:
EICHER
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 9.1.2006 8:12

Res da je 11 KM malo, vendar če je traktor dovolj težek bo šlo, sicer bolj počasi. Plug ne sme biti preveč širok! Dvigovanje je lahko preko jeklene vrvi in škripcev in zadnje hidravlike (enostavno in poceni). Obvezno mora plug v spodnjem položaju pri pluženju "plavati", imeti možnost vertikalnega nihanja! Kot nagiba naj bo pribl. 30°.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a EICHER » 9.1.2006 8:18

fikus_ napisal/-a:Res da je 11 KM malo, vendar če je traktor dovolj težek bo šlo, sicer bolj počasi. Plug ne sme biti preveč širok! Dvigovanje je lahko preko jeklene vrvi in škripcev in zadnje hidravlike (enostavno in poceni). Obvezno mora plug v spodnjem položaju pri pluženju "plavati", imeti možnost vertikalnega nihanja! Kot nagiba naj bo pribl. 30°.

LP

Saj za pluzenje ne rabis velike hitrosti,mislim,da bi,tako na oko,slo brez problema z 3 prestavo.....
EICHER
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Janez N. » 12.1.2006 23:33

Snezne pluge konstrukcira in izdeluje podjetje Son d.o.o., za instalacijo in izdelavo hidravlike pa skrbi podjetje Hidex d.o.o. Preverjenu deluje!
Janez N.
Pripravnik
Pripravnik

Janezu N.

OdgovorNapisal/-a luzer » 13.1.2006 6:40

Na tem forumu se pogovarjamo in izmenjujemo izkušnje in nasvete o marsičem, tudi naslove.
Če je firma hidex tako zastopana in poceni v hidravliki, bi bilo dobro, da objavi na tej strani oglas, da ne bo treba tebi v vsaki temi, ki diši po hidravličnem olju pisat njihove spletne strani.
Mogoče bi pa Admin lahko tudi kaj napisal.
Konkretno pa se v tej temi pogovarjamo o rešitvi kako dvigniti čelni snežni plug čim enostavneje, ne pa kje se kaj kupi že izdelano, je pa res da so naslovi dobrodošli.
LP
Pa brez zamere!
luzer
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 13.1.2006 13:28

Kolikor jaz poznam traktor ajher, ta res nima posebej ventila za kiper oz.hidravlične cilindre, ima pa zadnjo t.i.delovno hidravliko, ki ima tudi cilinder, samo da je ta skrit v ohišju diferenciala oz.pod sedežem. Po moje bi se dalo nardit tko, da med cev, ki je med ventilom in črpalko spojiš poseben ventil, najbolš z dvema ročkama(blok z dvema ventiloma), od katerih mora biti eden s plavajočim položajem. Za plug obvezno rabiš plavajoči položaj, da se plug ne zadira v tla. Drugi ventil imaš za levo-desno,ali karkoli drugega rabiš.Tak blok ventil stane cca 30Ksit, pa še nekaj za cevi, kar ni pretirano, priključke pa lahk porabiš potem za karkoli drugega. Sam pazi, da kupiš tak blok ventil, čez katerega olje prosto cirkulira naprej do delovne hidravlike, kadar nimaš pritisnjenega nobenega ventila. Ponavad so na traktorjih vsi snežni plugi tko montiran, ker ima malokateri traktor dost priključkov za vse.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 13.1.2006 13:33

Na starga ajherja SON-ov plug montirat :lol: Tak plug je vreden glih za deset takih traktorjev, s tem da je težji od ajherja, pa pol ne vem kdo bi koga nesel?
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov