Zgornji članek pove marsikaj:
- od ideje do dejanja je prteklo le nekaj tednov
- brez velikih finančnih vložkov
- delujoč prototip je bil odgovor za mnoge izboljšave
- Citat s članka:
" But his prime focus is proving his six-stroke engine is as revolutionary as he believes it is. “I’ve been trying to find something wrong with the whole basic idea for almost a year,” he says, “but I think we’re going to have a very marketable item."
- glavni namen dela na projektu je nekaj zaslužiti
In še ena zadeva:
za zelo malo denarja se da izdelati funkcionalen prototip, če je človek le pripravljen malo pomigati.
(sam sem iz nič naredil CNC frezalni stroj in me je koštalo 100.000 sit in veliko dela - imam delujoč prototip!)
Da se to da narediti za malo denarja je dokazal tudi Bruce Crower.
Komponente sodeč po slikah niso tako zakomplicirane, da se jih ne bi dalo narediti v malo bolj opremljeni domači garaži... Tako da je do delujočega prototipa (z nekaj kostrukcijkimi prilagoditvami za lažjo izdelavo) treba samo par mesecev trdega dela in kakih 300 kg kovin (jekla, alu, mesing, bron, keramika) kar pri cenah cca 3€/kg pomeni, da se surovce da kupiti za 900€, še dvakrat toliko za standardne komponente in par prijaznih ljudi, ki bi pomagali pri kakih specialnih obdelavah (koordinatno brušenje, žična erozija....)
Skratka nekaj tisoč evrov je vrh kape za prototip.
Razen, če zastaviš po "akademsko" - najnovejše metode hitrega prototipiranja itd. najbolše tehnologije obdelav.... Potem lahko prejšnjo cifro z lahkoto množiš z 20!
Sicer pa sem (če se prav spomnim) motor videl že v živo, a ni deloval. Videl sem tudi lesen model zobniškega mehanizma....
Od takrat je že 12 let, ko sem bil še študent na FS.... In od takrat nič novege kot vidim po branju foruma.
Pridružujem se rokavici...
Pa LP