Manjša klet za ozimnico
Moderator: -M-
Re: Manjša klet za ozimnico
Žerjavar napisal/-a:CiciMultipraktik napisal/-a:Ja mislim da je to to, edino skupna višina ne sme biti višja od 3m, tam pa vidim 330 cm,
A tiste roke tam pri špirovcih so potrebne zaradi tega, ker je stropnik na večji višini?
Da še omenim, da sem dobil še enega mojstra, ki mi bo pomagal vsaj pri konstrukciji![]()
Za skupno višino le misliš, ali imaš za omejitev neke razloge? Do sedaj sem te razumel, da želiš znotraj čim večjo svetlo višino, si pa še omejen z nagibom strehe, za tegolo smatram, da je vsaj 15°.
Roke med stebri in špirovci so potrebne zaradi stabilnosti ute, da se stebri ob vetru ne nagnejo. Če ti uspe dobiti smrekove elektrode pa špirovce dobro prišvasaj na stebre in roke niso potrebne.![]()
Položaj stropnika je omejen s togostjo špirovca, ki je sigurno premajhna za uporabo brez zatege ali nameščene visoko pod sleme.
Ali je tvoj mojster dovolj izkušen, da bo brez problema spreminjal dimenzije elementov in spojev*
Omejitev glede visine je odmik od sosedove meje, ki bo 1,5m. V tem primeru ne sme biti zunanja visina ute vecja od 3m. Saj omenjal sem da bi bilo notri, ce je mozno cim visje do strehe da je prosto. Ce to ni mozno so lahko stropniki na visini kot bo stik med špirovci in stebrom. Omenil sem, da je največja zunanja višina ute 3m (merjeno pri slemena), nad stenami pa je zunanja višina 2,4m, potem pa je še 20 cm kapa, ki pa je še malo nižje, tako da je potem naklon okrog 26 stopinj (tegola ali plocevina).
Ha, ha dobra fora, smrekove elektrode
Mojster, ki mi bo pomagal pri montazi ute je prej delal ute in nadstreske kar nekaj let. Ne razumem sedaj, zakaj bi on spreminjal dimenzije elementov? Jaz se vedno ciljam na uporabo lesa, ki ga imam na voljo, npr. 140x140 za 10x stebrov, 150x110 za špirovce, roke 100x120, ...
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

OK.
Naj še dodam:
- Lega za podporo prvega špirovca (skica Uta 7) 10 x (višina) 7 cm. vijačena na špirovce z po 2 kom lesni vijak 7 mm x 160 mm. Je podaljšek vzdolžne povezave špirovcev.
-Zatega pod špirovci 3 x 8 cm po 2 kom. Pritrditev na špirovce po 2 kom vijak M12 X 180 mm, navoj le na koncu. vso steblo premera 12 mm Vijak odmaknjen od roba (prečno na vlakna )4 cm, vzdolž vlaken 6 cm
- Diagonala pod špirovci, 5 x 8 cm, vijačena na špirovcev lesni bijak 7 x 120 mm po 2 kom.
- stebri 10 kom, 10 x 12 cm, na temeljni zid pritrjen z 2 kom jekleni kotnik, 8 kom lesni vijak 6 x 50 mm in 2 kom jekleno sidro za v neton M 10. Roka do špirovca 2 kom 3 x 8 cm, Pritrditev na vsakem koncu 2 kom vijak M12 x 180 mm. Pritrditev na špirovec z obojestransko pločevino 1,5 mm in po 4 x 12 kom žebljev 3,1 x 50 mm. Enako vrh špirovcev z 4x 8 kom žebelj, razmak vzdolž 4,5 x prečno 2,5 cm Glej skico Uta 8.
- Vetrno povezje med dvema stebroma (vzhodna in zahodna stena) na zunanji strani stebra 5 x 8 cm. Konca pritrjena na steber s po 2 kom lesni vijak 7 x 120 mm
Naj še dodam:
- Lega za podporo prvega špirovca (skica Uta 7) 10 x (višina) 7 cm. vijačena na špirovce z po 2 kom lesni vijak 7 mm x 160 mm. Je podaljšek vzdolžne povezave špirovcev.
-Zatega pod špirovci 3 x 8 cm po 2 kom. Pritrditev na špirovce po 2 kom vijak M12 X 180 mm, navoj le na koncu. vso steblo premera 12 mm Vijak odmaknjen od roba (prečno na vlakna )4 cm, vzdolž vlaken 6 cm
- Diagonala pod špirovci, 5 x 8 cm, vijačena na špirovcev lesni bijak 7 x 120 mm po 2 kom.
- stebri 10 kom, 10 x 12 cm, na temeljni zid pritrjen z 2 kom jekleni kotnik, 8 kom lesni vijak 6 x 50 mm in 2 kom jekleno sidro za v neton M 10. Roka do špirovca 2 kom 3 x 8 cm, Pritrditev na vsakem koncu 2 kom vijak M12 x 180 mm. Pritrditev na špirovec z obojestransko pločevino 1,5 mm in po 4 x 12 kom žebljev 3,1 x 50 mm. Enako vrh špirovcev z 4x 8 kom žebelj, razmak vzdolž 4,5 x prečno 2,5 cm Glej skico Uta 8.
- Vetrno povezje med dvema stebroma (vzhodna in zahodna stena) na zunanji strani stebra 5 x 8 cm. Konca pritrjena na steber s po 2 kom lesni vijak 7 x 120 mm
- Priponke
-
- Uta 8.jpg (23.04 KiB) Videno 205454 krat
-
- Uta 7.jpg (15.34 KiB) Videno 205454 krat
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:OK.
Naj še dodam:
To je narisano fenomenalno in profesionalno, kateri program to uporabljate? Iskrena hvala za ta trud, vam je to moralo vzeti kar nekaj časa, res vsaka vam cas za ves trud, zivce in cas okrog te ute.
Na sliki tam edino ne vidim razmaka med špirovci.
Aha, lega torej je. Zdaj vidim da predlagate svoje dimenzije, ker pa imam jaz na voljo drugačne dimenzije bo po moje potem vse le mocnejse. Vem da sva to debato ze imela par odgovorov nazaj
S spodnje strani bom tako podeskal špirovce z ladijskim podom, ker bom dal notri še izolacijo. Za jekleno sidro za M10 vidim dolžino 90 mm, je to ok ali rabim daljšo?
Bom malo pretuhtal vse te omenjene stvari z vasi strani in se dobim se s sorodnikom glede zeleza pa javim moznosti.
Mogoce neumno vprasanje, a koliko je spoja izveden z vijakom mocnejsi od spoja z zebljem?
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

CiciMultipraktik napisal/-a: Na sliki tam edino ne vidim razmaka med špirovci. ...Aha, lega torej je. ... Zdaj vidim da predlagate svoje dimenzije, ... Za jekleno sidro za M10 vidim dolžino 90 mm, je to ok ...
Mogoce neumno vprasanje, a koliko je spoja izveden z vijakom mocnejsi od spoja z zebljem?
Razmak špirovcev? znan je položaj vogalnih stebrov in število stebrov. Je težko izračunati razmak?
Lega? Lahko jo tako imenuješ, dejansko bi ji bolj pripadalo ime konzola za podprtje krajnega špirovca brez stebra. Dolžina manj kot 2 m.
Moje dimenzije. Ja sem povedal minimalne potrebne dimenzije in za njih tudi določil možna spajanja. Ne rabim razmišljati o možnosti kombinacij iz razpoložljivega lesa.
Jekleno sidro bo povsem zadoščalo, saj bo vsa globina izvrtine v betonski venec temeljnega zidu.
Žeblji ali lesni vijaki? to sta dva različna namena. Žeblji so primerni le za čisto strižno obremenitev (sila pravokotno na smer žeblja). Za lesne vijake pa ni problem določiti silo izvleka, je primeren ne glede na smer sile. Je le pozitivno, če na spoj z žeblji vstaviš vsaj po dva vijaka namesto žebljev.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Razmak špirovcev? znan je položaj vogalnih stebrov in število stebrov. Je težko izračunati razmak?
Ne, se strinjam, osnovna matematika. Hvala za zdaj za ves vas trud, bom sel zdaj v pripravo, dostavo materijala.
Ne, se strinjam, osnovna matematika. Hvala za zdaj za ves vas trud, bom sel zdaj v pripravo, dostavo materijala.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Opažam, da vas večina raje gleda 3D model kot tehnično risbo. Pa prikažem podobno leseno nosilno konstrukcijo nadstreška za 2 avta.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Opažam, da vas večina raje gleda 3D model kot tehnično risbo. Pa prikažem podobno leseno nosilno konstrukcijo nadstreška za 2 avta.
To izgleda fantastično. A ste vi sestavili skupaj - pravi modelar
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Žerjavar, koliko imaš tu razpona oz. svetle mere med stebri?
- grega09
- Strokovnjak

grega09 napisal/-a: koliko imaš tu razpona oz. svetle mere med stebri?
Za dva avta računam z 6 m svetle širine. Gre pa tudi 9 m (3 avti)po isten principu, le da je treba zatego pod špirovci sestaviti po dolžini iz dveh kosov, ker je težko dobiti žaganec preko 8 m dolžine.
Tudi ne vidim problema narediti tri stene in ustrezna vrata.
- Žerjavar
- Strokovnjak

A ni 6 m malo premalo pri dveh avtih za "na komot" odpreti vrata pri današnjih dimenzijah avtomobilov? Še posebej, ker imaš na strani vse zaprto s stebri.
Meni je zaradi funkcionalnosti bolj všeč izvedba s stebri samo na prvem in zadnjem portalu. Potegne pa to za sabo močnejše kapne lege. Verjetno še kaj drugega, ker opazujem samo "na daleč".
Meni je zaradi funkcionalnosti bolj všeč izvedba s stebri samo na prvem in zadnjem portalu. Potegne pa to za sabo močnejše kapne lege. Verjetno še kaj drugega, ker opazujem samo "na daleč".
- grega09
- Strokovnjak

grega09 napisal/-a:A ni 6 m malo premalo pri dveh avtih za "na komot" odpreti vrata pri današnjih dimenzijah avtomobilov? ... Meni je zaradi funkcionalnosti bolj všeč izvedba s stebri samo na prvem in zadnjem portalu. Potegne pa to za sabo močnejše kapne lege. Verjetno še kaj drugega, ker opazujem samo "na daleč".
Mislim, da pri nas za take nadstreške še ni uvedena (vprašanje, kdaj bo) serijska proizvodnja. Pri individualni pa se lahko prilagodi želji investitorja.
Za svetlo širino 6 m mislim, da je dokaj komot. Za dovolj odpreti vrata in vstopiti je 70 cm dovolj, malo pa je osebnih avtov širših od 230 cm. Kap pred in za avtom pa je stvar posameznika, se prilagodi dolžina kritine in s tem mera čez skrajna stebra. Res pa ta izvedba ni primerna za odmik stebra pri vhodu navznoter. S to izvedbo sem dosegel dokaj nizko porabo lesa in možnost samogradnje (le žaga in vrtalnik).
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:S to izvedbo sem dosegel dokaj nizko porabo lesa in možnost samogradnje (le žaga in vrtalnik).
Aha, pohvalno in dober razlog. No, to je za marsikoga tudi pomembno.
- grega09
- Strokovnjak

Najtežji kos za dvigniti pri svežem lesu je 80 kg in sicer že v naprej spojena dva špirovca z zatego. Če pa to sestavljaš in spajaš na stebrih pa so posamezni elementi max 30 kg.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Opažam, da vas večina raje gleda 3D model kot tehnično risbo. Pa prikažem podobno leseno nosilno konstrukcijo nadstreška za 2 avta.
Sem pozen vem, a vmes ni bilo časa za nič dela na uti, tudi materijal se nimam
- Priponke
-
- Tukaj vidim da ima vsak špirovec 2 stropnika in roko, kjer je vse malo višje. A je izvedba enaka, če dam stropnike nižje v višini vodoravnih leg? In rabim potem roke tudi takrat? Dodatno še vprašanje, še dam 3 močnejše stropnike npr. dva na zunanji strani ute (1 stropnik pred vhodom, drugi stropnik zadaj), ter še enega na sredini. Kot močnejše mislim npr. enake debeline kot špirovec 15x11. In če bi vodoravne leg vzel 14x14, ker pač to imam na voljo, a lahko potem stropnike pri drugih dveh špirovcih izpustim?
- slika_2.JPG (118.44 KiB) Videno 204673 krat
-
- A so te prečne letve dovolj da so nameščene le spredaj na prva dva stebra? Vidim da se pol nadaljujeta do slemena. Ampak a ni potrebno še enako narediti pri preostalih stebrih ali pa vsaj na zadnjih dveh, če gledam da je vhod spredaj?
- slika_1.jpg (121.66 KiB) Videno 204673 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Kaj ti pomeni več: porabiti obstoječi tram ali spoznati pravila oblikovanja nosilnih konstrukcij?
Pri tako položni strehi vsak kg snega na kritini povzroči silo razmika spodnjih koncev špirovcev 4 kg. tega ti nobena lega ne bo vzdržala. V ta namen je zatega (stropnik) na vsakem paru špirovcev. Roka med stebrom in špirovcem pa skrbi, da se steber ne nagne v smeri pravokotno na sleme.
Da se steber ne nagne v smeri vzdolž slemena pa skrbita diagonali med dvema stebroma. Za ostale stebre pa skrbi vzdolžna povezava špirovcev ob kapu.
Uporabil si fotke konstrukcije podobne tvoji, ti se drži detajlov spajanja, kot sem prikazal s skico.
Pri tako položni strehi vsak kg snega na kritini povzroči silo razmika spodnjih koncev špirovcev 4 kg. tega ti nobena lega ne bo vzdržala. V ta namen je zatega (stropnik) na vsakem paru špirovcev. Roka med stebrom in špirovcem pa skrbi, da se steber ne nagne v smeri pravokotno na sleme.
Da se steber ne nagne v smeri vzdolž slemena pa skrbita diagonali med dvema stebroma. Za ostale stebre pa skrbi vzdolžna povezava špirovcev ob kapu.
Uporabil si fotke konstrukcije podobne tvoji, ti se drži detajlov spajanja, kot sem prikazal s skico.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost