STROJNISTVO.com • Poglej temo - nadstrešek - kovinski

nadstrešek - kovinski

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: nadstrešek - kovinski

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.10.2014 12:52

Če ne, se pa gradijo razni Adria mobil nadstreški -
Projekt in izjava statika sta bila ustrezno poštemplana. Ali štempl zadošča, da je projekt dober? Ni mi pa jasno kaj je uradno bil vzrok rušitve - še nisem zasledil izjave za javnost.
Zame je bila neprimerno oblikovana konstrukcija.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 17.10.2014 13:23

Otter napisal/-a:Imam pa še eno vprašanje: v firmi delamo v ProE in nimamo dodatka za trdnostno analizo konstrukcij. V kolikor bi ga imeli, ali bi inšpektor pri pregledu konstrukcije rezultate analize sprejel kot ustrezne oz. kaj vse je potrebno k tej analizi priložiti?

Zanemarimo nadstreške za lastno rabo.

Za enostavne in nezahtevne objekte ti načeloma v papirje s statiko niti pogledal ne bo. Za manj zahtevne in zahtevne objekte je pa druga pesem. Strojniške analize konstrukcije niso zadostne. Za te objekte je nujno, da ti načrt gradbenih konstrukcij izdela projektant gradbenih konstrukcij, po EVROKODIH, kot sem že enkrat omenil. Nekateri strojniki za svoje projekte iščejo bližnjice in iščejo tiste statike s štemplji, ki komaj ali tudi več ne držijo vode, pač toliko, da jim za potrebe pridobitve gradbenega dovoljenja poštemplja projekt. Praktično bi lahko v gradbeno dovoljenje vložil statiko iz drugega objekta, pa tega tete v javni upravi ne bodo opazile.

Strojniške analize konstrukcij so lahko dobre a bolj pogosto so slabe. Ponavadi se zanemarja potrese, veter, prava količina snega, lega strehe (možnost zameta).... Načeloma skoraj nobena hale in razni šotori, ki jih vsiljujejo na raznih kmetijskih sejmih ne ustrezajo standardom stalnega objekta, in postane lahko precej žalostna zgodba, če želiš zanje poiskati gradbeno dovoljenje.
Sem pa lani videl dve hali iz jeklenih okvirjev, ki so jokale pod težo snega. Eno se je letos poleti ojačalo na zelo drag način na podlagi preračuna resnega statika.

Kakorkoli, imaš resne strojnike in resne statike. Včasih pa tudi Bog pomaga.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Otter » 17.10.2014 13:29

Žerjavar napisal/-a:
Če ne, se pa gradijo razni Adria mobil nadstreški -
Projekt in izjava statika sta bila ustrezno poštemplana. Ali štempl zadošča, da je projekt dober? Ni mi pa jasno kaj je uradno bil vzrok rušitve - še nisem zasledil izjave za javnost.
Zame je bila neprimerno oblikovana konstrukcija.

S štemplom projektant garantira, da je projekt dober. Drugo je, koliko je dober on sam.
Kolikor je meni znano iz posrednih virov, proti projektantu v primeru Adria Mobil ni bil sprožen noben sodni postopek. Prepričan sem, da bi zavarovalnica, v primeru da se odkrijejo nepravilnosti, udarila z vsemi sredstvi. Je pa nenavadno, da (še) ni izjave za javnost.
Otter
Sodelavec
Sodelavec

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost