epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

runocar napisal/-a:Ker me zanima zadeva, sem na hitro postavil preprost model, da vidim, kako se te obremenitve vsaj približno razporedijo. Snega sem vzel 1,25kN/m2 po celi strešini, lastna teža + stalna teža 0,40kN/m2, raster konstrukcije 4,0m, glavni profili HEB400 ...

Žerjavar napisal/-a:runocar napisal/-a: kako se te obremenitve vsaj približno razporedijo. Snega sem vzel 1,25kN/m2 po celi strešini,
Po ARSO za Ravne je 50 letna obremenitev od snega 2,1 kN/m2.
Lahko poveš, kakšen moment se prenese s sidranjem iz jeklenega v AB steber? Zame je to vsota (morda razlika?) momenta stebra in razlike momentov v poševni podpori. Na vrh AB stebra deluje še horizontalna sila od natega spodnjega dela cikcak opore, ki moment v AB stebru še poveča.

Niam priložnostu videti kaj pravi predpis. Atlas okolja od ARSO pokaže za Ravne: 408 mnv in 2,0 do 2,5 kN/m2 teža snega z povratno dobo 50 let. V tekstualnem delu pa ima tabelo za rdeče področje (vsa Koroška) 2,1 kN/m2 za 400 mnv. Brez osnove v predpisu jaz jemljem za ostrešja obremenitev po ARSO in minimalno varnost 1,2 do rušenja ali pa 80% iste vrednosti s kombinacijo ostalih obremenitev.runocar napisal/-a:Nadmorska višina je cca. 410m. Če področje spada v območje A2 (previdevam, da ja) je po predpisih karakteristična snežna obtežba na tleh sk=1,70kN/m2, na strehi z naklonom 15° pa 1,32kN/m2. Se strinjam, da sem vzel premalo, 2,1kN je pa zagotovo več, kot zahteva predpis.

Nimam nič proti tvoji ideji, le zmanjšal sem ceno špirovcev = ni več 4m dolge konzolerunocar napisal/-a:Še reakcije. ki nastanejo kot posledica jeklene konstrukcije na AB sistem.

Žerjavar napisal/-a:Niam priložnostu videti kaj pravi predpis. Atlas okolja od ARSO pokaže za Ravne: 408 mnv in 2,0 do 2,5 kN/m2 teža snega z povratno dobo 50 let. V tekstualnem delu pa ima tabelo za rdeče področje (vsa Koroška) 2,1 kN/m2 za 400 mnv.

Dobro se spomnim svojega prof. Kovačeca za kmetijsko mehanizacijo, ko je govoril o možnih obremenitvah od delovanja narave. Ne bo nič narobe, če pri računu vzameš tudi 40 % manj, kot bo dejansko nastopalo. Narobe bo, če vzameš 3 krat manj ali sploh nič.runocar napisal/-a: V regiji 3 je obtežba s snegom na tleh 255kg/m2, medtem ko na vzhodni strani 170kg/m2. Kje je lokacija te tribune nimam pojma.

tehnik napisal/-a: Spoj AB stebra in plošče na koti +5,87m nosi celotno streho. Dokler ta spoj ne bo v večjem delu samo tlačno obremenjen streha ne bo varna.

To mi je bilo jasno ob prvem pogledu na objekt. OK, dopuščam umetniško svobodo arhitekta, če mu je le kdo pripravljen plačati posledično višjo ceno. Sem pa prepričan, da se je statik premalo poglobil v detajle predvidene izedbe. Ali je statik dobil revizorja??? Ne vidim globalne pomanjkljivosti, vidim pa posledice - po mojem mnenju - neprimerno določene armature v AB lokalnega značaja. Recimo: prenos natega jeklenega sidra v gmoto betona.fikus_ napisal/-a:Tukaj se kaže, da je izgled imel prednost pred minimalno porabo materiala.
Me zanima, če bo projektant/arhitekt dal ta objekt pod reference.

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov