STROJNISTVO.com • Poglej temo - Antenski drog - izračun

Antenski drog - izračun

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Antenski drog - izračun

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 9.11.2023 12:40

Samo če je to 8,5 m ni samo za CB ,
CB je 11 m, in lamba četrtin je .....
Daj povezavo za to anteno .
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MTB75 » 9.11.2023 12:43

3/4 lambde.
MTB75
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 9.11.2023 13:32

Neke hude razlike ne bo ,če je samo za CB , daj drog samo 3 m, je dovolj in ,če ti fizično ne hodi kaj narobe. Ta antena je že dosti v višini, tako da ne boš kaj občutil na signalu , od zadaj ti je itak hrib, od spredaj pa predostavljam, da imaš še dokaj odprto glede , da si v bližini hriba ? S tem boš znanjšal obremenitev na nosilcu občutno tam kjer je pritrjen in ti bo dovoolj ta premer cevi, ki imaš v mislih.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.11.2023 6:48

MTB75 napisal/-a: Vprašanje na začetku je bilo, če in kakšna cev bi to zdržala.

Nisi povedal, kakšno hitrost vetra si želiš, da konstrukcija vzdrži.
Za ločeni toćkovni temelj računaj na velikost dna temelja okrog 70 x 70 cm, odvisno od kvalitete zemljine.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 10.11.2023 9:51

Kaj pa višina temelja? Pri plitkih temeljih se stabilnost dosega z vertikalno težo, ki v tem primeru deluje ugodno. Teža antene in droga je zanemarljivo majhna.
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MTB75 » 10.11.2023 10:13

Antena po proizvajalcu zdrži 130 km/h. Maksimalni izmerjeni sunek vetra iz meni najbližje vremenske postaje je bil 32 m/s (115 km/h), ki je pa na odprtem.
Vprašljiva je samo nosilna cev, premera 42 mm. Debelina in material, seveda nekaj, kar je dobavljivo. Aluminij bi bil idealen, ampak ne vem če bi če bi zdržalo.
Gledam 3.6 mm debelostensko cev na thesteel.com (Jeklena cev debelostenska S355J2H / E355+AR / P355).
MTB75
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 10.11.2023 10:33

MTB75 napisal/-a:Najvišji izmerjen sunek vetra na najbližji vremenski postaji v zadnjih 30 letih je bil 32 m/s, s tem da je postaja na odprtem in na ravnini, jaz pa sem v ob robu gozda gosto poraščenega hriba, kjer ima veter bistveno manjšo intenziteto. Projektna vrednost vetra je za naše konce 20 m/s.
Antena je paličasta, vertikalna, iz 8 alu cevi, ki se ožajo proti vrhu od 37 - 10 mm premera. Podatek o površini antene je podatek proizvajalca, 0,29 m2.

Pri tej variante antene se mi poraja vprašanje, zakaj je kar 8 Al cevi, z konstrukcijskega vidika manjšanja premerov že, samo preveč morebitnih kasnejših ne najboljših spojev - oksidacija AL ? , na vseh teh sedmh spojih se bo ščasoma pojavila dilema, ali bodo vsi spoji še kot bi morlai biti, ker te cevi bodo veliko v nihanju, se znajo spoji kaj rahljat ? Koliko so AL cevi v prekrivanju ? Daj link za to anteno ? 3/4 lambde. ni ravno za 8,5 m dolžina ? je 8,25 m ( CB = 11 m )
Te Al cevi se bodo ščasoma zguncale in vprašanje kako bo ta resonirala ? razrahljanje spojev in atmosfera dela na kontaktih marsikomu ( električne ) probleme čez čas ....
Zakaj imajo neke vojaške mesing palične antene še dodatno prevezavo z pletenico med šipkami, ? Je AL kaj boljši glede oksidacije v atmosferi ?
resonanca cca 1/10.( prva AL cev ) ......3/4 λ
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MTB75 » 10.11.2023 10:43

Hm, te muči dimenzija? Imaš še nosilni del antene pod konektorjem, pa nanese toliko.
8 elementov? Hm, ne vem. Verjetno so razmišljali, ko so jo snovali. Bom povedal čez par let, če so kakšne težave.
MTB75
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.11.2023 12:26

O želji, kakšen veter naj vzdrži in o kvaliteti zemljine pa nič. Brez tega tudi od mene ne bo nič.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MTB75 » 10.11.2023 12:36

Antena po proizvajalcu zdrži 130 km/h. Maksimalni izmerjeni sunek vetra iz meni najbližje vremenske postaje je bil 32 m/s (115 km/h), ki je pa na odprtem.
Veter, tretjič. :)
Zemljine ni, ker je že obstoječa ab plošča, 15 m2, tretjič. No, debelina ni bila omenjena, ampak je min. vsaj 40 cm, če ne več.
MTB75
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.11.2023 13:25

MTB75 napisal/-a:Veter, tretjič. :)

Zavedaš se, da je veter problem. Že 3 x ponavljaš o izmerjenem sunku pa tudi o predpisu, pa o zaklonjenem položaju. Očitno hočeš svojo anteno prepustiti nekomu drugemu na odgovornost, ki se bo na daljavo odločil o kriteriju vetra. Očitno imaš željo izvedeti dimenzijo potrebne cevi, nočeš pa dati podatkov. Si že slišal o armiranem betonu, kjer je armatura bistveni tvorec trdnosti. Poveš debelino betona, nič pa o armaturi.

PS: Le kaj me žene v tako debato???
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 10.11.2023 13:37

Žerjavar napisal/-a:O želji, kakšen veter naj vzdrži in o kvaliteti zemljine pa nič. Brez tega tudi od mene ne bo nič.

Žerjavar, kaj če bi bil malo praktičen in bi računal z najmanj nosilno zemljino? Pač bo investitor v najslabšem primeru malo večji temelj naredil kot je treba...
Vem, da se malo čudno sliši, samo problem je pa rešen hitreje in to je danes vredno več kot pa tisti kubik betona... No, odvisno kakor za koga, se strinjam.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MTB75 » 10.11.2023 14:18

No, pa dajmo maksimalen veter 100 km/h. Če mi poveš kako je s trdoto betona in armaturo plate v tvoji hiši ali stanovanju, mi verjetno ne boš znal odgovoriti.
Če je v ulici steber javne razsvetljave 6 m vijačen v betonsko cev fi ne več kot 50 cm s 4 vijaki M8, potem ni hudič, da plata pri meni ne bo zdržala.
Na začetku sem lepo prosil za nasvet. Če ga kdo ne želi dati, ni problem. Hvala za vse komentarje. Ni potrebe po odgovoru. Mogoče mi z izbiro debeline stene in materiala za drog lahko pomaga kdo drug.
MTB75
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 10.11.2023 15:05

Jaz sem ti čez palec napisal, da naredi paličje iz treh 1" cevi in mirna Pokljuka. Če ti to kaj nuca.

Sicer pa naredi po svoje. Sidranje ni problem @strojnistvo.com oz. nekoga ki ti je svetoval zgolj nosilni drog oz. primerno cev. Sidranje je problem projektanta in investitorja. Tega nimaš. Nekje vmes ti je bilo svetovano tudi vprašanje sidranja in tako...
Tule smo pa samo "nasvetodajalci" in to dobronamerni. Zato je nasvet od tule zgolj dobronameren in v nobenem primeru obvezujoč.

Daj cev fi 76,1x3,6 (2,5'') , pa bo ... če bo. Razlika v ceni - ( :lol: ). Ali raje tko kot sem zgoraj opisoval, torej paličje. Za statični in dinamični preračun boš pa preveril, so fantje za to in to z levo roko na volanu.

P.s. - Mislim da bi bilo dobro v glavi tegale foruma napisati (objaviti), da so podatki pridobljeni od tu zgolj informativnega značaja. V vsaki, prav čisto vsaki temi se zadenemo ob ta strah, kot da je odgovor obvezujoč in zavezujoč. Pa ni in ne more bit ! Sicer se lahko forum mirno ugasne.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.11.2023 17:36

grega09 napisal/-a: kaj če bi bil malo praktičen in bi računal z najmanj nosilno zemljino? Pač bo investitor v najslabšem primeru malo večji temelj naredil kot je treba....

To zame ni problem, vendar menim, da je tovrstni nasvet slabši kot nič. Če je spraševalec zainteresiran za dober nasvet, bo tudi na postavljeno vprašanje odgovoril po svojih možnostih. Pa četudi je odgovor, da o tem nima pojma. Če pa moje vprašanje ignorira, pa ocenjujem, da nima posebnega interesa. Nikdar se ne lotim računa, če vem vnaprej, da rezultat ne bo uporaben, ker niso pravi podatki.
Po tvoje bi mu že za prvi zapis lahko odgovoril, naj uporabi cev 324 x 7,1 - ta bi sigurno vzdržala, ne glede, če bo vzdržala njena pritrditev.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov