STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek za sončne panele

Nadstrešek za sončne panele

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Nadstrešek za sončne panele

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.4.2024 8:18

hurikhan napisal/-a:Saj zato pravim, da mora biti špirovcev več, ker so pločevinasti paneli takšni:
.
Se strinjam, če nad špirovci nimaš lat (podpora kritine). Če so late, so pri tvoji obremenitvi lahko na razmaku do 180 cm in bo trapezna pločevina varno nosila. Račun mi pokaže za polje 300 x 730 cm, da je optimum v skupnem volumnu (lat + špirovcev) 0,3 m3 žaganega lesa. S samo špirovci pa je bistveno več (okrog 0,6 m3).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hurikhan » 23.4.2024 10:39

Žerjavar napisal/-a:
hurikhan napisal/-a:Saj zato pravim, da mora biti špirovcev več, ker so pločevinasti paneli takšni:
.
Se strinjam, če nad špirovci nimaš lat (podpora kritine). Če so late, so pri tvoji obremenitvi lahko na razmaku do 180 cm in bo trapezna pločevina varno nosila. Račun mi pokaže za polje 300 x 730 cm, da je optimum v skupnem volumnu (lat + špirovcev) 0,3 m3 žaganega lesa. S samo špirovci pa je bistveno več (okrog 0,6 m3).

Namen sem imel dati samo špirovce in gor opažne deske, da spodaj lepše izgleda. Tako da se zavedam, da bo potrebno več lesa. Tako bi se potem strešni in sončni paneli šravfali na špirovce.
hurikhan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.4.2024 11:27

hurikhan napisal/-a: Namen sem imel dati samo špirovce in gor opažne deske, da spodaj lepše izgleda. Tako da se zavedam, da bo potrebno več lesa. Tako bi se potem strešni in sončni paneli šravfali na špirovce.

Za opažne deske 11 mm je max razmak špirovcev 80 cm. Gor pridejo še late v razmaku po 80 cm. Sončne panele se vijači skozi kritino, lato, ... v špirovce (vidiš oba konca špirovca).
Ali boš delo z lesom opravil sam?
Če želiš in boš prevozil 2 x 50 km lahko prideš na pogovor o še kakih detajlih.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hurikhan » 23.4.2024 11:31

Žerjavar napisal/-a:
hurikhan napisal/-a: Namen sem imel dati samo špirovce in gor opažne deske, da spodaj lepše izgleda. Tako da se zavedam, da bo potrebno več lesa. Tako bi se potem strešni in sončni paneli šravfali na špirovce.

Za opažne deske 11 mm je max razmak špirovcev 80 cm. Gor pridejo še late v razmaku po 80 cm. Sončne panele se vijači skozi kritino, lato, ... v špirovce (vidiš oba konca špirovca).
Ali boš delo z lesom opravil sam?
Če želiš in boš prevozil 2 x 50 km lahko prideš na pogovor o še kakih detajlih.

Delo z lesom bom delno opravil sam, delno bom pa dobil mojstra. Za enkrat najlepša hvala za informacije, Žerjavar. Če imaš kje kakšen gumb za donacijo za pivo, povej.
hurikhan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.4.2024 15:32

hurikhan napisal/-a: da bi morali biti potem špirvoci na razdalji 50 cm.
Odločil sem se spredaj za 3 stebre z rokami.
samo špirovce in gor opažne deske,

Opažne deske so lahko pritrjene na spodnjo stran lat in so vzporedne z špirovci. Je bila debata: deske na špire brez lat (16 špir) ali pod late (9 špir). Kako boš naredil?
Trije stebri z rokami: krajna dva na razmaku 730 cm ali približno na 600 cm ter 2 x previs lege po 60 cm. V drugem primeru je lega nekaj tanjša. Kako boš naredil?
Če imaš kje kakšen gumb
Gumba ni, imam pa mizo za odlaganje odvečnih predmetov.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hurikhan » 23.4.2024 18:03

Žerjavar napisal/-a:Opažne deske so lahko pritrjene na spodnjo stran lat in so vzporedne z špirovci. Je bila debata: deske na špire brez lat (16 špir) ali pod late (9 špir). Kako boš naredil?
Trije stebri z rokami: krajna dva na razmaku 730 cm ali približno na 600 cm ter 2 x previs lege po 60 cm. V drugem primeru je lega nekaj tanjša. Kako boš naredil?

Dal bom 16 špir in deske, brez lat.
Krajna stebra bosta na skrajno možnem robu 720-730 cm.
Previs lege bo še na vsaki strani cca 20 cm (zaradi balkonske ograje).
hurikhan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.4.2024 6:31

hurikhan napisal/-a:Dal bom 16 špir in deske, brez lat.

Les C 24. (smreka)
-Špirovec 10x12 cm
- Konzola iz LNP 100 x 200 x 14 L = 130 mm in 2 kom trikotna pl.6 mm. Sidro iz M16 v opeko vsaj 10 cm.
- lega 7,5 m na 3 stebrih 14 x 18 cm
- steber 14 x 14 cm z po dvema rolama v smeri lege.

PS: Ne vem, zakaj imam občutek, da že imaš dogovor z mojstrom za izbrano obliko. Si le hotel slišati še drugo mnenje = če bi jaz delal sebi, bi naredil drugače, bi bilo ceneje.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hurikhan » 24.4.2024 6:40

Žerjavar napisal/-a:
hurikhan napisal/-a:Dal bom 16 špir in deske, brez lat.

Les C 24. (smreka)
-Špirovec 10x12 cm
- Konzola iz LNP 100 x 200 x 14 L = 130 mm in 2 kom trikotna pl.6 mm. Sidro iz M16 v opeko vsaj 10 cm.
- lega 7,5 m na 3 stebrih 14 x 18 cm
- steber 14 x 14 cm z po dvema rolama v smeri lege.

PS: Ne vem, zakaj imam občutek, da že imaš dogovor z mojstrom za izbrano obliko. Si le hotel slišati še drugo mnenje = če bi jaz delal sebi, bi naredil drugače, bi bilo ceneje.

Ne, nimam še nič izbrano. Sem le enmu mojstru poslal za ponudbo in mi je poslal ta izris na začetku in ponudbo, ki pa je precej draga. Prosim, povej kako bi ti naredil, sem odprt za predloge.
(Drugače mi je poslal recimo samo za sprednji del, 3 stebre 15x15 z rokami in 8m dolgo lego 15x19 - za 800eur)
hurikhan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.4.2024 8:06

hurikhan napisal/-a: Prosim, povej kako bi ti naredil, sem odprt za predloge.

Ali je zate sprejemljivo 5 stebrov (=5 špirovcev) ob robu balkona (brez rok) in 4 late nad špirovci?
Tako pa izgleda moj nadstrešek ob hiši iz žabje perspektive v dimenziji 130 x 700 cm s 4 stebri.
Priponke
hurikan (1).JPG
hurikan (1).JPG (100.24 KiB) Videno 3732 krat
hurikan (2).JPG
hurikan (2).JPG (102.79 KiB) Videno 3732 krat
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hurikhan » 24.4.2024 8:24

Žerjavar napisal/-a:
hurikhan napisal/-a: Prosim, povej kako bi ti naredil, sem odprt za predloge.

Ali je zate sprejemljivo 5 stebrov (=5 špirovcev) ob robu balkona (brez rok) in 4 late nad špirovci?
Tako pa izgleda moj nadstrešek ob hiši iz žabje perspektive v dimenziji 130 x 700 cm s 4 stebri.

Na začetku sem si tako predstavljal, ker imam zdaj 5 "stebričkov." Tako izgleda:
Slika

Spodnja ograja bo za enkrat ostala, zgornja železna konstrukcija pa gre stran in bi dal leseno.
Torej, če bi imel 5 stebrov in 5 špirovcev, sploh ne bi potreboval lege?
Kako bi pa opažne deske potem gor nabil, da bi od spodaj lepše zgledalo?

Oz... zdaj razmišljam, če bi se mogoče dalo to železno konstrukcijo uporabit in samo oblečt z lesom?
hurikhan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.4.2024 9:39

S tem prispevkom bi moral to temo odpreti. Bi bila dobra rešitev hitrejša in enostavnejša-
Če izhajam iz " uničevanje materjalne dobrine je zločin" potem je odstranitev jeklene konstrukcije kriminal, saj dobro služi svojemu namenu.
- če dvomiš v ustrezno nosilnost, ni problem narediti izmer in kontrolirati varnost nosilnosti. Na konstrukcijo ni problem pritrditi ustreznih lesenih delov in nanje pritrjevati opažne deske, da se zakrije vso jeklo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hurikhan » 24.4.2024 10:09

Žerjavar napisal/-a:S tem prispevkom bi moral to temo odpreti. Bi bila dobra rešitev hitrejša in enostavnejša-
Če izhajam iz " uničevanje materjalne dobrine je zločin" potem je odstranitev jeklene konstrukcije kriminal, saj dobro služi svojemu namenu.
- če dvomiš v ustrezno nosilnost, ni problem narediti izmer in kontrolirati varnost nosilnosti. Na konstrukcijo ni problem pritrditi ustreznih lesenih delov in nanje pritrjevati opažne deske, da se zakrije vso jeklo.

Vem, se ti opravičujem, ampak mi videz te konstrukcije gre že 2 leti tako na živce, da sploh nisem razmišljal, da bi to obdržal. Hvala za vso pomoč, ki je bila več kot uporabna. Sem vsaj začel drugače gledati na stvari. Moram še malo razmisliti... Nimam pa pojma kako narediti izmere konstrukcije.
hurikhan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.4.2024 10:50

hurikhan napisal/-a: Nimam pa pojma kako narediti izmere konstrukcije.

Ne morem se upreti lastni radovednosti: Uspešno končana šola, letnik, smer?
Verjetno bo najbolje začeti s fotkami detajlov, ki jih želiš zakriti - predvsem stiki med elementi v različnih smereh (velikost zajetega recimo 50 x 50 cm).
Koliko let ta konstrukcija že kljubuje zunanjim vplivom?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hurikhan » 24.4.2024 11:02

Žerjavar napisal/-a:
hurikhan napisal/-a: Nimam pa pojma kako narediti izmere konstrukcije.

Ne morem se upreti lastni radovednosti: Uspešno končana šola, letnik, smer?
Verjetno bo najbolje začeti s fotkami detajlov, ki jih želiš zakriti - predvsem stiki med elementi v različnih smereh (velikost zajetega recimo 50 x 50 cm).
Koliko let ta konstrukcija že kljubuje zunanjim vplivom?

Haha, dobro vprašanje. Inženir informatike sem. Vem, nimam pojma o statiki in konstrukcijah.
Pošljem slike, ko pridem domov.
Ta konstrukcija je tu že vsaj 30 let.
hurikhan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hurikhan » 25.4.2024 16:36

Takole je:

Slika
Slika
Slika
Slika

Glavni (pokončni) stebri so dimenzije 1,34”
Prečne cevi so 1”
Pomožne palice so 8mm

Debelina cevi je 3mm.

Z lesom želim zakriti samo zgornji trikotni del.
Čisto zgoraj bi dal letve na razdalji 50cm.
Na vrh pa pločevinaste panele.
Spodaj bi dal opažne deske oz. Neke navadne deske, da se strop zakrije.

Upam da je razumljivo. :)
hurikhan
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov