STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cepljenje drv

Cepljenje drv

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Cepljenje drv

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.8.2025 20:38

Dvohitrostni za cepilce za večjo hitrost cilindra, ker se za pomik naprej koristi še olje iz cilindra s strani batnice.
Primer
https://www.hidro-inzeniring.si/izdelek ... -hitrosti/

Simbol ventila in zraven angleska razlaga delovanja v razlicnih položajih.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.8.2025 5:42

fikus_ napisal/-a:Dvohitrostni za cepilce za večjo hitrost .

Hvala za razlago. Moram premisliti, ali bo uporabno za hod sekire 60 cm.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 30.8.2025 6:17

Spremljam temo...ker tudi sam vsakih nekaj (3 ali 4) let delam drva na zalogo za lastno uporabo.

Moje mnenje je da je dvohitrostni ventil nuja...saj precej pohitri delo...se pravi, dokler gre z višjo hitrostjo in manjšo silo cepi hitreje, ko pa je potreba po maksimalni sili pa gre počasneje.

Sam sem si zaenkrat cepilec vedno izposodil...ker za par dni uporabe vsake 3 leta nekako ne vidim smisla v nabavi oziroma izdelavi.

Če bi lahko izbiral bi vsekakor raje imel ležečo izvedbo (da je manj potrebe po dvigovanju)...je pa res da imamo lasten gozd z precej debelimi drevesi...kar pomeni nažagane metrske cole zaenkrat z ročnimi :-) metodami (beri zagozda in macola :-)) pripravimo da gre cepanje s cepilcem hitreje (da je masa komadov ki gredo na cepilca manjša).

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 30.8.2025 15:45

Za delo je precej vseeno ali vertikalni ali horizontalni cepilec za pol metrska drva, v obeh primerih mora biti neka miza na pravi ergonomski višini.
Imam še enega horizontalnega 5 tonskega hidr. z EM, kateri je malo prenizek in zato neroden za delat (dvoročni vklop je nizko in se moraš skloniti).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 2.9.2025 20:48

Na netu sem videl posnetek delovanja cepilca, pritrjenega na bagersko roko. Razvilo ga je slovensko podjetje. Podatke dobiš z vpisom woodspliter. Super rešitev, brez težkega fizičnega dela. Rešitev ni za vsakega.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 3.9.2025 7:39

Bobnar ga je že predstavil: https://www.youtube.com/watch?v=-AEyT0nDjHc
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 3.9.2025 7:41

Bobnar ga je že predstavil: https://www.youtube.com/watch?v=-AEyT0nDjHc
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.9.2025 7:56

Sem pred nekaj leti imel idejo narediti svoj cepilec, odkrival Ameriko, na koncu enega kupil....
Teh variant cepilcev je ogromno. Še posebej pri Američanih. Hobi izvedbe so ergonomsko vprašljive.
Obstajajo manjši horizontalni, elektromotorni pogon od 5 t naprej (spet ergonomija jim je bila španska vas, ker se kar naprej sklanjaš, drva padajo na tla, ker ni mize, dvoročni vklop kakšnih 10 cm prenizko,... imam tudi takšnega :-? ) in naprej.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.9.2025 8:47

Naj ponovim, kaj rabim:
Hlodovina debeline do 50 cm je ročno razžagana na dolžino 33 do 50 cm že v gozdu. Tam jih je treba tudi cepiti, da ni treba nakladati in prevažati do 90 kg težkih kosov. Cepilec obesimo tritočkovno na traktor, postavimo v bližini hlodov. Zelo verjetno delovna miza na višini 50 cm in razširjeni del za delno razcepljene kose, mehanski dvig težjih kosov, ki jih le prikotališ.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.9.2025 8:54

Naj ponovim, kaj rabim:
Hlodovina debeline do 50 cm je ročno razžagana na dolžino 33 do 50 cm že v gozdu. Tam jih je treba tudi cepiti, da ni treba nakladati in prevažati do 90 kg težkih kosov. Cepilec obesimo tritočkovno na traktor, postavimo v bližini hlodov. Zelo verjetno delovna miza na višini 50 cm in razširjeni del za delno razcepljene kose, mehanski dvig težjih kosov, ki jih le prikotališ.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 3.9.2025 9:48

Edina pametna odločitev bo nakup enega izmed Slo. proizvajalcev. Jaz bi rdečega, ampak vsak po svoje. Že 14t bo dovolj. Vse drugo bo strel v prazno razen, če je nujno iti samoizdelavo. Poznam kar nekaj ljudi, ki imajo konkretne stroje iz tega foha, pa imajo doma kupljene zadeve. Lp
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 3.9.2025 9:55

Edino smiselno je nakup enega izmed Slo. proizvajalcev. Že 14t bo dovolj. (Sem imel isto zahtevo). Jaz sem za rdečega ampak vsak po svoje. Domača izdelava ni smiselna, cenovno pa tudi ni razlike. Poznam nekaj ljudi, ki imajo precej "resne" proizvodne zmogljivosti pa imajo doma kupljene cepilce.
Samoizdelava pride v poštev zgolj, če resnično želi sam rezviti že razvito. Ker vem, da si moder poglej pri komu v živo delovanje.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 3.9.2025 15:15

Domača izdelava hidravličnega cepilca danes ni več ekonomično smiselna, saj pridejo samo hidravlične komponente cca 1000€. https://www.rositeh.si/hidravlika-za-cepilce
Če še moraš kupiti jeklo za konstrukcijo, ki se je hitro nabere vsaj 300kg to znese 600€.
Skupek materiala torej znese vsaj 1600€. Prej več kot pa manj. Pa sem še ni vključena nobena rezalna ali brusilna plošča ter elektrode. Kje je še par 10 ur v delavnici, da nastane cepilec.
Zato sam razmišljam o nakupu tega cepilca za 2000€. https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... LNA%20MIZA
Pa raje tega dodelam po svojih željah.

Naredil bi konstrukcijo, kot konzolno dvigalo s katero bi z 12V vitlo potegnil meterske hlode in jih postavil pokonci pod sekiro.https://www.rositeh.si/12-v-elektricni- ... st-1588-kg

Ali pa v primeru cepanja krajših hlodov, dvižno mizo. V tem primeru tudi sam dvig celotnega cepilca na meni ergonomsko višino.

Vsak je pa šef svoje denarnice, tako da če bo G. Žerjavar vseeno šel v izdelavo lastnega cepilca, ga vsekakor podpiram.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.9.2025 22:34

Vprašanje kaj je danes še sploh ekonomično smiselno. Če nekoga to veseli oz. bo izdelek potem izpolnil vse njegove želje in zahteve, potem je to drug del zgodbe, ki se težko ovrednoti. Sem sam velikokrat v tem položaju. Takrat pač ne poslušaš drugih in zrineš z glavo čez zid. Pa stisneš zobe, da si jo ne boš razbil. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.9.2025 5:14

Sebek napisal/-a:Vsak je pa šef svoje denarnice, tako da če bo G. Žerjavar vseeno šel v izdelavo lastnega cepilca, ga vsekakor podpiram.

Osebno nimam interesa za izdelavo. se je pa trojica zmenila za samoizdelavo in so mene prosili za računsko podpro. Če ne bodo (tudi jaz ne) vstavljali cene prostega časa, bo izdelek cenejši od kupljenega. Da ne govorim o specifičnosti izvedbe.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov