STROJNISTVO.com • Poglej temo - Lift

Lift

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Lift

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.10.2025 7:45

Ja. Varnostne zavore na vodilih ! ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.10.2025 7:48

Imamo kak mehanski (verjetno gravitacijski) mehanizem za izvedbo zavore?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.10.2025 8:26

Demz napisal/-a:Imamo kak mehanski (verjetno gravitacijski) mehanizem za izvedbo zavore?

Varnostna zavora lifta mora imeti atest = s preizkusi prikazana zanesljivost. Nakup kompleta je znatno cenejši od pridobivanja atesta pri samoizdelavi.
Tovarna liftov pridobi atest za novi tip zavore, nato pa jo prodaja z lifti še več kot 20 let.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.10.2025 9:00

Že v redu. Ampak, v mojih časih smo imeli knjigo strojnih elementov, kjer so bili izrisani principi konstrukcije. Je to tako težko? Danes?

Ne rabim več kot idejne risbe. Za štampiljke bom že poskrbel. Do sedaj še vedno sem, glede na dejstvo da odgovarjam za zaposlene ljudi, ki se bodo dnevno spotikali ob tole ... karkoli že. Mater! :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.10.2025 9:24

Žal ti ne morem pomagati. S tem problemom sem se začel ukvarjati okrog 1973, prav gotovo pa nehal okrog 1984. Domov si nisem odnesel nobenih pismenih virov, danes se le spominjam osnov Že takrat mi je bila zanimiva rešitev za senzor hitrosti in povezava na klin zavore. Kabina je bila vezana na zaključeno jekleno vrv med spodnjo zatezno in gornjo funkcionalno vrvenico. Gornja vrvenica je imela oblikovano pot za kolesce, ki se je med vrtenjem vrvenice dvihovala in spuščala po sinusoidi. Položaj kolesca je premikallo nihalo z utežjo. Će je bila hitrost prekoračena, je kolesce začelo preskakovati hribčke in nihalo se je zataknilo v ragljo na vrvenici, vrvenica se je ustavila, vrv pa zaćela drseti po vrvenici in izvajati silo na klin zavore.
Za štampiljke bom že poskrbel.
Pa naredi kot tovorni lift, za spremlevalca (ni predviden) pa pusti prostor za stoječi položaj in zaščiten z ograjo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.10.2025 12:53

Žerjavar napisal/-a: Pa naredi kot tovorni lift, za spremlevalca (ni predviden) pa pusti prostor za stoječi položaj in zaščiten z ograjo.

Ja, točno to želim. Spremljevalec v bistvu ni predviden, toda točno vemo, kako bo na koncu. Ko gledaš viličarja ki vozi nekje po hofu, iz njega pa visi cel grozd fantov, široko nasmejanih od ušesa do ušesa itd. Zato bolje da že sedaj poskrbim za te fore. Itak.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.10.2025 13:00

Kako je torej izgledal tisti senzor hitrosti? Kot še ena, tretja vrv za funkcijo kontroliranja hitrosti?
V mislih imam sicer nek sistem s kajlami, kot ga je nalepil zgoraj nekje @fikus. Sicer sem nameraval izvesti spodnji voziček kot tri kolesa na vago ... ok, naj dozori ideja.

Mora biti trotl-ziher, brez vzdrževanja, ker vsi vemo, kako bo čez npr. 2 leti. Nihče se ne bo več spomnil.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.10.2025 19:01

Zahvalil bi se za sodelovanje. Nima smisla nadaljevati. Šolski primer iz strojnih elementov, pa ga ni junaka za debato. Torej je forum zares umrl.

Lep pozdrav.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 25.10.2025 19:26

simpatično damo Ano povabi na eno kavico, pa ti bo mogoče kaj povedala...
https://www.sus.si/kontakt
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.10.2025 5:58

To so strojni elementi, srednja strojna tehnična šola leto okoli 1975. To je tema 5. stopnje izobrazbe in niti grama več! Pa še to samo za malce vmes.

Niti tega več ne znamo? Sploh še kaj znamo? Ali čakamo kar kitajce :o ?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.10.2025 7:22

Problem je, da je o teh stvareh težko resno debatirati preko foruma. Še posebej tako zastarelega. To je hiba te branže v digitalnih časih.

Vse ostalo, kar lapamo nekako gre.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.10.2025 7:47

Zakaj je to težava? Forum je star kot metuzalem, sem že leta 2006 ali celo prej zabavljal glede tega. To je 20 let nazaj! Tudi ko nisem imel šublerja, sem si pa naredil merilo. Kje je problem? Razen v glavi in komotnosti.

Toda - ni to problem. Problem je, ker nihče več noče izpostaviti svojega levega jajca za znanje, ki ga sicer ima. MI (!) smo pa tisti, ki smo mu ga dali, nekoč. Naši starši pa nam, prav tako nekoč.

In danes ko sem tudi sam na vrsti in ko rabim nek uporaben podatek, me pošiljate gledat neke standarde in direktive? Hvala, s prstom ste mi pokazali, da sem brezupni naivnež in optimist.

Odslej tudi jaz ne bom več odgovarjal na probleme, za katere uporabniki prosijo za rešitev. Yebite se! Srednješolsko znanje, skorajda kot ti mama pokaže, kako pravilno žlico držati, da se ne boš popacal s hrano - pa je problem!

Fantje, ... :evil: Ko boste malce manj zrli v lastno rit.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.10.2025 8:05

grega09 napisal/-a:Problem je, da je o teh stvareh težko resno debatirati preko foruma. Še posebej tako zastarelega. .

Ali poznaš kako drugo spletno stran, kjer se lahko prosto debatira o "teh stvareh"?
Ali poznaš kak sodoben program za vodenje takega foruma in koliko stane?
Ta forum je tako zastarel, kot so zastareli ali zavrti njegovi uporabniki. Res je, da je sistem nastal pred več kot 20 leti glede na takratno znanje "Informatikov". Je pa povsem uporaben za vsakogar z osnovnim znanjem dela z računalniku. Komur pa je domače delo z naprednimi programi, pa naj rezultate pretvori v enostavnejši pogled in jih objavi. Se ti ne zdi, da jih je malo, ki so sposobni narediti skico s svinčnikom na papir in jo kot .jpg objaviti?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.10.2025 10:41

Demz napisal/-a:Fantje, ... :evil: Ko boste malce manj zrli v lastno rit.

Demz, tako pač je. Sorry for not being sorry. Saj se lahko pogovarjamo. Samo en teden dela enega inženirja je 3000€. V desetih mesecih dva naredita cca. 200k€, kar s storitvijo tega tipa omogoča kar v redu življenje na tem trgu nepremičnin in plačilo vseh davkov. Pa življenje ni samo delo. Je še kakšen detajl, o karerem lahko debatiramo v nedogled, ampak v grobem je pa drugo umiranje posla do penzije, ki v našem primeru ne bo prišla. Ne govorim o času brez službenih aktivnosti, ampak finančnem delu za katerega moram tudi poskrbeti zdaj, če ne bom velik delež zvrnil na svoje potomce. Pa še kaj zraven.
Od tu pride za svojo rit. Simpl. Pa lepo nedeljo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.10.2025 10:46

Žerjavar napisal/-a:Ali poznaš kako drugo spletno stran, kjer se lahko prosto debatira o "teh stvareh"?
Ali poznaš kak sodoben program za vodenje takega foruma in koliko stane?

Seveda. Najmanj dva primera, ki jih uporabljam kadar imam bolj resna strokovna vprašanja. Sem kar močen v inženirskem razmišljanju, včasih mi pa malo zmanjka pri matematiki in si pomagam na teh dveh platformah.

https://www.eng-tips.com/

https://engineering.stackexchange.com/

Sicer pa oboje tudi malo umira s pojavom AI-ja. Tudi s kadri na začetku kariere se nihče več trenutno noče ukvarjati.

Why should I care?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov