epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

No dobro, potem pa za cca. pol Krškega. Če si pošten inženir, boš zaokrožil iz 0,5 na 1.
Kakšen % el. energije pa proizvede teh 260 MW? Ne da se mi iskati podatka, ti pa vem, da ga na pamet veš.
O izkoristku sončnih panelov pa bolje da ne govoriva. Je pa res, da je sončne energije na pretek, samo praktično še zaenkrat ni vse skupaj.

Super da si pristaš geotermalne energije, jaz sem tudi. Glede tega da slabo kaže z geotermalnim potencialom se pa motiš. Nove geotermalne elektrarne lahko uporabljajo NIZKOTEMPERATURNO vodo z 50°C in tega potenciala imamo v Sloveniji ogromno!

Vitamix napisal/-a:Kakšen % el. energije pa proizvede teh 260 MW? Ne da se mi iskati podatka, ti pa vem, da ga na pamet veš.
Proizvede cca 2 % energije. Vendar lahko postavimo še dodatnih 15.000 MW sončnih elektrarn na veliki skali za samo 9 miljard evrov+ še 2 črpalni hidro za skladiščenje energije in smo na 10 miljard kar je cca cena ene jedrske elektrarne. Z temi 15.000 MW sončnih elektrarn bi proizvedlo CELOTNO energijo v Sloveniji! Za ceno samo ene jedrske elektrarne, to je odličen deal! Hidroelektrarn imamo kar nekaj v Sloveniji, nekaj lahko na lesno biomaso, plinska Brestanica je pa za rezervo.

kruster napisal/-a:Ja te delujejo na "kontra"principu toplotne črpalke in bi pozimi delovale z precej boljšim izkoristkom

grega09 napisal/-a:Vitamix napisal/-a:Kakšen % el. energije pa proizvede teh 260 MW? Ne da se mi iskati podatka, ti pa vem, da ga na pamet veš.
Proizvede cca 2 % energije. Vendar lahko postavimo še dodatnih 15.000 MW sončnih elektrarn na veliki skali za samo 9 miljard evrov+ še 2 črpalni hidro za skladiščenje energije in smo na 10 miljard kar je cca cena ene jedrske elektrarne. Z temi 15.000 MW sončnih elektrarn bi proizvedlo CELOTNO energijo v Sloveniji! Za ceno samo ene jedrske elektrarne, to je odličen deal! Hidroelektrarn imamo kar nekaj v Sloveniji, nekaj lahko na lesno biomaso, plinska Brestanica je pa za rezervo.
S tem si mi vse odgovoril. Teorija gre, to znam tudi jaz poračunati. V praksi imaš pa problem s terenom (kam boš postavil črpalne hidroelektrarne pri nas?), civilno iniciativo, lobiji, tumbastimi politiki, ki so pa tako ali tako povprečen odsev naroda.
Takšne količine virov kot sta sonce in veter naredijo v mreži totalno sranje. Imaš tri možnosti - baterije, potencial vode (črpalne HE) in izredno veliki daljnovodi, da lahko v trenutnku pošlješ energijo tja kjer jo rabijo. Pa nobena od teh ni enostavno rešljiva v praksi.
Nemci to rešujejo tako oz. vsaj poizkušajo, da odvečno elektriko porabijo za pridobivanje vodika, ki ga potem skladiščijo. To je eden izmed glavnih razlogov, da se pogovarjamo o vodiku kot gorivu, čeprav je celotna slika izkoristka na gorivnih celicah zelo slaba.
Teorija gre, to znam tudi jaz poračunati.
Teorija gre, to znam tudi jaz poračunati.
Takšne količine virov kot sta sonce in veter naredijo v mreži totalno sranje.
Pa nobena od teh ni enostavno rešljiva v praksi
Nemci to rešujejo tako oz. vsaj poizkušajo, da odvečno elektriko porabijo za pridobivanje vodika, ki ga potem skladiščijo. To je eden izmed glavnih razlogov, da se pogovarjamo o vodiku kot gorivu, čeprav je celotna slika izkoristka na gorivnih celicah zelo sla

Deutz napisal/-a:kruster napisal/-a:Ja te delujejo na "kontra"principu toplotne črpalke in bi pozimi delovale z precej boljšim izkoristkom
Kakšen je to "kontra" princip toplotne črpalke ?? Lahko malo razložiš kako to tehnično deluje in kako po tem "kontra" principu iz toplote dobiš elektriko ali misliš na Seebeckov efekt (termočlenek) oziroma kakšen Peltierov efekt, ali pa misliš na normalno toplotno črpalko ki dvigne temperaturo geotermalne toplote in potem turbine itd...

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov