STROJNISTVO.com • Poglej temo - Električni avtomobil ali tehnična laž stoletja.

Električni avtomobil ali tehnična laž stoletja.

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Električni avtomobil ali tehnična laž stoletja.

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.12.2020 23:42

No dobro, potem pa za cca. pol Krškega. Če si pošten inženir, boš zaokrožil iz 0,5 na 1 :D.

Kakšen % el. energije pa proizvede teh 260 MW? Ne da se mi iskati podatka, ti pa vem, da ga na pamet veš.

O izkoristku sončnih panelov pa bolje da ne govoriva. Je pa res, da je sončne energije na pretek, samo praktično še zaenkrat ni vse skupaj.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vitamix » 18.12.2020 0:36

No dobro, potem pa za cca. pol Krškega. Če si pošten inženir, boš zaokrožil iz 0,5 na 1 :D.

:D :D :D
Jst sem pošten inženir in bom napisan na eno decimalko natančno ;)

Kakšen % el. energije pa proizvede teh 260 MW? Ne da se mi iskati podatka, ti pa vem, da ga na pamet veš.

Proizvede cca 2 % energije. Vendar lahko postavimo še dodatnih 15.000 MW sončnih elektrarn na veliki skali za samo 9 miljard evrov+ še 2 črpalni hidro za skladiščenje energije in smo na 10 miljard kar je cca cena ene jedrske elektrarne. Z temi 15.000 MW sončnih elektrarn bi proizvedli CELOTNO energijo v Sloveniji! Za ceno samo ene jedrske elektrarne, to je odličen deal! Hidroelektrarn imamo kar nekaj v Sloveniji, nekaj lahko na lesno biomaso, plinska Brestanica je pa za rezervo.

Cena 500 MW sončne elektrarne leta 2020 v Španiji je bila samo 0,3 miljarde (300 miljonov), cena jedrske elektrarne iste moči 500 MW pa bi bila okoli 10 miljard, kar je 30x več!

O izkoristku sončnih panelov pa bolje da ne govoriva. Je pa res, da je sončne energije na pretek, samo praktično še zaenkrat ni vse skupaj.

Motiš se. Seveda da je praktično, poglej druge moderne države:

Špranska sončna 500 MW za samo 0,3 miljarde, tudi v drugih državah so cene podobne:
https://www.iberdrola.com/press-room/ne ... fSEjKuaC9s

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_p ... r_stations

Evo 2200 MW sončna elektrarna, postavimo 7 takih in 2 črpalni hidro za shranjevanje energije in ne rabimo ničesar drugega dodatno postavljati za proizvajati elektriko, smo preskrbljeni:
Slika

Takole pa to zgleda pri Nemcih:
Slika
Zadnjič spremenil Vitamix, dne 18.12.2020 11:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Vitamix
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 18.12.2020 6:52

Super da si pristaš geotermalne energije, jaz sem tudi. Glede tega da slabo kaže z geotermalnim potencialom se pa motiš. Nove geotermalne elektrarne lahko uporabljajo NIZKOTEMPERATURNO vodo z 50°C in tega potenciala imamo v Sloveniji ogromno! :)

Ja te delujejo na "kontra"principu toplotne črpalke in bi pozimi delovale z precej boljšim izkoristkom , če bi se dobilo mini enote (10 kW), bi bil pa zelo zanimniv proizvod za koriščenje toplote iz centralne peči, vendar ne zasledim nič podobnega.
Bo treba kar orenk plunit v roke,... če se bomo hoteli vozit na letriko
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.12.2020 9:06

Vitamix napisal/-a:

Proizvede cca 2 % energije. Vendar lahko postavimo še dodatnih 15.000 MW sončnih elektrarn na veliki skali za samo 9 miljard evrov+ še 2 črpalni hidro za skladiščenje energije in smo na 10 miljard kar je cca cena ene jedrske elektrarne. Z temi 15.000 MW sončnih elektrarn bi proizvedlo CELOTNO energijo v Sloveniji! Za ceno samo ene jedrske elektrarne, to je odličen deal! Hidroelektrarn imamo kar nekaj v Sloveniji, nekaj lahko na lesno biomaso, plinska Brestanica je pa za rezervo.

S tem si mi vse odgovoril. Teorija gre, to znam tudi jaz poračunati. V praksi imaš pa problem s terenom (kam boš postavil črpalne hidroelektrarne pri nas?), civilno iniciativo, lobiji, tumbastimi politiki, ki so pa tako ali tako povprečen odsev naroda.
Takšne količine virov kot sta sonce in veter naredijo v mreži totalno sranje. Imaš tri možnosti - baterije, potencial vode (črpalne HE) in izredno veliki daljnovodi, da lahko v trenutnku pošlješ energijo tja kjer jo rabijo. Pa nobena od teh ni enostavno rešljiva v praksi.

Nemci to rešujejo tako oz. vsaj poizkušajo, da odvečno elektriko porabijo za pridobivanje vodika, ki ga potem skladiščijo. To je eden izmed glavnih razlogov, da se pogovarjamo o vodiku kot gorivu, čeprav je celotna slika izkoristka na gorivnih celicah zelo slaba.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.12.2020 9:49

kruster napisal/-a:Ja te delujejo na "kontra"principu toplotne črpalke in bi pozimi delovale z precej boljšim izkoristkom

Kakšen je to "kontra" princip toplotne črpalke ?? Lahko malo razložiš kako to tehnično deluje in kako po tem "kontra" principu iz toplote dobiš elektriko ali misliš na Seebeckov efekt (termočlenek) oziroma kakšen Peltierov efekt, ali pa misliš na normalno toplotno črpalko ki dvigne temperaturo geotermalne toplote in potem turbine itd...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 18.12.2020 11:22

Pri toplotni črpalki s pomočjo vloženega dela prečrpavamo toploto iz nižjega temperaturnega "potenciala" na višji , če pa imamo dva medija z različno temperaturo laho to koristimo za proizvajanje energije,.. recimo takole: https://www.youtube.com/watch?v=LJV4d4XtHuo
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vitamix » 18.12.2020 11:57

grega09 napisal/-a:
Vitamix napisal/-a:

Proizvede cca 2 % energije. Vendar lahko postavimo še dodatnih 15.000 MW sončnih elektrarn na veliki skali za samo 9 miljard evrov+ še 2 črpalni hidro za skladiščenje energije in smo na 10 miljard kar je cca cena ene jedrske elektrarne. Z temi 15.000 MW sončnih elektrarn bi proizvedlo CELOTNO energijo v Sloveniji! Za ceno samo ene jedrske elektrarne, to je odličen deal! Hidroelektrarn imamo kar nekaj v Sloveniji, nekaj lahko na lesno biomaso, plinska Brestanica je pa za rezervo.

S tem si mi vse odgovoril. Teorija gre, to znam tudi jaz poračunati. V praksi imaš pa problem s terenom (kam boš postavil črpalne hidroelektrarne pri nas?), civilno iniciativo, lobiji, tumbastimi politiki, ki so pa tako ali tako povprečen odsev naroda.
Takšne količine virov kot sta sonce in veter naredijo v mreži totalno sranje. Imaš tri možnosti - baterije, potencial vode (črpalne HE) in izredno veliki daljnovodi, da lahko v trenutnku pošlješ energijo tja kjer jo rabijo. Pa nobena od teh ni enostavno rešljiva v praksi.

Nemci to rešujejo tako oz. vsaj poizkušajo, da odvečno elektriko porabijo za pridobivanje vodika, ki ga potem skladiščijo. To je eden izmed glavnih razlogov, da se pogovarjamo o vodiku kot gorivu, čeprav je celotna slika izkoristka na gorivnih celicah zelo slaba.

Teorija gre, to znam tudi jaz poračunati.

Tudi v praksi je to možno izvesti. + Verjamem da znaš poračunati, dvomim pa da si se dejansko kdaj lotil to poračunati (razmišljal v tej smeri).

Teorija gre, to znam tudi jaz poračunati.

Na vsak primeren hrib. Res je da vsak hrib ni primeren, je pa dejsto da je primernih hribov v Sloveniji precej in za 2 črpalni hidroelektrarni imamo placa kumot.

Takšne količine virov kot sta sonce in veter naredijo v mreži totalno sranje.

Ni res, ne naredijo sranja če imaš ustrezne količine shranjevanja energije v obliki črpalke hidroelektrarne in megabaterij (podobna kot je 110 MW-tna v Avstraliji).

Pa nobena od teh ni enostavno rešljiva v praksi

Motiš se. Črpalne hidro zadosti velike so izvedljive v praksi, prav tako si lahko pomagamo z megabaterijami, takšnimi kot je 110 MW-tna v Avstraliji. Baterije so po 100 € na kWh, kar da bi plačali komaj 100 miljonov (0,1 miljarde) za 1000 MWh baterijo. Dajmo ceno krat 2 da smo na varni strani in dobimo 0,2 miljardi. Črpalna hidro Avče je stala 200 miljonov (0,2 miljardi). Postavimo še 3 črpalke hidro kot so Avče in je to še 0,6 miljard dodatno. Torej 0,6 +0,2+9 miljard 15 GW sončna in smo skupaj pod 10 miljard. Skupaj z obstoječimi viri ki jih imamo imamo več kot zadosti (ter morda še kakšno dodatno hidro na Savi in Muri in kakšno nizkotemperaturno geotermalno) da smo preskrbljeni z energijo v Sloveniji! Če bi res kdaj rabili pa imamo plinsko elektrarno Brestanico kot rezervo.

Nemci to rešujejo tako oz. vsaj poizkušajo, da odvečno elektriko porabijo za pridobivanje vodika, ki ga potem skladiščijo. To je eden izmed glavnih razlogov, da se pogovarjamo o vodiku kot gorivu, čeprav je celotna slika izkoristka na gorivnih celicah zelo sla

Vodik za shranjevanje energije omrežja ni spet kako slab, dober pa tudi ne: ima skupni izkoristek samo 38 %! Črpalne hidro imajo skupaj izkoristek 70 do 80%, baterije pa celo 95 %.
https://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Crpa ... elektrarna

Baterije so super za regulacijo frekvence omrežja, odzivajo se na spremembe omrežja v milisekundah in z pomočjo regulacije frekvence omrežja skužijo MASOVNE količine denarja. Podatek je, da je Avstralska 110 MWh baterija pridelala samo v enem letu 50 miljonov evrov in se bo odpčačala samo v 2,5 leta! Eno takšno baterijo, ki je največja v Evropi imamo na Jesenicah.

https://www.tesmanian.com/blogs/tesmani ... al-profits
https://oe.finance.si/8953641/Slovenija ... ide-se-ena
https://www.24ur.com/novice/slovenija/v ... vropi.html
https://oe.finance.si/8957770/Jeseniska ... lejte-kako
Zadnjič spremenil Vitamix, dne 18.12.2020 12:49, skupaj popravljeno 2 krat.
Vitamix
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vitamix » 18.12.2020 12:19

Deutz napisal/-a:
kruster napisal/-a:Ja te delujejo na "kontra"principu toplotne črpalke in bi pozimi delovale z precej boljšim izkoristkom

Kakšen je to "kontra" princip toplotne črpalke ?? Lahko malo razložiš kako to tehnično deluje in kako po tem "kontra" principu iz toplote dobiš elektriko ali misliš na Seebeckov efekt (termočlenek) oziroma kakšen Peltierov efekt, ali pa misliš na normalno toplotno črpalko ki dvigne temperaturo geotermalne toplote in potem turbine itd...

Tole je ena vrjanta. :)

Binary cycle power stations

Binary cycle power stations are the most recent development, and can accept fluid temperatures as low as 57 °C.[13] The moderately hot geothermal water is passed by a secondary fluid with a much lower boiling point than water. This causes the secondary fluid to flash vaporize, which then drives the turbines. This is the most common type of geothermal electricity station being constructed today.[31] Both Organic Rankine and Kalina cycles are used.
Click here:
https://en.wikipedia.org/wiki/Binary_cycle
http://energybc.ca/lowtempgeo.html
Slika

In še malo na splošno o geotermalnih elektrarnah:
https://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_power
Vitamix
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2020 19:56

tam je admin zaklenil, bomo pa tu nadaljevali, še ena "mašina" ena mikro kaplanka iz mojega skromnega arhiva..., vidite kako se lepo vrti, res milina... :D :D

mhe_kt.JPG
mhe_kt.JPG (92 KiB) Videno 6505 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 27.12.2020 21:22

Super Vili , za prenos pa ploščati jermen , ja za boljši izkoristek - manj trenja kot klinasti in načeloma dlje vzdrži.
Popoldne sem šel na sprehod čez gozd , pa naletim na svežo poseko pod daljnovodom , kakšnih 50 m širine, lesa po tleh na debelo ... in razmišljam , koliko hektarjev je takih površin , ki jih letno (ali na dve leti) sekajo in vse skupaj strohni , koliko je te energije? ¸Letni prirastek gozda , dolžine daljnovodov in lokalnih omrežij , procent gozdnih površin ,... prihajajo nekako čudno velike številke (nekajkrat večje od proizvodnje sončnih elektrarn) , kar moramo upoštevati pri izkoristku omrežja. Tod bi pa imelo smisel postaviti sončne panele .
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2020 22:25

ja dal sem extemultus cca b 150, izkoristek krepko čez 90, vrtiš sistem na prazno z dvema prstom :D :D skoraj nič gretja, špana pa radialno malo bolj ležaje, jebiga..., ni panike, so predimenzionirani za mirno spanje, smo pa multiplicirali vrtljaje, ker se gonilnik vrti relativno počasi, generator ima pa 1000 min-1, ona kaplanka, ki sem jo limal na blokiranem naslovu ima pa zobniški multiplikator...

glede lesa, se tu pri nas tega rafuta kar nekaj zdrobi v sekance, imamo dva kar velika kotla na sekance..., pred tem na mazut in kurilca, kemijska fabrika mislim, da skuri dva šleperja dnevno..., mazut pa kuri še vedno pri zagonu kotla, sekanci se vžgejo v mazutovem plamenu, ko primejo - ornk zagorijo pa mazut izklopijo..., tako nekako..., ja kar lušten sistem, sem malo firbcal pri gradnji, strmocevni parni kotel na lebdečo kremenčevo rešetko..., sekanci so u luftu...

ja glede klinastih jermenov, je delal partner turbo mlin moči cc 100 kW in so imeli skozi reklamacije glede pokanja jermenov, delal sem rekonstrukcijo, pa prišel na tri jermene več kot so jih dali prej, kontroli sem delal tako po ata kraut - u kot po, mislim forbo -tu, pa ni bilo razlike..., ja s "šefom" sva imela kar malo duela, če sem normalen, pa smo naredili po moje, laufa...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 28.12.2020 22:07

Fajn vili, da si pokazal tele projekte. Kapo dol.
No, ko si zadnjič tiste vlačilce tankov kazal, eni upokojenci pa se lotijo TAKIH modelčkov, da jim prodže vreme. Sej bi se jih še jaz ampak res nimam preveč časa. :(
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2020 22:31

nabijač:

hvala, ma ni nek peojekt v merilu 1 problem, šala mala, problem so ti mali filigrani :o :o , to niso heci, kjer pri strojih takoj zahebeš, če samo eno "luknjico" preveč ali premalo zvrtaš, dobro je, če ugoroviš, da je pemajhna, "ponoviš radnju", pa greš ponovno z "rabarjem" skozi... :D :D :D

glede projektov "čiste energije", jih imam še nekaj, če vas res zanima bom tudi prilimal, drugače ne, se nebom metal ven... :-? :-?, da nebom poslušal - bral, kaj se pa ta presera...va..., dobro malo se pa že, ker se lahko in se imam s čim, če bi imel dovolj € bi letel tudi na luno, zakaj pa ne, če bi lahko :D :D ..., ma ne saj se ne, to niso nobeni presežki..., samo reklamirama firme..., tako, da veste..., smo tudi na svetovnem spletu z vsemi temi slikicami, ki sem jih pripopal, pa še kaj več..., ono prej je pa samo malo moje "lažne" skromnosti... :D :D, da sem bil tudi jaz malo poleg..., nič drugega...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Diesel » 29.12.2020 18:31

Samo tole bom tukaj pustil:

Slika
https://electrek.co/2020/12/29/once-you ... taxOvFJ2nQ

Once you go electric, you don’t go back: survey shows less than 1% of EV owners want to go back to gas 8)

Prevod: Ko greš enkrat na elektriko, nikoli več ne greš nazaj: statistike kažejo da man kot 1 % lastnikov električnih avtov pravi da bo še kdaj vozilo bencinarje/dizle. Samo kot zanimivost, cool to know. :D
Diesel
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 11.1.2021 8:23

V vsem zgoraj navedenih glede cene ter vložkov v elektrarne ipd., če bi bli v kakšni drugi državi bi še šlo, dokler pa naši za eno cesto porabijo 4x preveč pa še to ne nardijo dober se je pa škoda pogovarjat :D
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov