STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek-Dimenzije nosilnih elementov

Nadstrešek-Dimenzije nosilnih elementov

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Nadstrešek-Dimenzije nosilnih elementov

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.6.2016 12:35

bpod napisal/-a:Temeljev nisem risal, bi pa naredil cca 0,6x0,6mx0,8m globino. Se mi zdi več kot zadosti glede na to, da jih bo ogromno in bo vsak nosil samo par sto kg.
Sila na steber je tudi nekajkrat po par sto kg. Na najbolj obremenjen steber ob max snegu deluje kar 3600 kg. da ne polemiziram o horizontalni sili, ki skuša temelj prevrniti.
Za preprečitev nagiba stebra vzdolž leg imaš le po en par rok razen pri visoki legi dva para. Za preprečitev nagiba stebrov v smeri špirovcev nimaš nobene roke, pomeni, da mora biti temelj dovolj širok ter spoj temelja s stebrom ustrezno močan, da prevzame horizontalne sile od vetra in potresa.
Iz dosedanje mikroskice lahko le slutim, kako je jekleni del temelja spojen z lesenim stebrom. Pokaži bolj povečano.

Nisi komentiral dolžine spoja med jeklenim in lesenim delom špirovca. Niti se izjasnil o mojem predlogu, da bi imel jekleni del do srednje lege in se izognil omenjenemu spoju. Tudi o mojem predlogu oblike jeklenega profila si ostal brez komentarja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.6.2016 16:40

Malo me je čas zafrkaval in nisem kaj dosti komentiral...
1. Spoj špirovec in jeklenega dela ostane kot je, ker je tako najbolj praktično in enostavno ter hkrati poceni. Vsaka druga rešitev je dražja in poleg tega še zamudnejša za delo, ker vijačenje lat na jeklen profil ni najbolj prijetno opravilo.
2. Stabilnost v smeri špirovcev mislim, da ne bi smela biti kritična zaradi načina vpetja stebrov, ki pri kratkih stebrih omogoča dobro bočno nosilnost.
3. dokončna odločitev glede dimenzij: najnižja lega bo 18x18, srednja in najvišja 20x20, stebri bodo 18x18, špirovci pa 10x12.

Ko pa bom imel dokončan model, pa še kaj prilimam za ogled... Hvala.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.6.2016 18:21

3. dokončna odločitev glede dimenzij: najnižja lega bo 18x18, srednja in najvišja 20x20, stebri bodo 18x18, špirovci pa 10x12. -
Če misdliš, da take dimenzije zadoščajo, OK, tvoj nadstrešek, tvoj denar, tebi bo padlo na glavo (upam, da ne).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.6.2016 18:43

Žerjavar napisal/-a:
3. dokončna odločitev glede dimenzij: najnižja lega bo 18x18, srednja in najvišja 20x20, stebri bodo 18x18, špirovci pa 10x12. -
Če misdliš, da take dimenzije zadoščajo, OK, tvoj nadstrešek, tvoj denar, tebi bo padlo na glavo (upam, da ne).

Tule ni bilo kakšnih pretirano uporabnih nasvetov glede tega in sem rešitve poiskal drugje. Neskončne razprave zakaj tako in ne drugače pa mi tudi ne ležijo preveč. Še vedno pa lahko argumentirano polemiziraš o navedenem, če meniš, da dimenzije niso prave...
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.6.2016 5:18

Zame ni nobene polemike - statika je eksaktna veda, ki določa napetostno stanje materjala po matematičnem postopku. Rezultati so toliko točni, kolikor so točni vstavljeni podatki.

Ne želim ti porušitve objekta. Morda ti bo dalo misliti opozorilo:
- Srednja lega 20 x 20 cm: Ob max snegu 160 kg/m2 bo upogibna napetost 2,0 kN/cm2, dopustna je 1,09. Poves bo 4,5 cm, kar je 80% več kot je normativ za nadstreške.
- Špirovec 10 x 12 cm: Napetost in poves približno na istem kot pri legi. O spoju med jeklenim in lesenim delom nisi dal podatkov. Se pa zanj bojim, da bo popustil (špirovec bo po dolgem počil/se razklal in nato prelomil) še pred max snegom.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 2.5.2020 13:20

Pozdravljeni,

še jaz bi prosil za nasvet glede dimenzij v glavnem lesne konstrukcije.

Najprej se opravičujem za slabo skico, res nisem ravno dober v tem.

Slika

Objekt bi se nahajal na ravninskem delu Prekmurja.

Gre za enokapnico na stebrih, ki bo delno pozidana in privijačena na sosednja objekta.

Zgornja lega bi se vijačila na steno drugega objekta - ker pa gre v bistvu za previsno steno, sem dodal še stebre. Mera te lege bi bila 16 x 22. (Nekje na višini 2,80m)
Zadnja lega bi ležala še na steni, ki bi jo sezidal med leseno konstrukcijo - zaradi tega ni vmesnih stebrov. Ta lega bi imela dimenzije 16 x 16. (Nekje na višini 1,80m)
Vsaj srednjo lego bi vzel lepljenec – razmišljal sem dimenzije 16 x 28.
Srednja lega je od spodnje oddaljena 316cm.
Vse lege so dolžine 540 cm – na eni strani so direkt na stebru (tukaj bi se stebri tudi vijačili na sosednji objekt), na drugi strani gledajo 40 cm čez steber.

Stebre sem razmišljal 16 x 16.

Špirovci ravno tako gledajo 40 cm čez spodnjo lego. Glede dimenzije špirovcev nisem prepričan – ali vzeti vseh 750cm v enem kosu (potem verjetno znova lepljenec) ali na sredinski legi spojiti 2 kosa. Razmišljal sem o dimenziji 12 x 18.

Konstrukcijo bi prekril s sendvič ploščami pločevina – 3cm izolacije – pločevina.

Vljudno prosim za kakšen komentar, nasvet, vprašanje, pomislek.

Hvala
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.5.2020 19:31

Ali boš delal sam, morda s pomočjo prijatelja, nekoliko bolj veščega vihtenja sekire, dleta, žage, … ? Morda boš najel mojstra tesarstva, ki bo tudi poskrbel za nabavo lesa, vijakov, ….?
Konstrukcija bo vijačena na dva sosednja objekta. Sta to ločena objekta in ju bo tvoja konstrukcija povezovala? Ali imajo (bodo imeli) zidovi teh dveh stavb fasadno toplotno izolacijo?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 3.5.2020 11:43

Hvala za odziv in vprašanja.
Delali bi sami - sama izvedba na licu mesta ne bi smela biti problem.

Gre za dva različna ločena objekta, dobro grajena, čvrsta, na svojih temeljih. :) Toplotne izolacije nimata in ju ne bosta imela. Zgrajena sta iz modula.
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.5.2020 13:44

teop napisal/-a: Gre za dva različna ločena objekta, dobro grajena, čvrsta, na svojih temeljih. :) Toplotne izolacije nimata in ju ne bosta imela. Zgrajena sta iz modula.
Jaz bi lege in špirovce pritrjeval vsakega posebej na zid s kupljenimi pločevinastimi konzolami. Stebra bi bila le dva, na prostem koncu obeh leg. Brez rok na stebre. Zid pod nizko lego bi bil le kot okrasni ali predelni zid (12 cm ali les).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 3.5.2020 13:57

Hvala za to idejo, ni slaba - bom razmislil.

Kako pa je z dimenzijami materiala?
Bi nekako držale ali je treba kaj spremeniti?
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.5.2020 14:38

Žerjavar napisal/-a:
teop napisal/-a: Gre za dva različna ločena objekta, dobro grajena, čvrsta, na svojih temeljih. :) Toplotne izolacije nimata in ju ne bosta imela. Zgrajena sta iz modula.
Jaz bi lege in špirovce pritrjeval vsakega posebej na zid s kupljenimi pločevinastimi konzolami. Stebra bi bila le dva, na prostem koncu obeh leg.

Tule imam jaz eno vprašanje, ki je vezano bolj na gradbeno birokracijo. Kako je z vezavo teh pomožnih objektov na obstoječe objekte? Po novem zakonu naj bi bilo potrebno zaprositi za dozidavo obstoječega objekta, če novi pomožni objekt "obešaš" nanj. Lahko kdo potrdi kako je s tem v praksi?
Zanima me pa zato, ker bom sam v prihodnosti delal nadstrešek, za katerega sem si v betonski plošči objekta že pripravil konzole in ob objektu ne bi imel lege in stebrov.
Vem, da se lahko naredim neumnega in tvegam z izvedbo, samo rad bi se prepričal kakšne so omejitve in možnosti...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.5.2020 15:00

teop napisal/-a: Hvala za to idejo, ni slaba - bom razmislil.
Kako pa je z dimenzijami materiala?
Tudi jaz bom še razmislil ali bi računal statiko za neko izvedbo, pozneje pa zopet za drugačno izvedbo, ker si si ti premislil. Bo pač treba pretehtati različne izvedbe in se za eno odločiti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.5.2020 15:10

grega09 napisal/-a: Tule imam jaz eno vprašanje, ki je vezano bolj na gradbeno birokracijo. Kako je z vezavo teh pomožnih objektov na obstoječe objekte? Po novem zakonu naj bi bilo potrebno zaprositi za dozidavo obstoječega objekta, če novi pomožni objekt "obešaš" nanj. Lahko kdo potrdi kako je s tem v praksi .
Najenostavneje: povprašaš pristojnega za izdajo GD. Morda pa je med člani tudi kak gradbeni projektant, ki pozna trenutno regulativo.
Vem pa, da sta enostavni in nezahtevni objekt definirana kot samostojni objekt - ne sme biti fizično vezan na drugi objekt, mora obstati, tudi če drugi objekt odtraniš. V primeru nadstreška pa ni neke večje škode, če moraš po nekaj letih "sporazumevanja" z gradbenim inšpektorjem objekt porušiti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.5.2020 16:11

No ja, se strinjam. Edino tole pri meni ne bo klasična "pergola" za avto. V planu je tam nekje cca. 50 m2 (8 m dolžine x 6 m širine - razpona) nadstreška s pohodno teraso.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.5.2020 16:27

grega09 napisal/-a: ne bo klasična "pergola" za avto. V planu je tam nekje cca. 50 m2 (8 m dolžine x 6 m širine - razpona) nadstreška s pohodno teraso.
Glede na dve etaži to ni več manj zahtevni objekt in rabi PGD in GD kot stanovanjska hiša.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov