STROJNISTVO.com • Poglej temo - Počen lesen lepljenec

Počen lesen lepljenec

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Počen lesen lepljenec

OdgovorNapisal/-a runocar » 19.9.2024 17:17

Tole s poševnimi vlakni sem opazil šele po Žerjavajemu opomniku :-? Sem bolj na hitro zlomil in dal sliko gor. Je pa tudi tole res, da preden se le letev zlomila, je kar fajn pokala. Predvidevam, da so se trgala najbolj natezna vlakna in zdaj če so poševno postavljena je res lahko kombinacija malo striga, malo natezne napetosti pravokotno na vlakna, ter natezne napetosti vzdolž vlakna. Gemišt. Uf.
No sem pa spodaj z nekim preprostim nosilcem želel prikazat razliko med celim in zarezanim nosilcem kak o je s strižnimi lokalnimi napetostmi, ter normalnimi napetostmi pravokotno na linijo diagramov ...
Ker je razmerje med nateznimi napetostmi pravokotno na vlakna (v špici diagrama) in natezno trdnostjo mnogo večje od strižnih napetosti napram strižni trdnosti sem mnenja, da ima prevladujoč vpliv natezna napetost pravokotno na vlakna. (ca 12x bolj izkoriščeno)
Priponke
Slika3.jpg
normalne napetosti v MPa v smeri pravokotno na linijo diagrama
Slika3.jpg (37.46 KiB) Videno 48722 krat
Slika2.jpg
strižen napetosti v MPa - na istih mestih pri celem in zarezanem nosilcu
Slika2.jpg (37.9 KiB) Videno 48722 krat
Slika1.jpg
geometrija nosilca 20/100, zg. brez razpoke, sp. z razpoko
Slika1.jpg (26.75 KiB) Videno 48722 krat
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.9.2024 18:32

runocar napisal/-a: Je pa tudi tole res, da preden se le letev zlomila, je kar fajn pokala. Predvidevam, da so se trgala najbolj natezna vlakna

V lesu poka (zvok) ne le ob pretrganju vlaken (nateg) ampak rudi med ločevanjem (vzdolžno) vlaken.
Ker je razmerje med nateznimi napetostmi pravokotno na vlakna (v špici diagrama) in natezno trdnostjo mnogo večje od strižnih napetosti napram strižni trdnosti sem mnenja, da ima prevladujoč vpliv natezna napetost pravokotno na vlakna. (ca 12x bolj izkoriščeno)

Ni mi jasno, od česa bi nastala v idealnem nosilcu (vsa vlakna vzporedna s spodnjo in zgornjo ploskvijo) natezna napetost pravokotno na vlakna. O tem še nisem niti slišal, niti srečal v literaturi. Je pa nastanek takih napetosti normalen ob lokalni prekinitvi lesnih vlaken, ko nastane odklon napetostnih silnic od prekinitve (izvrtina v materjalu ali podobno), kjer je natezna napetost poševno na smer nosilca in je napetost lahko izraziti z horizontalno in vertikalno napetostjo - obe komponenti sta poševno na lesna vlakna. Če pa v tem področju natezno napetost v smeri silnice delimo v komponenti smeri vlaken in pravokotno na njih, bo pravokotna komponenta dala strig pravokotno na vlakno in s tem enako strižno napetost v smeri vlakna.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 19.9.2024 19:47

Pri idealnem ravnem nosilcu z hor. orientiranimi vlakni res ni nobenih prečnih napetosti na vlakna (razen ob podporah). Pojavijo se z zarezo. Torej po prekinitvi spodnjih natezno obremenjenih vlaknih. Do tu se strinjava. Meni še vdeno roji po glavi ideja mehanizma dveh ˝podnosilcev˝ iz slike z dne 18.9; 9:21.
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.9.2024 5:44

runocar napisal/-a: ideja mehanizma dveh ˝podnosilcev˝ iz slike z dne 18.9; 9:21.

Ali to razmišljaš o sanaciji nosilca?
Do sedaj še ni potrjeno, da razpoka prečno v spodnjem pasu res obstoja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 20.9.2024 7:24

Sanacija nosilca po moje v tem primeru ne pride v poštev. Sem pa nekako prepričan, da se je vse začeli z razpoko na spodnji strani, ker drugače do takšne situacije po moje ne bi moglo priti. Pa saj ni nujno, da razpoka poteka na istem mestu po vertikali, lahko gre stopničasto cik-cak po posamezni lameli/deski.
Priponke
pretrg vlaken.jpg
pretrg vlaken.jpg (32.23 KiB) Videno 48634 krat
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.9.2024 8:05

runocar napisal/-a:S gre stopničasto cik-cak po posamezni lameli/deski.
Sanacija nosilca po moje v tem primeru ne pride v poštev.

Tak način preloma je pri vzporednih vlaknih običajen.
Vprašanje o razpokah: spodnja prečna? višina bočnih od do? pri vseh treh nosilcih podobno? Imam idejo o sanaciji, odvisno od odgovorov.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 20.9.2024 8:58

Nimam teh podatkov, niti fotografij. Samo kar je iz teh novinarskih prispevkov.

V sanacijo dvomim (tudi je še vedno vprašanje, kaj je bilo dejansko narobe). Če pa že sanacija - ena od opcij bi bila dvig nosicla v ravnino oz. nekaj nadvišanja, potem pa karbonski trakovi s spodnje strani ter v spodnji tretini levo desno + obloga s karbonsko tkanino. Druga možnost ojačitev s pločevinastim visokim in dolgim ˝U koritom˝ ter miljon drobnih vijakov, da se sile ustrezno prenesejo iz lesa na jeklo.
Ker pa so to dvojni nosilci, je dostopnost z notranje strani praktično onemogočena, zato po moje pride v poštev samo odstranitev vsega in jovo na novo. Seveda z ustreznimi dimenzijami ali zmanjšano težo strehe.
Zadnjič spremenil runocar, dne 20.9.2024 9:08, skupaj popravljeno 1 krat.
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.9.2024 9:00

Kolikor gledam objavo, so razpoke točno po mejah med lamelami lepljenega lesa.

Koliko je močna vez epoxi lepila med lamelami? Naj bi bila vsaj toliko kot osnovni les sam. Vemo pa, da je precej močnejša, ker so epoksidne umetne mase zelo žilave (zamrežene). Jaz bi podal sum na osnovni material, tj. lesene lamele, ki so izdelane (pričakovano in zelo verjetno) iz slabšega lesa, okuženega s kakimi plesnimi, glivami itd.

V vmesnem času so zagotovo preiskali mesto loma in to bo na stiku med lesom in lepilom. Vsekakor pa v plasti lesa in ne lepila, s katerim je les kaširan.

Počen nosilec je treba zamenjat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.9.2024 9:43

runocar napisal/-a: karbonski trakovi s spodnje strani ter v spodnji tretini levo desno + obloga s karbonsko tkanino.
Ker pa so to dvojni nosilci, je dostopnost z notranje strani praktično onemogočena,.

O karbonu nimam prakse in podatkov. Ojačanje lesa s karbonom je odvisna od njunega elastičnega modula in od kvalitete lepljenja med njima.
Kako si mislil dvojni nosilec? Dva nosilca drug ob drugem , škatlasti nosilev = sredina je votla? -
so razpoke točno po mejah med lamelami lepljenega lesa.
Vidim razpoke, ki niso ravne niti vzporedne z nateznim robom. Ali je lepleno iz lamel nepravilne oblike? Domnevam, da razpoke sledijo smeri lesnih vlaken.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.9.2024 10:00

Tole so zame razpoke točno na spoju med lamelami.

Popustile so vzdolžne vezi med lamelami, ostalo je posledica.
Priponke
Bovec 01.jpg
Bovec 01.jpg (123.79 KiB) Videno 48589 krat
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.9.2024 10:12

Demz napisal/-a:Tole so zame razpoke točno na spoju med lamelami.
Popustile so vzdolžne vezi med lamelami,.

Priznam, da moj vid ni nekaj posebnega, zame razpoke niso vzporedne niti ravne, da bi lahko bile ob robu lamel pravilne oblike.
Vzdolžna vez? je to leplenje lamel za povečanje dolžine nosilca ali za povečanje višine, širine?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.9.2024 10:14

Pri lesu točno vzdolžne vezi nosijo. Če se poslužiš lepljenega lesa, bistveno zmanjšaš nehomogenost osnovnega.

Vzdolžna napetost se med lamelami prenaša strižno, zato je vertikalna razpoka med njimi zgolj posledica. Lepilo mora biti trdnejše od osnovnega lesa, kar epoxi je. Toda - ali je bil osnovni gradnik (les) ob izdelavi lepljenca zadovoljivo zdrav ali z morda preveč vlage (tudi ta moti če jo je preveč) - to bi bilo vprašanje.

Da bi bil nosilec statično poddimenzioniran - ok, tudi to je možno. Vendar, statiko kaj kontrolirajo mar ne?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 20.9.2024 10:29

Žerjavar napisal/-a:Kako si mislil dvojni nosilec? Dva nosilca drug ob drugem , škatlasti nosilev = sredina je votla? -

Iz prispevka 24ur vidim, da dvigalo nese 1/2 nosilca, vmes o distančniki - vertikale. In pa izsek iz dostopne dokument. na spletu.

https://obcina.bovec.si/objava/841785
Priponke
prerez.jpg
prerez.jpg (134.27 KiB) Videno 48568 krat
polovica nosilca.jpg
polovica nosilca.jpg (74.02 KiB) Videno 48568 krat
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 20.9.2024 13:23

Na zgornji sliki se vidi, da je precej vzdolžnih razpok po liniji lepljena in nekaj vertikalnih.

Lepljeni nosilci se vzdolžno lepijo posamezne deske s "cik-cak" utori, to pogosto vidite na raznih oblogah 2. klase, ki so vzdolžno spojene. Takšen spoj veliko prenese, ne sme pa biti izveden na mestu napake v lesu (veja,...), ker se tam spremeni smer vzdolžnih vlaken.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.9.2024 13:55

fikus_ napisal/-a:Na zgornji sliki se vidi, da je precej vzdolžnih razpok po liniji lepljena in nekaj vertikalnih.

Jaz vidim vsaj tri razpoke, ki niso ravne in odstopajo od horizontale. Posamezne deske se lepijo ravno in horizontalno. Razpoka ni na lepljenem spoju, niti vzporedno z vlakni (če je les pravilen).

PS: Bodi nedvoumen. Vzdolžno lepljeno je to: vzporedno spodnjemu robu nosilca ali pravokotno nanj (spoj elmentov po dolžini)
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov