STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dimenzioniranje trama

Dimenzioniranje trama

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Dimenzioniranje trama

OdgovorNapisal/-a suzica » 15.2.2014 22:56

:o :lol: to pa je pogum....

drugače pa vsekakor bolj čvrsta zadeva kot pa tiste sesute drvarnice pred Novo meškim Revozom katere je sneg zlomu v nulo kljub vrhunskim projektantom... :lol: :lol: :lol:
Če se smole primeš, se te smola drži.
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.2.2014 10:11

Držati bi se moral načela "Keep it simple stupid",
Nekaj v tem stilu, kar bo tudi "suzici" všeč:
Hrastov ploh 12 x 20 cm pritisneš od spodaj k tramu in ga privijačiš na tram. Porabil boš kakih 120 lesnih vijakov 8 mm in dobil nosilni tram 20 x 35 cm.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 16.2.2014 10:35

Če boš pa še lim dal vmes in tako vse skup zlimal boš pa zadevo pa še bolj ojačal....

Le zakaj najbrž....
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žust » 16.2.2014 13:15

Žerjavar napisal/-a:
Presek pasnice pri HEA 220 je cca 24cm2 kar bi ustrezalo palici fi28mm, pri IPE 240 pa cca 12mm, kar ustreza palici fi20mm.
Katero formulco za presek okrogle palice pa uporabljaš? Zame ima palica Fi 28 mm presek 6,1 cm2; Fi 20 pa 3,2.

Ojej, ja res sem ga biksnil... pisal sem polmere palic. Glede na to kakšne ojačitve palic bi moral dati, da bi stvar nadomestila jekleni profil, pa še izdelava sider za te palice in pa napeljacev, ali pa če se da to vse enemu naredit, sklepam da je cena primerljiva s profilom, za vgraditev katerega bi porabil morda še manj časa kot za vse te ojačitve.

Za ojačitve sem vprašal zato, ker sem videl kako so inženirji take ojačitve naredili na smrekovemu tramu ki nosi nadstrešek (ki je večji kot je na sliki od @suzica), ojačitev pa z eno jeklenico pod njim (fi8), ob podporah trama so sidra skozi tram, na sredini trama pa trikotnik. Takole: http://shrani.si/f/1N/AL/E3oLERH/ojacitev2.png

Potemtakem je tole okras. Zato sem jaz razmišljal da bi dve taki dal ob tram, kar bi bila dva "okrasa" Bilo bi ne kaj preveč komplicirano za izvedbo, vendar kot ste mi napisali neučinkovito Tako da po vseh nasvetih pride v poštev le menjava, oz. zaenkrat podpora v sredini. Torej bo IPE 240. Kakšne so kaj cene teh profilov, cca 1,5€ kg?

Glede strokovne izvedbe pa, če bi bi bil kakšen šalabajzer ne bi niti spraševal za ojačitve ali menjavo. Res da strokovnega znanja nimam, se pa zato trudim da bo zadeva narejena kot mora biti in zato raje prej vprašam, ker me ni sram vprašat, pa če tudi 3×. Ena beseda ni en konj, mar ne?

Hvala za nasvete.
"Cilj je tržaški/motoristični švas"
Žust
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a acme12 » 16.2.2014 13:17

suzica napisal/-a:Če boš pa še lim dal vmes in tako vse skup zlimal boš pa zadevo pa še bolj ojačal....

Le zakaj najbrž....

Lim na star kriv tram bo švoh efekt.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.2.2014 13:57

Za ojačitve sem vprašal zato, ker sem videl kako so inženirji take ojačitve naredili na smrekovemu tramu ki nosi nadstrešek (ki je večji kot je na sliki od @suzica), ojačitev pa z eno jeklenico pod njim (fi8),
Glede na uporabo jeklenice, dvomim, da so bili ta pravi inženirji , verjetno le na papirju. Verjamem, da drži, je pa poves nekajkrat večji, kot bi bil ob uporabi toge palice.
Kot si narisal (verjamem, da je bilo tudi v resnici), da je ojačitev odmaknjena od trama za 2 ali več debeline trama. Je ojačitev 2 (ali več) krat tanjša, kot pa tik ob tramu po tvoji želji.
Tako da po vseh nasvetih pride v poštev le menjava, oz. zaenkrat podpora v sredini. Torej bo IPE 240.
Lesena ojačitev pa ne pride v poštev zaradi izgubljenih 12 cm višine? Bo pa najcenejša varianta steber v sredini.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 16.2.2014 14:11

acme12 napisal/-a:
suzica napisal/-a:Če boš pa še lim dal vmes in tako vse skup zlimal boš pa zadevo pa še bolj ojačal....

Le zakaj najbrž....

Lim na star kriv tram bo švoh efekt.

Vsekakor mora biti površina očiščena in povsod lepo prilegajoča ker drugače nisi naredil nič in imaš potem žerjavarjev efekt....
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 16.2.2014 14:14

Žust napisal/-a:
Za ojačitve sem vprašal zato, ker sem videl kako so inženirji take ojačitve naredili na smrekovemu tramu ki nosi nadstrešek (ki je večji kot je na sliki od @suzica), ojačitev pa z eno jeklenico pod njim (fi8), ob podporah trama so sidra skozi tram, na sredini trama pa trikotnik. Takole: http://shrani.si/f/1N/AL/E3oLERH/ojacitev2.png

Potemtakem je tole okras..

Kaj pa zajla z objemom tega trama navzgor pripeto na streho ali karkoli je že gor na naslednjemu stropu?
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žust » 16.2.2014 14:18

Žerjavar napisal/-a:Kot si narisal (verjamem, da je bilo tudi v resnici), da je ojačitev odmaknjena od trama za 2 ali več debeline trama. Je ojačitev 2 (ali več) krat tanjša, kot pa tik ob tramu po tvoji želji.

Ojačitev je odmaknjena za eno do največ 1.5 višine trama.

Žerjavar napisal/-a:Lesena ojačitev pa ne pride v poštev zaradi izgubljenih 12 cm višine? Bo pa najcenejša varianta steber v sredini.

Tako je, višina je problem. Delamo na tem da bo pod tramom 2m višine. Zaenkrat bo steber.
"Cilj je tržaški/motoristični švas"
Žust
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.2.2014 14:31

višina je problem. Delamo na tem da bo pod tramom 2m višine.
Če boš zamenjal sedanji tram z ustreznim jeklenim nosilcem, daj nosilec višje, da bo zgornji rob v nivoju zgornjega roba prečnih tramov. Za prečne trame pa navari na nosilec (na vsaki strani) ustrezna ležišča. Boš pridobil glede na sedanje stanje verjetno 15 cm višine.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a selassie » 17.10.2015 7:20

Pozdravljeni,

mene pa zanima ce je lahko spirovec dolg med legama 5,6 m in koliksna mora biti dimenzija njega? Krovec mi je rekel da mora biti vmes se ena lega, ker je prevelika razdalja.
Hvala za odgovor

Slika
hebergeur dimage
selassie
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.10.2015 8:53

spirovec dolg med legama 5,6 m in koliksna mora biti dimenzija njega
Seveda je možno, vendar mora biti ustrezno močan (visok).
- Max možen sneg (lokacija)?
- Nagib strehe?
- Predviden razmak med špirovci?
- Vrsta kritine (razmak med latami - dolžina pokrivanja enega strešnika)?

Izgleda, da boš tudi slemensko lego imel nekaj posebnega. Ali boš imel pogled na ostrešje tudi do slemenske lege (vidni špirovci)?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 17.10.2015 19:26

To pa res ni nek velik razpon med legami. Pri meni v Lj.so špirovci 16x12 pri razpono 7m med legama in držijo že 30 let.Po celi širini strehe je na eni strani "frčada" ki ima naklon 6 stopinj.Kakšen naklon ima pa sicer streha pa ne vem.Kritina je pa trimo dom,ki je kar lahka cca.6kg/ m2.Sosed ima podobne dimenzije med legama in enake špirovce pa je kritina Bramac ki je vsaj 10x težja.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.10.2015 19:35

KOUTER napisal/-a:Kritina je pa trimo dom,ki je kar lahka cca.6kg/ m2.Sosed ima podobne dimenzije med legama in enake špirovce pa je kritina Bramac ki je vsaj 10x težja.
Tole 10 x težje postane za širovec le malenkostna razlika. Snega je 200 kg/m2, in lahko dodaš kritine 6 ali 60 kg, je končna razlika za obremenitev špirovca le 26 %.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a selassie » 17.10.2015 21:29

Zerjavar, lokacija je medvedje brdo, nagib strehe je 30 stopinj, razmik med spirovci je 80 cm, kritina bo bila pa opecna, najbrs creaton. A mi lahko izracunas velikost spirovca.
Hvala
selassie
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost