Manjša klet za ozimnico
Moderator: -M-
Re: Manjša klet za ozimnico
Prav gotovo je neprimerno, da na ploščo nalagaš zemljo, kamenje in tlakovce v teži 800 kg/m2. Računaj še z vsaj 100 kg/m2 koristne obremenitve tal ute. Če naložiš le do 300 kg/m2 boš lahko mirno spal.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
- Žerjavar
- Strokovnjak

Če hočeš zasipati ploščo zaradi toplotne izolacij in da jo skriješ, potem daj npr. 10 cm stiroporja, folijo in potem tanjšo plast zemlje.
- fikus_
- Strokovnjak

Morda še razmisliš o izvedbi lesene ute nad kletjo. Narediš toplotno izolirano, da v njej ne bo nikdar zmrzovalo, hkratipa ustrezno prezračevano in hidroizolirano, da bo kot suha shramba. Vhod z primerno klančino, da lahko vanjo pripelješ s samokolnico ali shraniš kosilnico, ... Pozimi bo večina potrebne toplote prihajala skozi tla iz kleti, katera se ogreva iz zemljine nekoliko globje.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Hvala vsem za odgovor.
Kot sem povedal ne morem dati tako velike ute nad kletjo, ker bi potem rabil gradbeno. Mislim da je do 20 m2 misljeno kot enostaven objekt.
Zato bo en del kleti izven ute.
Nad celotnim stropom kleti pride še 10 cm izolacije, a ostane pa še slabih 30 cm višine, saj je klet toliko nižja od ostale zemljine. Zato sem omenjal, da bi tam zasipal zemljo, da poravnam s terenom. Naceloma bi lahko potem dal le 20 cm zemlje in je teren malo nizji od ute. A enako težavo imam tudi v tistem delu kjer bo uta, saj bi bila potem tla ute 30 cm nižje od zunaj, rabil bi pa ravno obratno zaradi vode.
Tista ideja o toplotno izolirani uti se slisi zelo dobro, a prvo bi mogoče bilo dobro da rešim to težavo glede višine terena.
Kot sem povedal ne morem dati tako velike ute nad kletjo, ker bi potem rabil gradbeno. Mislim da je do 20 m2 misljeno kot enostaven objekt.
Zato bo en del kleti izven ute.
Nad celotnim stropom kleti pride še 10 cm izolacije, a ostane pa še slabih 30 cm višine, saj je klet toliko nižja od ostale zemljine. Zato sem omenjal, da bi tam zasipal zemljo, da poravnam s terenom. Naceloma bi lahko potem dal le 20 cm zemlje in je teren malo nizji od ute. A enako težavo imam tudi v tistem delu kjer bo uta, saj bi bila potem tla ute 30 cm nižje od zunaj, rabil bi pa ravno obratno zaradi vode.
Tista ideja o toplotno izolirani uti se slisi zelo dobro, a prvo bi mogoče bilo dobro da rešim to težavo glede višine terena.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Verjetno še ni prepozno in daš AB ploščo na nivo terena (ali le 10 cm nižje). Na njo le izolacijo in morda 5 cm estrih. Bo pač klet višja kot si predvideval. Toplotna izolacija kleti pa bo zunaj zgornji del zidu in potem v tleh ute.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Verjetno še ni prepozno in daš AB ploščo na nivo terena (ali le 10 cm nižje). Na njo le izolacijo in morda 5 cm estrih. Bo pač klet višja kot si predvideval. Toplotna izolacija kleti pa bo zunaj zgornji del zidu in potem v tleh ute.
Na žalost je ab plošče že narejena, teren je pa tudi že kot je. Za kakšnih 10 cm bi se po moje še dalo improvizirati, a 20 cm mi še ostane. V uti se po moje da hitro improvizirati, a zunaj tam, pa bom moral dati neko zemljo. KOliko sploh tehta zemlja v višini slabih 20 cm? Kaj če bi jo zmešal s šoto, ta se mi zdi še lažja. In koliko je potem dodatna teža, če je zemlja mokra? Na spletu sem zasledil, da je vrtna zemlja težka okrog 1,3 tone /m3, šote pa nekje 0,55 tone/m3. Kaj bolj točnega nisem našel.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Stlačena ilovica, zmočena (dež) ima lahko 1900 kg/m3 Zmanjšanje teže prekritja plošče bo najuspešnejše z EPS in zgoraj le nekaj zemlje.CiciMultipraktik napisal/-a:. KOliko sploh tehta zemlja v višini slabih 20 cm? Kaj če bi jo zmešal s šoto, ta se mi zdi še lažja. In koliko je potem dodatna teža, če je zemlja mokra? Na spletu sem zasledil, da je vrtna zemlja težka okrog 1,3 tone /m3, šote pa nekje 0,55 tone/m3. Kaj bolj točnega nisem našel.
Iz lastne izkušnje: Plošča EPS 5 cm, 10 let v naravi, prekrito z 10 cm zemlje ni kazala razlike do nove plošče.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Stlačena ilovica, zmočena (dež) ima lahko 1900 kg/m3 Zmanjšanje teže prekritja plošče bo najuspešnejše z EPS in zgoraj le nekaj zemlje.CiciMultipraktik napisal/-a:. KOliko sploh tehta zemlja v višini slabih 20 cm? Kaj če bi jo zmešal s šoto, ta se mi zdi še lažja. In koliko je potem dodatna teža, če je zemlja mokra? Na spletu sem zasledil, da je vrtna zemlja težka okrog 1,3 tone /m3, šote pa nekje 0,55 tone/m3. Kaj bolj točnega nisem našel.
Iz lastne izkušnje: Plošča EPS 5 cm, 10 let v naravi, prekrito z 10 cm zemlje ni kazala razlike do nove plošče.
Hvala, bom naredil tako. Dal EPS 100 10 cm, pa bo pol cca. 10-15 cm zemlje gor ali nečesa drugega.
Kot sem narisal, bom naredil tudi uto cca. 4x4m (ce bo slo bom dal enkopanico, ce na dvokapnico, visine okrog 2,5m). Temelje bom naredil ob robu kleti in uporabil kar opazne H bloke širine 25 cm za njih. Kar dva bom postavil en na drugega, dam notri zelezo pa zalijem z betonom in imam temelj, tako da bo temelj globok 40 cm. Po moje bi to moralo zadostovati za navadno leseno uto. Prilagam sliko, oznaceno z modro kje bom dal nosilne tramove. Predvidevam stebre 140x140 in les 3 cm za zid.
- Priponke
-
- temelj.jpg (833.34 KiB) Videno 112698 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Če se smem vmešati v dialog - če ni nad plato vsaj 0,5m zemlje, je brezveze, ker na tanjšem nič ne bo raslo. Če se greš 10 - 15 cm zemlje, je bolje da je sploh ni in zadevo potlakuješ in fertik.
Na ravni plati mora biti vsaj pol metra zemlje, da bo trava rasla, pa se še vedno vidi, da je tam sušno. Lahko pridete pogledat k meni, imam na trati oba primera, debelino 2m in 0,5m. Poleg tega je treba računati s spec.težo vsaj 1800 kg/m3, ker - četudi je na začetku nasuta rahla šotna zemlja, bo že po kakih treh letih nastala kompaktna zemeljska gruda kot je vsepovsod na svetu. Pa še, zgolj šotna zemlja itak ni primerna, mora biti mešanica z glino in peski, si že tu na 1,2 - 1,5 t/m3, brez vode.
Računaj z 1,8 - 2 t/m3, čudežev ni.
Na ravni plati mora biti vsaj pol metra zemlje, da bo trava rasla, pa se še vedno vidi, da je tam sušno. Lahko pridete pogledat k meni, imam na trati oba primera, debelino 2m in 0,5m. Poleg tega je treba računati s spec.težo vsaj 1800 kg/m3, ker - četudi je na začetku nasuta rahla šotna zemlja, bo že po kakih treh letih nastala kompaktna zemeljska gruda kot je vsepovsod na svetu. Pa še, zgolj šotna zemlja itak ni primerna, mora biti mešanica z glino in peski, si že tu na 1,2 - 1,5 t/m3, brez vode.
Delo krepeli človeka.
- Demz
- Strokovnjak

Demz napisal/-a:Če se smem vmešati v dialog - če ni nad plato vsaj 0,5m zemlje, je brezveze, ker na tanjšem nič ne bo raslo. Če se greš 10 - 15 cm zemlje, je bolje da je sploh ni in zadevo potlakuješ in fertik.
Ja, sem na žalost ugotovil, izvedel za oboje. Mogoče me bo rešilo to, da je tisti del malo bolj v senčnem delu, pa bom še malo zalival. Če pa ne bo šlo, pa bom dal kot si rekel tlakovce in fertik.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Malo sem zmeden glede dimenzij ute. Prvotno je bila nad kletjo = velikost 3 x 3 m in morda še predprostor nad vhodom kleti 1 x 1 m. Se mi je takoj posvetila enostavna (poceni) rešitev: Vsak par špirovcev ima tudi dva stebra in povezavo (stropnik) na katere se lahko odlaga daljši materjal. Naslanja se kompletno le na zidove kleti. Sedaj pa govoriš o uti 4 x 4 m, katera bi imela vsaj 4 stebre, od tega bi vsaj trije rabili točkovne temelje.
Ali vztrajaš na velikosti 4 x 4 m? Morda ti zadoššča 4 x 3 m, en del nad poševnino vhoda v klet omejeno uporaben, ne rabiš pa nobenih temeljev.
@: Demz: Imaš prav glede na debelino zemljine, vendar plošča tega ne vzdrži. Kdor je odločil o debelini in armaturi ni računal s tako težo zemljine.
Ali vztrajaš na velikosti 4 x 4 m? Morda ti zadoššča 4 x 3 m, en del nad poševnino vhoda v klet omejeno uporaben, ne rabiš pa nobenih temeljev.
@: Demz: Imaš prav glede na debelino zemljine, vendar plošča tega ne vzdrži. Kdor je odločil o debelini in armaturi ni računal s tako težo zemljine.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Malo sem zmeden glede dimenzij ute. Prvotno je bila nad kletjo = velikost 3 x 3 m in morda še predprostor nad vhodom kleti 1 x 1 m. Se mi je takoj posvetila enostavna (poceni) rešitev: Vsak par špirovcev ima tudi dva stebra in povezavo (stropnik) na katere se lahko odlaga daljši materjal. Naslanja se kompletno le na zidove kleti. Sedaj pa govoriš o uti 4 x 4 m, katera bi imela vsaj 4 stebre, od tega bi vsaj trije rabili točkovne temelje.
Dimenzija ute se prilagaja velikosti kleti spodaj, ki bruto (4,5x3m) + zraven stopnice, bruto 1m. Ker bi stopnice bile tudi pod streho je zato velikost ute 4m. A ker bo vhod desno, kot sem prikazal na sliki, je uta zamaknjena za 1 m desno od kleti. Zato je tudi na levo strani (na sliki) cca 1,5m kleti izven ute. In ja, se bo naslanjala na zidove kleti, razen tistih 3-h, ki so izven kleti. Hm, mogoče sem se malo nerodno izrazil, kot temelje sem mislil, da bom zidove kleti povišal in tam dal stebre.
Tako informativno bi vprašal, kakšna armatura bi morala biti notri, da bi plošča lahko zdržala tako težo zemlje?
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

CiciMultipraktik napisal/-a:Dimenzija ute se prilagaja velikosti kleti spodaj, ki bruto (4,5x3m) + zraven stopnice, bruto 1m. Ker bi stopnice bile tudi pod streho je zato velikost ute 4m. A ker bo vhod desno, kot sem prikazal na sliki, je uta zamaknjena za 1 m desno od kleti.
, kakšna armatura bi morala biti notri, da bi plošča lahko zdržala tako težo zemlje?
Ne gre v moje skladišče slame: čemu je uta za 1 m zamaknjena glede na klet s stopnicami? Naredi uto točno nad zidove kleti in stopnic. Vhod v uto je lahko kjerkoli razen v področju stopnic.
Ničemer ne koristi znanje o potrebni armaturi . je že vgrajena in tako kot je, jo je dobro koristno uporabiti.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:CiciMultipraktik napisal/-a:Dimenzija ute se prilagaja velikosti kleti spodaj, ki bruto (4,5x3m) + zraven stopnice, bruto 1m. Ker bi stopnice bile tudi pod streho je zato velikost ute 4m. A ker bo vhod desno, kot sem prikazal na sliki, je uta zamaknjena za 1 m desno od kleti.
, kakšna armatura bi morala biti notri, da bi plošča lahko zdržala tako težo zemlje?
Ne gre v moje skladišče slame: čemu je uta za 1 m zamaknjena glede na klet s stopnicami? Naredi uto točno nad zidove kleti in stopnic. Vhod v uto je lahko kjerkoli razen v področju stopnic.
Ničemer ne koristi znanje o potrebni armaturi . je že vgrajena in tako kot je, jo je dobro koristno uporabiti.
Razlog temu je, ker sem hotel stopnice in vhod v stopnice kar imeti v uti (prilagam sliko). V nasem kraju so lani spremenili postavke za enostavni/nezahtevni objekt. Prej je bila uta do 20 m2, sedaj do 10 m2. Za nezahteni objekt lahko delam edino drvarnico do 25 m2, prej je bilo do 30 m2. Uta, le okvir je sedaj okrog 20 m2, ce dodam se napusc bo se vecja, zato sem jo omejil glede na velikost. In glede na OPN bom moral imeti dvokapnico.
- Priponke
-
- Klet_in_uta_tloris.jpg (137.48 KiB) Videno 112454 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Dopade se mi ideja, da bi uto zaprl in bi kasneje lahko bil v njej tudi pozimi, hvala Zerjavar za njo.
Ko gledam po spletu sta nekako dve moznosti da pritrdim stebre v temelje. Ali uporabim te kovinske sidra ali pa na podoben nacin kot se dela lega pri strehi. A ve kdo povedati vec informacij katera izvedba je boljsa ce bi imel zaprto uto?
Taksna je ideja, da bi cimbolj zmanjsal toplotni most (prilagam sliko), med tramovi bi tako dal izolacijo, npr. 10 cm. V uti bi bilo le dovolj da ni prehladno pozimi.
Hkrati bi se vprasal, a bodo leseni nosilci 140x140 dovolj mocni (Štarerska)? Govorim o navadnem in ne lepljenem lesu? Glede na to, da bo dvokapnica in bom imel na vsaki strani aka 2 legi, ki planiram da bi bila podprta s 3 strebri v celotni dolžini 4,3m. Za streho, ki bo po moje naklon cca. 20 % planiram pločevino ali tegolo.
Ko gledam po spletu sta nekako dve moznosti da pritrdim stebre v temelje. Ali uporabim te kovinske sidra ali pa na podoben nacin kot se dela lega pri strehi. A ve kdo povedati vec informacij katera izvedba je boljsa ce bi imel zaprto uto?
Taksna je ideja, da bi cimbolj zmanjsal toplotni most (prilagam sliko), med tramovi bi tako dal izolacijo, npr. 10 cm. V uti bi bilo le dovolj da ni prehladno pozimi.
Hkrati bi se vprasal, a bodo leseni nosilci 140x140 dovolj mocni (Štarerska)? Govorim o navadnem in ne lepljenem lesu? Glede na to, da bo dvokapnica in bom imel na vsaki strani aka 2 legi, ki planiram da bi bila podprta s 3 strebri v celotni dolžini 4,3m. Za streho, ki bo po moje naklon cca. 20 % planiram pločevino ali tegolo.
Zadnjič spremenil CiciMultipraktik, dne 20.1.2023 22:33, skupaj popravljeno 2 krat.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov