STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dimenzioniranje trama

Dimenzioniranje trama

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Dimenzioniranje trama

OdgovorNapisal/-a kose19 » 4.12.2023 16:31

AB nosilec je bil narejen tudi kot povezava venca prečno čez prostor, kjer so škarje. Se je pa prostor uporabljal za shranjevanje sena, kolikor se ga je lahko natlačilo noter.
Zadnjič spremenil kose19, dne 6.12.2023 14:01, skupaj popravljeno 1 krat.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.12.2023 5:46

Bom počakal na skico .JPG. Nimam in ne želim možnosti odpiranja .zip datoteke. Pred 15 leti sem odpiral vse mogoče datoteke in se tudi nalezel nekih "virusov", mi je v kratkem času 2 x odpovedal disk.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 5.12.2023 7:47

Če sem prav razumel skica kjer je ab nosilec
Zadnjič spremenil kose19, dne 6.12.2023 14:00, skupaj popravljeno 1 krat.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.12.2023 9:59

Slabo čitaš:
skica tloris, da se vidi vsa dolžina nosilca, položaj podpor ostrešja in nasloni nosilca na nosilne zidove.

Vidim, da je AB nosilec obremenjen samo z lastno težo in nategom od poševnih podpor slemenske lege. Prav gotovi ni v stanju nositi še teže stropa. Skico pa le naredi, da se lažje najde možna rešitev problema.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 5.12.2023 21:24

Kaj vse bi še moral označit in izmerit, da bi bilo bolj jasno…
Šrafirano so betonski stebri, ostalo kamnit zid. Vmes so odprtine katere so podzidane za okna in s konca so vrata.

Strop nebi bil obešen na AB nosilec, ampak bi tramovi ležali vzporedno z nosilcem.
Zadnjič spremenil kose19, dne 6.12.2023 14:00, skupaj popravljeno 1 krat.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.12.2023 6:52

Kaj je osnovni namen izdelave stropa? Lep izgled prostora? Ustrezna toplotna izolacija prostora? ...?
Ja, stropnike dolžine okrog 500 cm se polaga vzporedno z obstoječim AB nosilcem in se nosilca dodatno ne obremenjuje. Ali je možno najti (narediti) ustrezen nased stropnikov na betonski venec, da se izogneš potrebi po prekladah nad okni, ... Prostor nad stropom bo možno izkoristiti v koristen namen, ki ne bo kaj dosti obremenjeval stropa.
Je varianta, da se med špirovce vstavi toplotna izolacija, pod špirovce pa stropna obloga. Škarje bodo vidne. Ni neke znatne razlike, če je toplotna izolacija med špirovci ali v stropu. Struktura kritine (nad špirovci late in tip kritine) in naklon? Jaz bi sebi naredil tako, bo delovni prostor višji, več zraka za polnjenje s prahom
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 6.12.2023 9:10

S stropom bi ohranil uporaben zgornji prostor in toplotna izolacija delavnice, zaradi samega izgleda nebi kompliciral.
Nased za stropnike je narejen s tem, ker so preklade za 20cm širše od venca. V bistvu je bilo zalito po celi dolžin zidu hkrati z prekladami in AB nosilcem. Na prvi skici sem kotiral z 200, kjer se stikata AB nosilec in venec.
S tramovi nebi obremenjeval ne nosilca tako kot ne venca.
Ja lahko se izolira tudi med špirovci, malenkost več obloge bi porabil vendar to ni problem. Če ostanejo škarje vidne je ok.
Kritina je starejša opečna italijanska podobna tondach wiener norma. Popodano na špirovce, lepenka in late na katerih je kritina. Naklon cca 30 stopinj.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.12.2023 11:55

Sem podal dve možnosti in pričakoval tvojo odločitev o uporabi. Morda pa pričakuješ podrobna pojasnila za obe varianti? Ne bo jih.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 6.12.2023 13:59

Kaj pričakujem sem napisal že v prvem postu. Ali bodo tramovi 16x14 ok in na kako razdaljo.
Bom pač naredil po kmečki logiki.

Verjetno bi odgovor prišel š komu prav v prihodnje tako pa…
Pa hvala vseeno, čeprav znanja nočeš deliti.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.12.2023 15:23

kose19 napisal/-a: strop iz tramov, dolžine 8m, ... . Prostor pod streho bi bil bolj ali manj prazen zaradi nerodnega dostopa po lojtri.
Tega ne štejem v odločitev, kako narediti. Saj si že spremenil mnenje (dolžina in smer stropnikov, uporaba podstrešja).
Ja lahko se izolira tudi med špirovci, malenkost več obloge bi porabil vendar to ni problem. Če ostanejo škarje vidne je ok.
Tudi te opcije še nisi zavrnil.
Nimaš nobene osnove za tvojo trditev o delitvi znanja. Bi lahko kdo smatral za žalitev? Sem namignil, da ne bom podpiral dveh izvedb, uporabno pa bo le polovica povedanega.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 6.12.2023 16:03

Se opravičujem, če sem te vžalil. To niti najmanj ni bil moj namen.

Izolacija bo med špirovci. Volna, ker jo imam na voljo.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.12.2023 16:14

kose19 napisal/-a:Se opravičujem, če sem te vžalil.
Izolacija bo med špirovci.
Verjamem, da je žalitev redkokdaj namenska. Je slučajna, ker premalo pazimo na svoje besede. Lahko zapišeš, kot ti trenutno leži, vendar potem še pazljivo preberi in verjetno boš kaj spremenil.
Ali naj razumem, da bo strop za uporabo podstrešja, toplotna izolacija pa v ostrešju (med špirovci)?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 6.12.2023 16:59

Tako je, ne morem pa reči koliko bo obremenjeno. Upam, da čimmanj, zato pa ostajam pri lojtri.
Po vsej verjetnosti za odlaganje stvari, ki jih rabimo par krat na leto.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.12.2023 6:35

Razmak in profil stropnikov je odvisen od nosilne plasti tal podstrešja. Ali naj verjamem tvojemu prvemu zapisu o strukturi stropa? Za marsikaj si si med tem že premislil.
Ali ti zadošča koristna nosilnost stropa 150 kg/m2 (skupaj 3500 kg)
Tudi o pogostosti in temperaturi ogrevanja delavnice bi bilo dobro kaj vedeti za uporaben nasvet o izolaciji.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 7.12.2023 7:47

Premislil oziroma nerodno zapisal. Nisem gradbinec ali projektant ampak elektro smer z nekaj znanja programiranja tako da verjamem, da je to kar sem zapisal včasih malo dvoumno s strokovnega stališča.
Kaj mislsiš s strukturo stropa? Stropniki in na njih smrekov pod iz pohoblanih colarc ali še kaj drugega?
150kg/m2 bi verjetno bilo dovolj, čeprav si težko predstavljam koliko je to v praksi.
Delavnica se bo uporabljala občasno, recimo 1-2x na teden. Za ogrevanje imam v mislih klimo in starejšo peč na žaganje ki se pri mizarstvu nabere. Temperatura pa cca 15 stopinj.
Izoliral bi pa z ovčjo volno ker jo imam na voljo.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov