STROJNISTVO.com • Poglej temo - Transporter

Transporter

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Transporter

OdgovorNapisal/-a Gregor P » 26.2.2010 14:39

Pozdravljeni. Ker vem da Vas je tukaj precej strokovnjakov imam nekaj vprašanj. Postaviti nameravam prosto stoječ zalogovnik za sekance dimenzije 4x4m x 3-4m višine. Ker pa ta zadeva stoji 23m od hiše pa potrebujem transporter, ki bi materijal spravljal v majnši 1.5m3 zalogovnik, ki je v hiši. V mislih imam takšen transporter kot je na nakakdalni za seno seveda precej majnši(širine 20-25cm višine pa tam 10cm). Ker je zadeva precej dolga pa ne vem ali so verige od nakaldalne ali pa od trosilca dovolj močne. Pozna kdo kakšno drugo rešitev pa kakšen pogon naj vzamem? Motor pa mora bit enofazni.
sam svoj majster
Gregor P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.2.2010 16:27

Kapaciteta? Ali boš mali zalogovnik polnil avtomatsko, ali ročno in zraven čakal, da bo poln?
Odjemanje? Ali boš imel odjemanje rešeno, da bo hkrati lahko doziranje na transporter.
Vpliv vremena? Verjetno bi želel kako zaprto izvedbo, da brez problema delaš tudi v dežju.
Položaj? Ali bo transporter dvignjen nad zemljo, nameščen na stebre, višina?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Transporter

OdgovorNapisal/-a von » 26.2.2010 16:37

Gregor P napisal/-a:Pozdravljeni. Ker vem da Vas je tukaj precej strokovnjakov imam nekaj vprašanj. Postaviti nameravam prosto stoječ zalogovnik za sekance dimenzije 4x4m x 3-4m višine. Ker pa ta zadeva stoji 23m od hiše pa potrebujem transporter, ki bi materijal spravljal v majnši 1.5m3 zalogovnik, ki je v hiši. V mislih imam takšen transporter kot je na nakakdalni za seno seveda precej majnši(širine 20-25cm višine pa tam 10cm). Ker je zadeva precej dolga pa ne vem ali so verige od nakaldalne ali pa od trosilca dovolj močne. Pozna kdo kakšno drugo rešitev pa kakšen pogon naj vzamem? Motor pa mora bit enofazni.

Za vaš primer bi predlagal spiralni transporter (podobna zadeva se uporablje za transporte krme v hlevih, pa tudi za transporte sipkih materialov nasploh). Tukaj je primer takšne spirale:
Slika
Za dodatne informacije me lahko kontaktirate pod ZS.
Lp,
von
von
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gregor P » 26.2.2010 17:12

kapaciteta ni tako pomenbna. Meni je bolj pomenbno da najdem tak reduktor in motor da se bo to vse skupaj vrtelo. Vse skupaj pride v kanal in vkopano v zemljo. Premišljujem ali bi naredil časovno omejitev ali količinsko omejitev.Trensporter pa pride pod silos tako da imam odjem in transport vse v enem.
sam svoj majster
Gregor P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.2.2010 17:18

da imam odjem in transport vse v enem
Ne bo ti uspelo na tak način. Silos ne sme biti koničen, se bo naredil obok. Po vsem dnu ne moreš vleči transporterja, sekanci imajo svojo težo in preveč pritiskajo navzdol.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gregor P » 27.2.2010 19:12

Žrjavar samo brez panike naj te ne skrbi kako bodo sekanci padali na transporter. To je enostavno rešljiv problem. Jaz bi samo rad mnenja kako rešiti problem transportiranja, kakšen način transporta je najprimernejši glede na stroške izvedbe. Izvedba mi ne predstavlja problema. Jaz vas sprašujem za mnenja kako čim ceneje rešiti transportiranje. Nekaj idej imam pa bi rad še vaša mnenja predloge.
sam svoj majster
Gregor P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.2.2010 20:25

Načeloma imaš tri sprejemljive možnosti: polž, gumi trak in verižni transporter. Razumem te, da bi želel čim več narediti sam, bo verjetno najenostavneje z verižnim transporterjem, podobno kot je v nakladalkah sena ali trosilcih hlevskega gnoja. Želiš enofazni motor, moči ne bodo velike, majhna kapaciteta - ozko korito, mala hitrost. S tem se ponuja rešitev s samo eno verigo. Prečke morajo biti izza pritrditve na verigo, da se ne postavljajo postrani - oblika črke T, ki je s spodnjim koncem pritrjena na verigo. To sem videl pri Buhlerju na transporterjih za zrnje ali moko. Po koritu so drsele prečke, veriga pa je ležala na prečkah. Povratna veja je bila nad vlečno. Korito je bilo zaprto, gornji pokrovi so se odvijačili.

Začeti je treba pri koritu in verigi, predpostaviti dimenzije, lastne teže gibljivih delov, dodati neko malenkost za sekance in iz trenja dobiti potrebno silo verige. Morda popraviti predvideno stanje in znova.

Glede na možno moč določiti hitrost verige (praktično sprejemljivo), Iz potrebnega premera verižne zvezde dobiš prestavno razmerje reduktorja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.2.2010 6:48

Še ena varianta verižnega transporterja, namesto verige uporabiš ploščati jermen. Na njem privijačene prečke. V mislih imam odslužene gasilske cevi. V tem primeru mora biti povratna veja spodaj. Malo nerodno jo je podpirati. Nisem še prepričan o učinkovitosti pogonske jermenice - drsenje jermena.
Morda bi zadoščala kapaciteta, če bi tak jermen brez prečk drsel po ozkem žlebu - dejansko transportni trak. Možno je dati tudi dva jermena vzporedno, za večjo širino.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 28.2.2010 16:01

Polž uporabi v funkciji ekstrudorja v nekaj večji dolžini, kot je dolžina izsipa iz silosa. :o
Polž potiska material v vkopano cev, na drugi strani ti počasi leze ven. :( :) :D
Namesto polža lahko uporabiš tudi hidr. cilinder, podobno, kot pri črpalkah za beton. :wink:
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.2.2010 18:55

Namesto polža lahko uporabiš tudi hidr. cilinder
S tem se ni treba truditi.
brez panike naj te ne skrbi kako bodo sekanci padali na transporter. To je enostavno rešljiv problem.
Jaz sem pa bil vedno prepričan, da je odvzem in doziranje materjala večji problem, kot pa transport.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a likalnik » 28.2.2010 20:41

Za dolžino transportiranja 23m mislim da je najprimernejše,zaneslivo in cenovno ugodno verižni transporter.Verige od nakladalk imajo veliko nosilnost(max.obremenitev več kot 6t).
Tudi mene zanima kako boš enostavno izvedel doziranje na trak.Sam sem videl tri sisteme doziranja pa nobeden ni bil 100% zanesliv.
Kolikšna bo vlažnost sekancev in ali je možno da bo transporter in zalogovnik imel stalno temperaturo nad 0.
likalnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mlinar » 28.2.2010 21:40

Če imaš možnost ogleda piščančje farme poglej kako imajo to tam rešeno. Za transport krmil uporabljajo jekleno pletenico na kateri so plastični obroči, to vse pa potuje po cevi. In sploh ni problem če nimaš vse to ravno. Je pa slabost tega sistema ker potrebuje povratno cev. Tak samo malo za razmislek.
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gregor P » 1.3.2010 18:08

Pozdravljeni ali kdo ve kje dobiti polžnico(brez osi samo spiralo). Meni jo je eden prodajal za 100evrov po metru :evil: ali kdo ve za cenejšo?
sam svoj majster
Gregor P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a von » 1.3.2010 19:49

Gregor P napisal/-a:Pozdravljeni ali kdo ve kje dobiti polžnico(brez osi samo spiralo). Meni jo je eden prodajal za 100evrov po metru :evil: ali kdo ve za cenejšo?

Če pogledate sliko na vrhu, je prikazana spirala za cev 100/90 mm. Sama spirala ima premer ca 68mm. Tisti, ki vam je ponujal takšno spiralo za 100eur/m, vas je želel na***. Mi smo včasih to proizvajali, kot je omenil eden izmed predhodnikov (za krmilne trakove na farmah).

Gregor P
Če vas ne moti, se lahko takšen transport naredi po zraku. Transportne cevi s spiralo se namesti na v zraku napeto vrv (zavoji niso problem). Edino kar me skrbi so sekanci; da ne bi prišlo do kakšnega 'zabijanja' na koncu pri izpustu. Žita, cement in ureo transportira takšna spirala bp.
V kolikor vas zanima, mi pišite na mail. vonbergmann@gmail.com

LP,

von
von
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 2.3.2010 8:48

Takale spirala brez osi - ni šans! Sekanci niso sipki kot žito in podobno. Kvečjemu 'sveder' z močnim jedrom / gredjo.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov