STROJNISTVO.com • Poglej temo - Skladišče

Skladišče

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Skladišče

OdgovorNapisal/-a koruza » 7.12.2010 14:16

Zanimajo me mnenja glede nameravane gradnje skladiščnega prostora velikosti 12m x 12m za kmetijske namene. To se pravi za stroje in kratkotrajno pridelke.
Zamislil sem si lahkotno konstrukcijo, ki je v osnovi rastlinjak z centralnim nosilcem, ki ima točkaste temelje ter diagonalno povezavo z balastom v tleh na obeh straneh. Ker je precej vetrovno naj bo streha čim nižja in zaradi tega položna. Snežne razmere so povprečne za slovenijo.
Centralni nosilec bo nameščen tako, da bo možno podaljšanje z enakimi elementi za naslednjih 6m.
Loki so iz dvojnih cevi ¾ v razdalji 0,2m in povezani z lesom. Razdalja med loki je 1,1m. Les sem izbral zaradi tega ker bo z obeh strani pločevina vmes pa izolacija in tako ne bo toplotnega mostu. Detajli niso na skici ker še niso dokončno oblikovani. Začetka strešne krivine sta povezana z pleteno žico oziroma pletenico čez celotno širino.
Upam, da je skica in tekst razumljiv.
Lepo se že naprej zahvaljujem za sugestije in kritiko.
Lep pozdrav.

Slika
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.12.2010 14:57

Tloris: Strojna lopa naj bo tako urejena, da lahko vzameš katerikoli stroj, brez da pri tem premikaš 5 drugih. Samo čisto sezonske stroje (uporaba skupaj do 1 mesec, nato je 11 mesecev skladiščen) lahko natlačiš skupaj. V tlorisu širina do 6 m in ustrezna dolžina 30 do 40 m. Običajno so samo 3 stene zaprte, ena dalša stranica za uvoz - izvoz je popolnoma odprta, brez vrat, s čim redkejšimi stebri.
Če je delno predvideno kot zaprto skladišče, se pač en del popolnoma zapre.

Streha: Si se odločil za pločevinasto kritino. Sem malo skeptičen za vetrovno področje. Jaz bi dal valovitko = salonitko brez azbesta in bi jo pritrjeval na vsak 2. val, ob robovih na vsak val. Naklon strehe je lahko od 10 stopinj naprej. Tako, kot si risal, je polovica strehe zaokroženo v obe smeri (kot krogla). Take oblike ne moreš lepo pokriti niti s pločevino. Ločna oblika strehe je lahko zelo lahka, je pa odvisno tudi od lokacije (veter, sneg). Če je na ločni strehi ena stran očiščena od vetra, na drugi strani pa se naredi snežni zamet, z lokom nisi nič pridobil.

Izolacija: Kmetijski stroji so lahko na mrazu. Nekaj ugodja je, če je traktor v toplejši garaži, če ga je treba vžigati tudi pri hujšem mrazu. Morda iz prvega odstavka del za zaprto skladišče ustrezno toplotno izoliraš, ter služi kot garaža. Izolacije ne smeš zapirati med dve pločevini, mora se zračiti, sušiti.

Materjal: Večina takih objektov ima komplet leseno konstrukcijo. Morda tudi zato, ker na kmetiji te stvari opravijo kar domači mojstri, ki jim je les lažji za obdelavo, pa še v domačem gozdu zraste. Je znatno ceneje.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 7.12.2010 19:36

Mislil sem kakšne pripombe glede same trdnosti konstrukcije. Material pločevina mora biti. Večjega dela s pločevino nisem imel in me zanima, če so kakšne omejitve oziroma posebnosti pri delu. Mišljeno je kot skladišče zelenjave in sadja čez dan ali noč do odvoza. Material mora biti takšen, da se da oprati in da ni možnosti zastajanja prahu na konstrukciji. Samo pločevina je primerna za to. Tudi če bi konstrukcijo hotel narediti iz drugega materiala bi v notranjosti spet moral uporabiti posebno podkonstrukcijo za pločevino. Potem bi imel dvojne stroške in dvojno delo. Izolirano pa tudi mora biti kajti zelenjava je na vročini v nekaj urah dehidrirana in neuporabna. Takšna enostavna in gladka oblika ima manj toplotnih mostov.
Paneli pa zaradi cene ne pridejo v poštev.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.12.2010 20:04

Očitno si si obliko in izvedbo trdno zasidral v glavi - ne bom ugovarjal. Zavedaj se, da drugi ne vidijo v tvojo glavo.

Morda bi še riskiral nekaj časa za statično- trdnostno kontrolo nosilne konstrukcije, pa ni dovolj podatkov. Tudi nisem prepričan, da boš sprejel potrebne spremembe iz trdnostnih razlogov, kot ne sprejemaš nobene pripombe k zamišljeni izvedbi. Iz skice si ne morem točno predstavljati konstrukcije, kot jo imaš ti v mislih. Koliko je stebrov, na katere je postavljena komplet streha? Bo že potrebna bolj natančna risba. Saj si nekaj opisal z besedami, vprašanje, kaj kdo razume.

Tudi podatek "precej vetrovno" in "povprečen sneg" mi za tako kontrolo ne zadošča. Predpis te stvari natančno določa glede na lokacijo (naselje).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.12.2010 7:09

Morda bi celotno skladišče naredil kot kupolo - polovico krogle premera 14 m. Višina se lahko prilagodi v eliptično obliko nekje od 5 do 9 m. V sredini ni nobenega stebra, podprto je po obodu. Tudi ni nobenega močnejšega nosilca, Vsa površina je sestavljena iz trikotnikov. Kako velika vrata bi želel imeti?

V tem smislu sem že naredil vrtno uto premera 2,6 m in višine 2,8 m. Konstrukcija je bila iz lesenih letev 2,5 x 2,5 cm dolžine 60 do 80 cm. Saj moram imeti eno fotko, je trenutno ne najdem. Uta je nekje v Ljubljani, sem jo prodal slučajno mimoidočemu.

Če bi linearno povečeval, bi ti delal iz špirovcev 10 x 14 cm v dolžini do 4 m. Za spoje pa je treba zvariti iz pločevine neke vrste zvezde ter jih vijačiti na les. Točnejše dimenzije bi moral preračunati. Če ti je jeklo in varjenje bližje, ni problem, verjetno bodo kvadratne cevi 80 ali 100.
Zadnjič spremenil Žerjavar, dne 8.12.2010 10:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.12.2010 7:48

Sem našel fotko. Zate pride v poštev zgornji trije sloji. Velikost lahko oceniš glede na 4 letnika v uti.

Slika
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 8.12.2010 18:14

Žerjavarju hvala za pozornost. Bom dodal še dodatno skico. Vsi loki niso narisani, ker potem postane skica nejasna. Drugih variant ne morem sprejeti iz praktičnih razlogov zaradi namena in pa omejen sem s prostorom.
Še za to nisem prepričan, da bo šlo skozi uradne mline. Ideja je precej nenavaadna za naše razmere, kjer bi večina rada zgradila stavbo za večno. Gre tudi za to, da prostor demontiram in preselim po potrebi.
Slika
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.12.2010 19:12

podatek "precej vetrovno" in "povprečen sneg" mi za tako kontrolo ne zadošča.

- Ali je ločni (v razmakih po 1,1 m) nosilec v enem kosu od tal do osrednjega nosilca?
- Horizontalna zatega se pritrdi naknadno med nasprotnima si nosilcema?
- Ali so ločni nosilci med sabo povezani (kot letve na špirovcih) in kako na gosto?
- Koliko (kje)je vseh zateg od vrha stebra poševno do tal?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 9.12.2010 19:13

-Ločni nosilec naj bi bil v dveh delih
- horizontlna zatega se pritrdi naknadno
-ločno nosilci so povezani med seboj s pločevino zunaj in znotraj, mislim, da je to zadosti
-diagonale bi dal samo na začetna ločna nosilca na vseh vogalih
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.12.2010 5:59

Statika s trdnostjo je zelo realna zadeva in ne dovoljuje dvoumja. Ne dovoljuje si izmišljanja potrebnih podatkov. V izjemnih primerih se ob pomanjkanju podatka naredi predpostavka, ki se jo posebej poudari. V tvojem primeru bi zame bilo preveč predpostavk. Račun, ki temelji na predpostavkah že v naprej kliče po popravkih, ker vse predpostavke niso pravilne.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 10.12.2010 12:04

koruza napisal/-a:.
Še za to nisem prepričan, da bo šlo skozi uradne mline. Ideja je precej nenavaadna za naše razmere, kjer bi večina rada zgradila stavbo za večno. Gre tudi za to, da prostor demontiram in preselim po potrebi.

Nadstrešek tlorisa nad 30m2 potrebuje gradbeno dovoljenje. Za začasne objekte ne vem kako je,poglej Pravilnik o klasifikaciji objektov.
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov