STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varovanje pred odvitjem

Varovanje pred odvitjem

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Varovanje pred odvitjem

OdgovorNapisal/-a vajenec99 » 27.9.2020 5:38

Imam par začetniških vprašanj, ki se tičejo vijačne zveze.
Na mojem popolnoma zjahanem APN6 sem pred kratkim menjal zračnico na sprednjem kolesu. "Aksa" je na eni vilici fiksirana z zategovanjem ušesa, na drugi vilici pa gre skozi uho. Tam ima "aksa" fini navoj in (nestandardno?) matico. Ko sem se malo igral, sem ugotovil, da potrebuješ kar nekaj navora pri zategovanju te matice in da je ta navor zelo konstanten, ko je enkrat cel cel navoj matice na "aksi". Navoja nista bila umazana pa tudi poškodavala se nista pri privijanju (ni bilo nobenih ostruškov ali svetleče površine). Matica se je tudi konkretno grela pri vijačenju.

Torej: Vijačna zveze se vijači "na trdo", zato da se matica ne odvije kljub vibracijam in spremenljivim obremenitvam. Kaj takega se med vožnjo ne sme zgoditi. Ampak kako so to dosegli? So navoj na akisi namenoma porezali "premalo" v globino, ali se koraka notranjega in zunanjega navoja namenoma razlikujeta samo toliko, da se materijal raztegne/skrči dovolj, da se navoja "zategneta" in da so napetosti še v elastičnem področju? Nekaj takšnega kot tukaj:
https://www.researchgate.net/publicatio ... s_Analysis
Ali kdo ve, so te matice na aksah od tomosov standardne? So jih sami izdelovali? Zagotovo nimajo takšnih posnetij kot "navadne". Prosim, da me malo razsvetlite glede vsega skupaj.
vajenec99
Novinec
Novinec

Re: Varovanje pred odvitjem

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 27.9.2020 9:53

Smer navoja = samovarovanje pred odvitjem.

Vijačna zveza na vrtečih gredeh se mora ob sunkih samozategovati. Če se motor vrti v desno (pospešek v desno je relativno blag in predvidljiv med obratovanjem ga ni), obremenitev pa nastopa kontra in nepredvidljivo z večjim momentom (zaviranje) uporabiš levi navoj, da se spoj samozategne.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov