STROJNISTVO.com • Poglej temo - STROKOVNI NASVET - ZAVORE

STROKOVNI NASVET - ZAVORE

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

STROKOVNI NASVET - ZAVORE

OdgovorNapisal/-a BUCONOVA » 18.10.2020 2:28

Pozdravljeni

Delam na identičnem sistemu zavor - princim identičen stari 4ki - APN 4/6 vendar veliko večjem
Razmikača nisem posebej označeval, kdo pozna, tako ve kaj je.
Upam, da bom zadel bistvo. Slikista dve, sestavljena iz večih. 1-3 ni kaj za dodat. Slika 4-7 so bistvene. Nisem v slikarju mogel drugače narediti. Zeleni plusi(+) so center oz. presek. Ker nisem premikal rizbe, sem premikal centre ponazorjene z zelenimi plusi(+)

Sedaj, kar me zanima za optimalno zaviranje, da bodo čeljusti najbolje prijele.

Prosim, če sliko dovolj povečate, da se vidi bistvo.

slika 4 - razmikač postavljen iz centra v desno
slika 5 - razmikač postavljen iz centra v levo
slika 6 - razmikač postavljen v centru
slika 7 - plavajoči oz. pomični, samo-prilagodljiv razmikač

Vprašanje torej, katera slika oz. postavitev razmikača bo v praksi najbolje prijele?

Hvala za nasvet.
Priponke
zz1.jpg
zz1.jpg (300.21 KiB) Videno 1254 krat
zz2.jpg
zz2.jpg (424.78 KiB) Videno 1254 krat
BUCONOVA
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: STROKOVNI NASVET - ZAVORE

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.10.2020 6:27

Moment zaviranja (pojemek vozila) je odvisen le od sile pritiskanja oblog na boben in tornega koeficienta. V vseh primerih imaš silo razmikanja enako in iste obloge, pomeni, da bo moment zaviranja v vseh primerih enak.
Glede na tvoje variante je lahko nekaj razlike v (neenakomerni) obrabi oblog, najbolje je plavajoči odmikač, se bo vsa sila odmikanja prenesla na drsne ploskve, pri fiksno uležajenju odmikača bo nekaj sile pobralo uležajenje.
Zaznavno razliko v momentu zaviranja lahko dosežeš s spremembo dimenzije odmikača = prestava med silo na zavorni pedal (ročico) in silo odmikanja. Pri tem pa bo ob potrebni menjavi oblog manj obrabe in še v krajšem času.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 18.10.2020 8:55

Po moje bo največja sila zaviranja pri 6 sliki saj morata obe čeljusti z enako silo pritisniti na zavorni boben. Pri 7 sliki se bo kompenzirala neenakomerna obraba oblog, samo je vprašanje kako dolgo bo to delovalo, ker slej kot prej tile mehanizmi začnejo štekati.

Jaz bi raje naredil z kakšnimi bobnastimi zavorami od avta. Seveda je odvisno, za kaj se bo zadeva sploh uporabljala.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.10.2020 11:22

Pri fiksnem odmikacu se bodo zavore hitro obrabile, tako da bodo kompenzirale nenatančnost izdelave. Tako da ne komplicirajj s prilagodljivim odmikacem.

Manjša razlika zaviranja leve/desne čeljusti bo zaradi različnih razdalj vrtisce celjusti-tocka delovanja sile odmikaca na čeljust. Poleg tega je manjša razlika v zaviranju l/d čeljusti glede na smer vrtenja bobna. Na eno stran sila zaviranja pritiska na vrtisce čeljusti, na drugi pa na odmikaca.

Ta varianta je najmanj občutljiva na smer vrtenja in s tem odvisno razliko zaviranja (razlika zaradi različne ročice vrtisce celjusti-prijemalisce sile odmikaca).

Za preračun zavor je pomembna toplotna moč zavore (kinetična/potencialna energija --> toplota) in zmožnost hlajenja/odvajanja toplote.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BUCONOVA » 18.10.2020 13:29

Hvala za nasvete z obrazložitvami.

Morda bi se od obrazložitev distancirali, pa odgovorili le s št. slike.

Čeprav sem v naslovu napisal "strokovni nasvet" sem s tem imel v mislih le, da strokovnjaki odgovarjate na izbiro metode z podajanjem št. slike.

Iz dveh odgovorov prideta v obzir tako le št. 6 in 7.

št. 6 se bo pač bližja čeljust bobnu prej obrabila, do te mere, da bosta začeli obe enakomerno prijemat.

št. 7 bi pa to že v štartu dosegla. Vprašanje pa je res ja, kako bi se to obneslo v praksi, kdaj bi se, in če sploh, zataknilo. Glede na silo se morda niti nebi.

Gre za zavore na kamionski prikolici.
BUCONOVA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.10.2020 16:38

6
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani