epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Res je, vendar bi bil moment vpetja enak, kot če bi bil nosilec podprt na obeh koncih. Najmanjši moment dobiš:fogl napisal/-a:Ja, iščem postavitev, da bi bil moment nad podporo enak momentu v sredini nosilca.
Če bi vzel samo eno točkovno podporo in preko nje postavil nosilec tako, da je podpora na sredini nosilca, potem bi se oba konca zaradi simetrije obnašala enako, kot da sta vpeta konzolno, mar ne?

Bil bi koristen, če bi pokazal momentno linijo za komplet obremenitev. Seveda je možno postaviti takšen razpon med podporama, da bo v sredini moment 0, vendar to ne bo optimalni (najcenejši) nosilec.Pek napisal/-a:Ok, da bom koristen, moment na sredini nosilca je enak 0, ker je nosilec simetričen. Tako je vhodno vprašanje napačno.

Je v začetku prikazan simetrični nosilec (a-b-a), pozneje pa jasno izražena želja po optimalnem (najlažjem, najcenejšem) Nosilcu. Pomeni, da bo moment nad podporo enako velik kot moment v sredini - v ostalem delu bo manjši. Ti pa si risal momentno krivuljo za predpostavljen razpon podpor b = 2 * a, To ni niti blizu optimumu.Pek napisal/-a:Bi že prej, če bi lahko... Za takle nosilec izgleda momentni diagram, kot priloženo. Dolžina nosilca 2m, podpori na 0,5m in 1,5m:
Zaznavam malce nestrpnosti. Moj namen ni provokacija, le debata.
Zakaj pa si zastavil enačbo, da je moment v sredini nosilca 0? Za optimalni nosilec mora biti moment v sredini enak kot moment na konzoli. Le kako si matematično manipuliral, da si dobil enak rezultat kot jaz, ki sem zastavil enaka momenta?runocar napisal/-a:Evo, še moje

Kar si naredil je čisto prav. Kar si dobil lahko pri meni vidiš na desni strani enačbe. Kar sem najprej napisal kot Mc pa je zraven pripomba "od q med podporama". Dejanski Mc pa je vsota (razlika) med zapisanim Mc in 2*Mck.fogl napisal/-a: meni Mc (glede na risbo od žerjavarja) ne pride prav. Kaj delam narobe

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost