STROJNISTVO.com • Poglej temo - Adapter prirobnica za stružno glavo iz 100mm na 160mm

Adapter prirobnica za stružno glavo iz 100mm na 160mm

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Adapter prirobnica za stružno glavo iz 100mm na 160mm

OdgovorNapisal/-a reber » 10.1.2022 10:17

Imam malo stružnico JET BD-8 ki ima original stružno glavo premera 100mm. Prirobnica je fiksna na vretenu in ima luknje za glavo s 3 in glavo s 4 luknjami. Prirobnica ima rob na 72mm, standardna mera za K11 100 glave. Uporabljam tudi 4 čeljustno glavo 100mm.

Občasno imam za postružit kakšen kos, ki je večji, večinoma si pomagam tako, da če je mogoče, najprej na sredini zvrtam luknjo in kos za obdelavo pritrdim v luknjo direktno ali s pomočjo vijaka.

Ker je višine na posteljo stružnice dovolj tudi za 160mm glavo, sem naročil kar to glavo, 125mm sem kar izpustil, ker bo za občasno rabo. Prečni suport ne bi šel pod glavo tudi pri 125mm, tako da je vseeno če grem kar na 160mm.

Zanima me, če bo 10mm debela plošča dovolj ali je bolje da vzamem 12mm, ker je treba narediti sedež vsaj 2mm, ploščo poravnati, tako da bi od 12mm plate ostalo ene 9mm, kar je tudi debelina original prirobnice.

Obdelat sem mislil tako, da najprej pripravim površino plošče in zvrtam luknje, ki bo natančno sedla na original prirobnico. Na pol obdelano adapter plato pritrdim na original prirobnico in jo obdelam še z druge strani, zunanji in notranji rob in nataknem novo glavo.

Vem, da je montaža tako velike glave na tako mini stružnico že kar konkretna zloraba. No, to rabim za občasno rabo predvsem za obdelavo mehkejših materialov, pogosto nekovine. Kakšne posebne nevarnosti ni, motor z brezstopenjsko regulacijo ima kontrolo navora in izklopi če je preobremenjeno.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: Adapter prirobnica za stružno glavo iz 100mm na 160mm

OdgovorNapisal/-a Deutz » 10.1.2022 15:12

reber napisal/-a:.... Kakšne posebne nevarnosti ni, motor z brezstopenjsko regulacijo ima kontrolo navora in izklopi če je preobremenjeno.

Samo da je ne bi pomotoma zavrtel na 2000 o/min pred vsem pa če maš vpet kakšen večji kos... Vreteno te stružnice ni predvideno za tako velike mase in da ti ne odtrga plato skupaj z amerikanerjem 160 + masa ki jo obdeluješ... previdno !!... ker imaš motor od 1 kW ki lahko hitro naredi vraga v delavnici...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 10.1.2022 19:49

Zavedam se nevarnosti pri višjih hitrostih, pa vseeno hvala za opozorilo.
Tudi če bom vpel kos manjšega premera, recimo pod 50mm, nikakor nisem imel namena preko 500 o/min, pri večjih premerih, pa zagotovo pod 300 o/min.

Odvisno od materiala, tudi če bi bila optimalna rezilna hitrost višja, bom pač stružil z nižjo hitrostjo. Že sedaj na original 100mm glavi pogosto stružim na nižjih hitrostih od optimalne.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.1.2022 20:00

no "dojc": je verjetno mislil na kako resonanco, ja te pa znajo biti zahebane, lepo previdno z vrtljaji, to pa..., da ti nebo vrglo "mašince" s podstavka..., haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 10.1.2022 21:02

Mašinca cela ima 94kg, glava 160mm pa je nekje med 8,4 in 9kg kar sem gledal podatke, glavo pa še čakam, naj bi prišla v nekaj dneh in CZ.

10% teže bo samo glava, da bi kaj zablokiralo pri višjih vrtljajih, bi vse skupaj res padlo dol iz ponka. Podstavek imam lesen, narejen iz 28mm iverice, celo plato sem porabil za zelo masiven podstavek 1560x530 in višine 760mm, gor je še rezkalni stroj JET JMD-2, spodaj predali za orodje in opremo, nižje pa nabasane police.

Ker odgovora v tem času ni bilo, sem se kar odločil za 12mm plato, najbrž več ni potrebno, če še adapter plato naredim pretirano masivno, bo inercije zvrhan koš.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.1.2022 21:14

glej ni problem, da bi zablokiralo ampak kako in na kaj bo glava vpeta bo vse skupaj centrično, da nebo nepotrebnih vibracij, bog pa ne daj kake resonance, to je najhuje, samo tega nnneee..., če veš o čem pišem...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 10.1.2022 21:33

reber napisal/-a:....Podstavek imam lesen, narejen iz 28mm iverice, celo plato sem porabil za zelo masiven podstavek 1560x530 in višine 760mm, ....

Toplo priporočam (delno iz lastne izkušnje na podobni stružnici) da na mizi feršalaš in zabetoniraš plato debeline vsaj 15 cm na katero boš privijačil to stružnico... in tako delno zadušil vibracije ki jih sama masa stružnice ne more premagati...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.1.2022 22:09

to kar piše dojc, je zelo v redu, to je prva liga, v firmi smo imeli "fišerico" amerikaner fi 500 in dolžine 3000, s pogonskim mororjem haha zverino 40 kW, ja postelja je bila "betonska", mislim da dela fišer te prave mašine še vedno "betonske"..., no fišerice so pa švicarji..., GF, georg fischer, tako nekako...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 11.1.2022 1:30

Pričakujem, da vibracij ne bo, ker bo adapter plata strojno obdelana iz vseh strani, tako da bi bilo tudi centriranje nepotrebno. Glede na zgradbo stružne glave, je tudi ta uravnotežena, menda.

Najprej bo adapter plošča obdelana in natančno upasana na obstoječo prirobnico na stružnici. Naslednji korak je montaža te adapter plate na prirobnico namesto glave 100mm. Na tej točki sledi obdelava še z druge strani, obdelava luknje in zunanjega roba. Adapter prirobnica bo obdelana tako, da bo nova glava natančno sedla nanjo, zato pričakujem da ne bo nobenega opletanja in vibracij. Pričakujem točnost v toleranci ene stotinke milimetra ali manj.

Podstavek je togo sestavljen iz 28mm ivernih plošč, mozničen, lepljen in vijačen, teža vsega lesa je preko 100kg, zgornja plošča je dvojna. Nabasano z orodji, opremo in materialom, obteženo s strojema, verjetno presega 500kg, nisem tehtal vsega kar je nabasano notri. Če to ni dovolj za te mini igračke, potem pa res ne vem zakaj nisem naredil iz betona... joj, za mojo uporabo bi bilo verjetno dovolj, če bi stružnico postavil na mizo ne pa na tako masiven ponk. Imam 12 predalov in 15 polic. Ker so tla lesena, je ponk namerno narejen tako, da je tudi na dnu plošča, da na tla nalega ploskovno po celi površini in ne točkovno, ker ni nog, naležna površina na tla je 0,72m2, položeno na tanek filc.

Da ne bo pomote, namerno sem delal tako masivno, ker sem želel čim težji podstavek, ki bo uporaben še kot omarica za vsa orodja. Vibracije se delno pojavijo le, dokler je določen kos še zelo neobdelan in zato mogoče malo trese. Z nižjo hitrostjo obdelave teh težav ni, oziroma niso moteče. Delam zase, za svoje potrebe, "počas pa gvišno".

Res si želim, da bi dobil odgovor na primarno postavljeno vprašanje, to je glede debeline plošče za adapter ploščo... kot sem že napisal, sem se odločil za 12mm, po obdelavi mi še vedno ostane 9mm na najtanjšem delu. A sem na kakšen podatek pozabil?

Drugače pa ja, z veseljem bi imel stružnico vsaj 2T težko, pa kakšen rezkalni stroj v rangu podobne teže tudi... če bi imel prostor, v bistvu je pomanjkanje prostora glavna težava zame.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 11.1.2022 4:32

reber napisal/-a:... Vibracije se delno pojavijo le, dokler je določen kos še zelo neobdelan in zato mogoče malo trese. Z nižjo hitrostjo obdelave teh težav ni, oziroma niso moteče. Delam zase, za svoje potrebe, "počas pa gvišno".

....te vibracije pri "šropanju" niso pomembne, problem pa se pojavi pri natančni obdelavi ko cela stružnica pride v neko rezonanco in ne moreš obdelat do tolerančnih natančnosti. Pri "štehanju" pa se pojavi še večji problem ko pride do interference med rezonančno frekvenco samega noža, suporta, vretena, motorja, reduktorja in končno ogrodja (postelje) stružnice....
Ne pozabit da je že pri "manjših" orodjarskih stružnicah ponavadi sam suport težji od tvoje cele stružnice..... masa pa je tista ki stabilizira obdelovalni stroj.
Jaz bi, celo, spodnji del ogrodja stružnice potopil v svež beton in tako ustvaril optimalen kontakt za čim boljšo homogenost sistema beton-stružnica !!

Prirobnica iz 12mm pločevine bo dovolj močna v primerjavi z dimenzijami vretena !!.
Po moje bi ti za večje obdelovance bila bolj uporabna "planšajba" fi 160 s štirimi posamezno nastavljivimi paknami !!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 11.1.2022 8:05

Deutz napisal/-a:Prirobnica iz 12mm pločevine bo dovolj močna v primerjavi z dimenzijami vretena !!.
Po moje bi ti za večje obdelovance bila bolj uporabna "planšajba" fi 160 s štirimi posamezno nastavljivimi paknami !!

Tole zgoraj je po moje najboljša varianta.
Sam še dodal bi, da je mene pri teh prevelikih glavah najbolj strah, da bi čeljusti, ki ob vpetju malo večjega obdelovanca pogledajo ven iz glave enkrat zaradi majhne nepazljivosti zadele v vzdolžna vodila. V bistvu niti ne boš nikoli mogel čeljusti odpret do konca in niti vpeti večjega obdelovanca kot v na primer glavi 125mm.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 11.1.2022 18:50

Planšajbo že imam, premer 200mm, debelina 20mm, narejena iz aluminija (brušene plošče iz AlCu, ostanki). Dodatno imam še eno mini planšajbo, v katero sem na sredini na preši vtisnil 20mm sornik, da jo vpnem v glavo. V obeh imam veliko navrtanih lukenj z navojem M6.

S planšajbo ne morem narediti vsega, rabim glavo.

Postelja stružnice, oziroma vzdolžna vodila so toliko pod vretenom, da bi šla gor celo 200mm glava če čeljusti ne gledajo ven, tako da pri 160mm to še ne bo problem. V vsakem primeru je nevarnost če čeljusti gledajo ven.

V vretenu je MK3 konus, imam tudi špico, tako da lahko stružim med konicama, v konjičku je MK2, umam navadno fiksno špico, vrtljivo špico, vrtalne glave in še nekaj doma narejenih pripomočkov.

Zaenkrat hvala za nasvete in opozorila na nevarnosti. Opozorila nikoli niso odveč, nesreča nikoli ne počiva. Ko bom spacal vse to skupaj, bom poročal in priložil fotke. Trenutno delam fiksno lineto, pritrjevanje bo na ekscenter tako kot konjiček.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.1.2022 19:21

vidim, da ti termin "planšajba" ni čisto jasen, to je vpenjalna glava, kjer lahko čeljusti premikaš vsako posebej, ne tako kot v "amerikanerju", kjer gredo sinhrono..., ja lahko je pa "planšajba" tudi samo plošča z lukjami ali čimerkoli drugim..., to pa ...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.1.2022 3:00

reber napisal/-a:Planšajbo že imam, premer 200mm, debelina 20mm, narejena iz aluminija (brušene plošče iz AlCu, ostanki).......
....S planšajbo ne morem narediti vsega, rabim glavo.

o tem se pogovarjamo:
Slika
Slika
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 12.1.2022 21:50

Hvala obema za pojasnila, Deutz za slike in razlago, tudi mojemu soimenjaku da me popravi pri poimenovanju. Res sem mislil, da je planšajba v glavnem samo plošča z luknjami in/ali zarezami, lahko tudi s preprostimi čeljustmi kot so na teh slikah. Če se te preproste čeljusti odstranijo, ostane samo plošča... ima to kakšno posebno ime mogoče?

Zelo kmalu po nakupu stružnice sem dokupil še 4 čeljustno glavo v enaki dimenziji kot original. Odločil sem se za posamično nastavljive čeljusti, ker to veliko bolj pogosto rabim kot bi 4 čeljustno samocentrirno.

160mm glavo sem danes že prejel po pošti, tako da bom lahko začel z izdelavo adapter plošče takoj ko nabavim material... počasi, da ne bom 2x delal, če ne bom previden pri upasovanju premera centrirnega roba... če se lahko tako izrazim, ne vem kako bi drugače napisal in opisal.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov